טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בדיקת דם יכולה לנבא מהלך טרשת נפוצה
חוקרים גילו בדיקת דם שיכולה לנבא את מהלך הטרשת הנפוצה, או אפילו להצביע על אלו שיפתחו טרשת נפוצה לאחר התקף בודד
תוצאות המחקר מצביעות על כך שרמות נוגדנים שונות, המיוצרים בתגובה לוירוס האפשטיין – באר EBV, יכולים לנבא את מהלך הטרשת הנפוצה.
במידה ומחקרים נוספים בעתיד יאוששו את תוצאות המחקר הנוכחי, זה יהיה הסמן הביולוגי המהימן הראשון שרלוונטי לטרשת נפוצה, ויוכל לנבא את רמת הפגיעה מן הטרשת הנפוצה בעקבות בדיקת דם פשוטה.
מטרת המחקר הייתה למצוא בדיקות שישפרו את הניבוי למהלך הטרשת הנפוצה. הבדיקה שתבוצע לאחר סימפטומים ראשוניים, התקף הדומה לטרשת נפוצה, יוכלו לעזור ולזהות מי באמת הולך לפתח טרשת נפוצה. בדיקה מסוג זה יכולה לתרום ולהעריך את התאמתו ויעילותו של הטיפול התרופתי.
החוקרת הראשית של המחקר, ד"ר רחל פארל אמרה: "לכל הנבדקים שלנו הייתה היסטוריה של זיהום EBV, אשר כבר הראו במחקרים קודמים יותר ואין זה מפתיע בהתחשב בשכיחות הגבוהה של אנשים מבוגרים שנדבקו ב- EBV. מה שנמצא מפתיע במחקר הנוכחי, הוא שרמות המולקולות בדם הנקראות anti-EBNA-1 IgG , מולקולות המיוצרות בעקבות חשיפה לוירוס ה- EBV, היו קשורות לרמת הפעילות של הטרשת הנפוצה. תוצאות המחקר הראו שנבדקים שהיו להם נגעים חדשים במוח כתוצאה מן הטרשת הנפוצה היו להם גם רמות גבוהות של מולקולות anti-EBNA-1 IgG בדם שלהם".
החוקרים סיכמו את ממצאיהם וטענו כי ה- anti-EBNA-1 IgG הוא מועמד פוטנציאלי להפוך לסמן ביולוגי בטרשת נפוצה שיכול להיות יעיל ולעזור בניבוי אופי התקדמות מחלת הטרשת הנפוצה. החוקרים הוסיפו כי זוהי עבודה ראשונית, ויש לבצע עבודות מחקר נוספות עם מספר גדול יותר של נבדקים ובאינטראקציה עם סמנים ביולוגים נוספים בכדי להפוך את הממצאים לכלי פרקטי בקליניקה.
ערן ברקוביץ
ראשית סביר שלרובנו יש סמן זה בבדיקות הדם מכיוון שוירוס זה נפוץ מאוד בכל האוכלוסיה. לצערנו כפי שנכתב בסוף הכתבה אין הממצאים עדיין מספיק מבוססים בכדי שישפיעו על החלטות הרופאים בקליניקה כיום. עדיין אין מספיק מידע שאינדקציה זו, או ביתר דיוק אילו רמות של הסמן הביולוגי מספיקות או הכרחיות בכדי שיהיה נכון להמליץ על טיפול זה או אחר. אני תקווה שבעתיד אעדכן בחדשות יישומיות יותר.
ליאת רבינוביץ
ואם מצאתי את הסמן בדם- מה עושים אז? האם אפשר להתחיל בתהליך תרופתי מונע?