מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותבדיקה חדשה לסרטן השד

בדיקה חדשה לסרטן השד

מחקר ישראלי: בדיקת אינפרא אדום, שאינה מלווה בקרינה ולחץ על השד, תוכל להחליף את הממוגרפיה


שיטת הדימות החדשה אמורה לגלות סרטן שד מוקדם יותר ממכשיר הממוגרפיה (צילום: Shutterstock)
שיטת הדימות החדשה אמורה לגלות סרטן שד מוקדם יותר ממכשיר הממוגרפיה (צילום: Shutterstock)

 

האם ימיה של בדיקת הממוגרפיה לגילוי סרטן השד מגיעים לקצם? מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא מצא כי ניתן יהיה להחליף את הבדיקה לגילוי סרטן השד בבדיקת אינפרא-אדום, לה יתרונות רבים על פני הממוגרפיה.

 

הבדיקה החדשה מאפשרת הדמיה תפקודית של השד, כאשר השד מצולם באור אינפרא אדום. לטכנולוגיה מספר יתרונות: היא לא דורשת שימוש בקרינה מייננת ואין צורך בהפעלת לחץ על השד. בנוסף, בעוד שלא מקובל לבצע ממוגרפיה בגילאים צעירים בשל מבנה השד, הבדיקה החדשה מתאימה גם לנשים צעירות. יתרון חשוב נוסף הוא שהבדיקה גם אמורה לגלות סרטן מוקדם יותר מהממוגרפיה. 

 

בשיטת הדימות החדשה מתקבלות מפות כלי הדם של השד בדומה לבדיקת MRI, אך ללא שימוש בחומר ניגודי. על-מנת להגדיל את רגישות השיטה ולהקטין את הסיכון לשגיאות, מתבסס הפענוח על מספר רב של פרמטרים תפקודיים המבטאים שינויים מטבוליים שחלים בשד כתוצאה מגידול ממאיר, המתגלים בתמונות ההדמיה.

 

שיטת האינפרא-אדום שונה באופן מהותי מעקרון שיטת הממוגרפיה, המבוססת על שינויים אנטומיים במבנה השד וניתוח אנושי של התמונות. מכיוון שבמקרה של גידול ממאיר, השינויים המטבוליים בשד מקדימים את השינויים האנטומיים, שיטת הדימות החדשה אמורה לגלות סרטן שד מוקדם יותר ממכשיר הממוגרפיה.

 

חוקרים מהמרכז הרפואי שיבא הציגו תוצאות ניסוי פורץ דרך המבוסס על השימוש בטכנולוגיה החדשה של חברת Real Imaging, בקונגרס האירופאי לרדיולוגיה שהתקיים לאחרונה באוסטריה.

 

"בניסוי שנערך אצלנו ובחמישה מרכזים רפואיים בישראל, קיבלנו רגישות של למעלה מ- 90% במדגם של 118 נשים חולות ובריאות" אומרת ד"ר מירי סקלייר-לוי, מנהלת מרכז מירב לדימות השד בשיבא. "תוצאות מבטיחות אלו מאפשרות לנו להמשיך ולבצע ניסויים נוספים. למשל, אנו שוקלים לערוך ניסוי בנשאיות של הגן BRCA, שכן להן סיכון מאוד גבוה לפתח סרטן השד. אחד היתרונות בטכנולוגיה זו הוא היכולת לקבל הערכת סיכונים להימצאותו של גידול ממאיר בשד. זה יאפשר בעתיד לערוך בדיקות סקר בצורה יותר יעילה ואולי לזמן נשים שלהן סיכון גבוה לחלות בסרטן השד לבדיקת הסקר לעתים תכופות יותר".

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה