מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותבדיקות הגוף בהפרעות אכילה

בדיקות הגוף בהפרעות אכילה

מחקר חדש הציג מודלים תאורטיים אשר מציעים שהתנהגות של בדיקת הגוף מקושרת להטיות בעיבוד קוגניטיבי. המחקר בדק את ההשפעה של התנהגות בדיקת הגוף על הטיות בתשומת הלב לכיוון של רמזים הקשורים לגוף.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

התנהגויות של בדיקת הגוף (Body Checking) הן מרכיב מרכזי בהפרעות אכילה. התופעה מוגדרת כריטואל חוזר של ניטור (monitoring) חלקים מסויימים של הגוף. למשל בחינה וחקירה אינטנסיבים של חלקי גוף מסויימים במראה, שקילות מרובות, צביטת חלקי גוף כדי למדוד שומנים ושימוש במדידת בגדים בכדי לבדוק שינויים מינימליים במשקל או במראה. במחקרים נמצא קשר בין חמורת הפרעת האכילה לבין תדירות התנהגויות בדיקת הגוף. נשים אשר סובלות מהפרעת אכילה נוטות להאמין באופן שגוי שבדיקת הגוף עוזרת לשלוט באכילה ובמשקל, מפחיתה את החרדה ועוזרת להרגיש טוב יותר.

 

באופן כללי התפקיד של התנהגויות בדיקת הגוף הומשג בשני אופנים: מחד בדיקת הגוף היא תגובה התנהגותית לנטייה להעריך יתר על המידה את המראה והמשקל. מצד שני, התנהגויות בדיקת הגוף הינם גורם עצמאי בשימור הפתולוגיה של הפרעות אכילה. כלומר, ניטור חוזר של משקל ומראה הגוף כביטוי לחרדה גדולה אודות הגוף רק גורם להחמרה בצימצום באכילה.

 

אנשים אשר סובלים מהפרעות אכילה מראים הטייה בחלוקת תשומת הלב לכיוון מידע שקשור לגוף. באופן ספציפי, כאשר נשים מסתכלות על גופן ובודקות אותו, אלה אשר סובלו מהפרעות אכילה מראות הטייה בתשומת הלב אל עבר חלקי הגוף הלא אהובים.

 

למרות שקיומה של הטייה הזאת בהפרעות אכילה ידועה היטב, המחקר החדש בא לבדוק האם התנהגויות בדיקת הגוף בעצמן מטות את תהליכי תשומת הלב. כלומר, מטרת המחקר היתה לבדוק את ההשפעה של התנהגויות בדיקת הגוף על תהליכי עיבוד תשומת לב של מידע שקשור לגוף.

 

במחקר השתתפו 66 נשים בריאות סביב גילאי ה – 20 אשר שוייכו באופן רנדומלי לאחת משלוש קבוצות: קבוצת בדיקת הגוף, קבוצת חשיפת הגוף וקבוצת ביקורת. בניסוי עשו מניפולציה בתנאי מעבדה בכדי ליצור התנהגויות של בדיקת הגוף. משימה ויזואלית עם גירויים של חלקי גוף היתה בשימוש לבדיקה והערכה של הטיות בתשומת הלב.

 

הנבדקות שהיו בקבוצה אשר ביצעו התנהגויות בדיקת גוף הראו תוצאות מהירות הרבה יותר במשימה של זיהוי מידע אודות הגוף, בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות. כמו כן, הן דיווחו על יותר חוסר שביעות רצון מהגוף שלהן בהשוואה לקבוצות האחרות.

 

המחקר הראה שגם בתנאים של מעבדה שבהם מייצרים באופן מלאכותי התנהגויות של בדיקת הגוף נגרמת כתוצאה מכך הטייה בתשומת הלב לכיוון מידע שקשור לגוף (בהשוואה לתשומת לב למילים נייטרליות או גירויים ויזואליים אחרים). כלומר המסקנה היא שיש קשר בין התנהגויות בדיקת הגוף לבין הטיות קוגניטיביות אלה.

 

מקור:

International Journal of Eating Disorders 44:1, 50-57, 2011

 


תרגמה וערכה: מיכל אפק

mona
04/01/11 23:45

החלק הקשה הוא להתנגד להרגלים
החלק הקשה עוד יותר הוא אחרי שנים כשזה כבר הופך להיות חלק מהעור שלך