הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
בדיקות הגוף בהפרעות אכילה
מחקר חדש הציג מודלים תאורטיים אשר מציעים שהתנהגות של בדיקת הגוף מקושרת להטיות בעיבוד קוגניטיבי. המחקר בדק את ההשפעה של התנהגות בדיקת הגוף על הטיות בתשומת הלב לכיוון של רמזים הקשורים לגוף.
התנהגויות של בדיקת הגוף (Body Checking) הן מרכיב מרכזי בהפרעות אכילה. התופעה מוגדרת כריטואל חוזר של ניטור (monitoring) חלקים מסויימים של הגוף. למשל בחינה וחקירה אינטנסיבים של חלקי גוף מסויימים במראה, שקילות מרובות, צביטת חלקי גוף כדי למדוד שומנים ושימוש במדידת בגדים בכדי לבדוק שינויים מינימליים במשקל או במראה. במחקרים נמצא קשר בין חמורת הפרעת האכילה לבין תדירות התנהגויות בדיקת הגוף. נשים אשר סובלות מהפרעת אכילה נוטות להאמין באופן שגוי שבדיקת הגוף עוזרת לשלוט באכילה ובמשקל, מפחיתה את החרדה ועוזרת להרגיש טוב יותר.
באופן כללי התפקיד של התנהגויות בדיקת הגוף הומשג בשני אופנים: מחד בדיקת הגוף היא תגובה התנהגותית לנטייה להעריך יתר על המידה את המראה והמשקל. מצד שני, התנהגויות בדיקת הגוף הינם גורם עצמאי בשימור הפתולוגיה של הפרעות אכילה. כלומר, ניטור חוזר של משקל ומראה הגוף כביטוי לחרדה גדולה אודות הגוף רק גורם להחמרה בצימצום באכילה.
אנשים אשר סובלים מהפרעות אכילה מראים הטייה בחלוקת תשומת הלב לכיוון מידע שקשור לגוף. באופן ספציפי, כאשר נשים מסתכלות על גופן ובודקות אותו, אלה אשר סובלו מהפרעות אכילה מראות הטייה בתשומת הלב אל עבר חלקי הגוף הלא אהובים.
למרות שקיומה של הטייה הזאת בהפרעות אכילה ידועה היטב, המחקר החדש בא לבדוק האם התנהגויות בדיקת הגוף בעצמן מטות את תהליכי תשומת הלב. כלומר, מטרת המחקר היתה לבדוק את ההשפעה של התנהגויות בדיקת הגוף על תהליכי עיבוד תשומת לב של מידע שקשור לגוף.
במחקר השתתפו 66 נשים בריאות סביב גילאי ה – 20 אשר שוייכו באופן רנדומלי לאחת משלוש קבוצות: קבוצת בדיקת הגוף, קבוצת חשיפת הגוף וקבוצת ביקורת. בניסוי עשו מניפולציה בתנאי מעבדה בכדי ליצור התנהגויות של בדיקת הגוף. משימה ויזואלית עם גירויים של חלקי גוף היתה בשימוש לבדיקה והערכה של הטיות בתשומת הלב.
הנבדקות שהיו בקבוצה אשר ביצעו התנהגויות בדיקת גוף הראו תוצאות מהירות הרבה יותר במשימה של זיהוי מידע אודות הגוף, בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות. כמו כן, הן דיווחו על יותר חוסר שביעות רצון מהגוף שלהן בהשוואה לקבוצות האחרות.
המחקר הראה שגם בתנאים של מעבדה שבהם מייצרים באופן מלאכותי התנהגויות של בדיקת הגוף נגרמת כתוצאה מכך הטייה בתשומת הלב לכיוון מידע שקשור לגוף (בהשוואה לתשומת לב למילים נייטרליות או גירויים ויזואליים אחרים). כלומר המסקנה היא שיש קשר בין התנהגויות בדיקת הגוף לבין הטיות קוגניטיביות אלה.
מקור:
International Journal of Eating Disorders 44:1, 50-57, 2011
תרגמה וערכה: מיכל אפק
mona
החלק הקשה הוא להתנגד להרגלים
החלק הקשה עוד יותר הוא אחרי שנים כשזה כבר הופך להיות חלק מהעור שלך