מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותבדיקת דם תסייע למעשנים למצוא את הדרך הטובה ביותר להיגמל

בדיקת דם תסייע למעשנים למצוא את הדרך הטובה ביותר להיגמל

מדענים: בדיקת דם יכולה לסייע לבחור את אסטרטגיית הגמילה שתספק את מרב הסיכויים להפסיק לעשן


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בדיקת דם המודדת באיזו מהירות הגוף של אדם מפרק ניקוטין תוכל לסייע למעשנים לבחור אסטרטגיה לגמילה מעישון שתספק להם את הסיכויים הטובים ביותר להפסיק לעשן. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Lancet Respiratory Medicine. 

 

ניקוטין – החומר הממכר בסיגריות – מתפרק בגוף בקצב שונה באנשים שונים. חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה ומוסדות נוספים בארה"ב ובקנדה ביקשו לבחון אם אנשים שהניקוטין מתפרק בגופם בקצב רגיל ואנשים שהניקוטין מתפרק בגופם בקצב איטי מגיבים באופן שונה לטיפולים לגמילה מעישון ואם ניתן יהיה להשתמש בבדיקת דם שמזהה את קצב פירוק הניקוטין כדי לכוון מעשנים לאסטרטגית הגמילה הטובה ביותר עבורם.

 

במחקר נכללו 1,246 אנשים שגויסו מתוכניות שונות לגמילה מעישון. הנבדקים עברו בדיקות דם כדי לבחון אם הניקוטין מתפרק בגופם בקצב רגיל או איטי. לאחר מכן הנבדקים קיבלו במשך 11 שבועות את אחד הטיפולים הבאים: מדבקות ניקוטין (מדבקות ניקוטין וגלולות פלצבו), התרופה צ'מפיקס (מדבקות פלצבו וגלולות צ'מפיקס) או פלצבו (מדבקות פלצבו וגלולות פלצבו). במקביל, כל הנבדקים קיבלו גם ייעוץ התנהגותי.

 

המדענים מצאו כי בתום 11 שבועות הטיפול, לאנשים שפירקו ניקוטין בקצב רגיל היה סיכוי גבוה יותר מפי שניים (2.17) להיגמל עם שימוש בצ'מפיקס מאשר עם שימוש בתחליפי ניקוטין. 

 

לאנשים שמפרקים ניקוטין בקצב איטי יותר היו שיעורי הצלחה דומים עם השימוש בצ'מפיקס ועם השימוש בתחליפי ניקוטין. בתום 11 שבועות טיפול, בקרב נבדקים שגופם מפרק ניקוטין לאט שיעור הנגמלים באלה שקיבלו פלצבו היה 17.2%, באלה שהשתמשו במדבקת ניקוטין 27.7% ובקרב אלה שנטלו צ'מפיקס 30.4%.

 

עוד נמצא כי בהשוואה לנבדקים שמפרקים ניקוטין בקצב רגיל, נבדקים שמפרקים ניקוטין בקצב איטי נטו יותר לדווח על תופעות לוואי עם השימוש בצ'מפיקס לעומת פלצבו. 

 

החוקרים הסיקו כי טיפול במעשנים עם מטבוליזם רגיל של ניקוטין בצ'מפיקס ואנשים עם מטבוליזם איטי של ניקוטין בתחליפי ניקוטין יוכל למקסם את שיעורי הגמילה תוך מזעור תופעות הלוואי.

 

בדיקות דם שמטרתן לבחון את קצב הפירוק של ניקוטין משמשות כיום במחקרים, אך מדענים מסבירים כי ניתן לפתח אותן בקלות באופן שיתאימו לשימוש רחב.

 

בישראל התרופות צ'מפיקס וזייבן לגמילה מעישון כלולות בסל הבריאות, בכפוף להשתתפות בסדנאות גמילה, בעלות של השתתפות עצמית בלבד (15% מעלות התרופה). בינואר 2015 הוכנסו לסל תחליפי ניקוטין - מסטיק ניקוטין (ניקוטינל וניקורט), לכסניות ומדבקות טרנס דרמליות - לאנשים שנגמלים מעישון במסגרת הסדנאות של קופות החולים ומפתחים תופעות לוואי קשות לתרופות זייבן או צ'מפיקס.

 

 

The Lancet Respiratory Medicine. Published online January 11 2015