מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בדיקת אק''ג (אלקטרוקרדיוגרם)
מהו אק"ג? מתי נדרשת הבדיקה לרישום הפעילות החשמלית של הלב? וכיצד היא מבוצעת? מדריך
בדיקת אק"ג או 'אלקטרוקרדיוגרם' (ובלעז ECG או EKG, קיצור של ElectroCardioGram) מבצעת רישום של הפעילות החשמלית בלב. בעוד שפעימות הלב הן למעשה התכווצויות של שריר הלב שמופעלות על ידי אותות חשמליים, מקור הפעילות החשמלית בקוצב טבעי המצוי בעלייה הימנית של הלב, המייצרת אותות שגורמים להתכווצות שריר הלב ולפעולתו בשאיבת הדם והזרמתו לגוף.
למה משמשת בדיקת אק"ג?
בדיקת אק"ג מבוצעת בשגרה במערכת הבריאות, במצבים שונים, להערכה מהירה של תפקוד הלב, מאחר שהיא מאפשרת פענוח מיידי. הבדיקה מזהה סימנים כמו דופק (קצב לב) לא סדיר, מהיר או איטי, אספקה חריגה של דם לשריר הלב (כתוצאה מהיצרות או חסימה בכלי דם) ונזק לשריר הלב כתוצאה מהתקף לב (אוטם).
אק"ג היא הבדיקה השכיחה ביותר לאיתור התקף לב (אוטם) באמצעות בחינת ההולכה החשמלית בלב, ומאפשרת לזהות התקפי לב שקטים וכן מסייעת באבחון של אי ספיקת לב.
הבדיקה מבוצעת גם לצורך מעקב או ניטור של הפעילות הלבבית הנדרש לפני פעולה רפואית כלשהי, למשל ניתוח או פעולה פולשנית המבוצעת בהרדמה כללית. לעתים נדרש להשוות את ממצאי האק"ג לממצאי אק"ג קודם כדי לזהות דפוסים חריגים.
איך מבוצעת בדיקת אק"ג?
הבדיקה קלה לביצוע, ומבוצעת לרוב על ידי אחיות הן בקופות החולים והן בבתי החולים במסגרת אשפוז, וכן ניתן לבצעה גם בבית במכשירי אק"ג ניידים שחלקם אף מקושרים למוקדים רפואיים שונים לצורך ניטור תכוף למצב הלבבי של המטופל.
במהלך הבדיקה מסיר הנבדק את הבגדים בפלג הגוף העליון, נשכב על מיטת הבדיקה, ומחוברות לגופו על העור 15-12 אלקטרודות הקולטות את הפעילות החשמלית של הלב באמצעות חיישנים. ארבע אלקטרודות מוצמדות לגפיים (הידיים והרגליים) והיתר מוצמדות באזור החזה, בסמוך ללב. האלקטרודות מחוברות באמצעות מדבקות או רצועות מהדקות וכן מצבטים לגפיים.
מכשיר אק"ג קולט את האותות החשמליים העוברים בשריר הלב ומתרגם אותם לתרשים המכיל קווים בעלי צורה אופיינית. במהלך הבדיקה האורכת לרוב כ-10 דקות, המטופל מתבקש שלא לדבר או לזוז – כדי שלא להשפיע על קריאת המכשיר. דפוסי הקווים מאפשרים לזהות בעיות שונות בתפקוד הלב.
האם נדרשת הכנה לאק"ג?
בדיקת אק"ג אינה דורשת צום מקדים, אולם נדרש לעתים להימנע משתיית מים קרים או מפעילות גופנית מאומצת. הבדיקה אינה כרוכה באלחוש או הרדמה. לצורך הצמדה תקינה של האלקטרודות נדרשת לעתים מריחת העור באלכוהול או ג'ל מימי, ולעתים בקרב גברים אף נדרש גילוח של חלק משערות החזה להצמדה יעילה של אלקטרודות.
האם בדיקת אק"ג כרוכה בסיכונים?
בדיקת אק"ג נחשבת לבטוחה מאוד, וללא סכנות, לרבות ללא סכנת התחשמלות, מאחר והאלקטרודות המוצמדות לגוף אינן מעבירות זרם חשמלי, אלא רק מודדות את הפעילות החשמלית הלבבית.
מה מגבלות האק"ג?
בדיקת אק"ג אמנם תומכת באבחנה של אירוע לב, אך אק"ג תקין אינו שולל בעיה לבבית, וישנן הפרעות בלב שלא ניתן לראות בבדיקה. בנוסף, ישנן הפרעות לא קבועות בפעילות החשמלית של הלב שלא ניתן לראות באק"ג שנמשך מספר דקות בלבד. לכן, במידה ותוצאות האק"ג תקינות, וקיים חשד לבעיה כלשהי, ייתכן ויהיה צורך בהפנייה לבדיקות נוספות.
סייע בהכנת הכתבה ד"ר דוד פרג, קרדיולוג בכיר ומנהל היחידה לטיפול נמרץ-לב במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא
עדכון אחרון: אפריל 2017