מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בדיקות דם לאנזימי שריר הלב
מהו טרופונין וכיצד הוא מסייע באבחון התקף לב? על מה עשויה להעיד נוכחות של CPK בדם? מה שצריך לדעת על בדיקות לזיהוי סמנים בדם שמסייעות באבחון מחלות לב
בדיקות דם משמשות בשנים האחרונות כאחד הכלים לזיהוי מחלות לב באמצעות סמנים (מרקרים) המצביעים על סיכון לתחלואה לבבית. כיום, באבחון מחלת לב או התקף לב (אוטם) מבוצעת בחדר המיון הערכה לתפקוד הלב המבוססת על שילוב של בדיקות דם וטכנולוגיה רפואית (כמו אק"ג לזיהוי התקף לב).
הסמנים הלבביים הם למעשה חלבונים שונים המכונים 'אנזימי שריר הלב' המופרשים משריר לב פגוע וכך תורמים לאבחנה. בדיקות דם נוספות מסייעות להערכה, לרבות ספירת דם כללית, אלקטרוליטים ושומנים וסוכרים בדם.
טרופונין
טרופונין (Troponin) הוא הסמן העיקרי כיום בשימוש בחדרי המיון כדי להעיד על התקף לב. טרופונין מופרש משריר הלב, ורמתו עולה תוך 4 עד 8 שעות מההתקף. טרופונין נותר בדם עד 14 יום לאחר ההתקף, ולכן עשוי להעיד גם על התקף לב ישן שארע לפני מספר ימים. ישנם שני סוגי טרופונין: טרופונין T שהוא הסמן העיקרי ששינויים בו מזהים התקף לב, וכן טרופונין I.
כיום לפי קריטריונים שעודכנו בתחילת 2008, חריגה של ערך אחד מעל הנורמה בבדיקת טרופונין נחשבת תנאי מקדים לאבחון התקף לב, ובחולים שעברו צנתור יש צורך בחריגה פי שלוש מהנורמה כדי לאבחן התקף לב חדש.
CPK
הסמן CPK (קיצור של creatine phosphokinase) המסומן לעתים גם CK, הוא אנזים שמשתחרר מרקמות פגועות, ומצוי בשריר הלב, שריר השלד והמוח, ולכן איתורו בבדיקת דם מעיד על פגיעה באחת מרקמות אלה.
בהשוואה לטרופונין, רמת CPK נפגעת במהירות רבה יותר – לרוב תוך ארבע שעות, ולכן הסמן עלול להעיד גם על פגיעות בשרירי השלד, למשל בעקבות אימון ספורט, ולא בהכרח על אירוע לבבי או מחלת לב, ותוצאותיו מתקבלות בעירבון מוגבל. בעבר סמן זה היה בשימוש נפוץ, אולם הוא מוחלף בשנים האחרונות על ידי טרופונין.
CK-MB
הסמן CK-MB הוא אנזים המופרש משריר הלב בלבד ורמתו בדם עלולה להעיד על נזק לשריר הלב. הבדיקה מאפשרת לזהות התקף לב (אוטם) חדש או נזק מתמשך לשריר הלב. השינוי ברמות האנזים לרוב מופיע תוך 4 שעות בלבד, אולם הבדיקה פחות ספציפית מאשר בדיקת הטרופונין.
LDH
אנזים נוסף שנבדק בעת חשד לאירוע לב הוא LDH המעיד על נזק לרקמות הגוף, אם כי הנזק לא נגרם בהכרח לשריר הלב, וגם אם עלייה ברמות האנזים מזוהה בקרב אנשים עם תסמין לאירוע לבבי – הרמה עלולה להעיד על פירוק של רקמה אחרת בלב פרט לשריר הלב עצמו.
AST
האנזים AST מופרש מהכבד, אולם רמתו עולה גם לאחר התקף לב (אוטם). בעבר בדיקת AST בוצעה להערכת הסיכויים שהמטופל עבר אירוע לבבי, אולם כיום פחות משתמשים בה, בהינתן בדיקות ספציפיות/ מדויקות יותר.
CRP
הסמן CRP מוכר בשמו 'מדד הדלקתיות', ומעיד על תהליך דלקתי המתרחש בגוף. רמתו עולה גם במקרה של התקף לב (אוטם) מאחר ותהליך זה מלווה בהתפתחות דלקת. הסמן יופיע גם במצבים רבים אחרים, לרבות מחלות דלקתיות כרוניות, למשל קרוהן וקוליטיס, דלקות מפרקים ודלקות באיברים נוספים כמו הכליות.
סייע בהכנת הכתבה ד"ר דוד פרג, קרדיולוג בכיר ומנהל היחידה לטיפול נמרץ-לב במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא
עדכון אחרון: אפריל 2017