טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אף אלקטרוני יאתר טרשת נפוצה
חוקרי הטכניון: ''האף האלקטרוני'' המריח מחלות סרטניות הצליח לאבחן גם טרשת נפוצה
מדענים מהטכניון מדווחים על התקדמות - ועל בדיקות מוצלחות בבני אדם - של מערך חיישנים שבכוחו לאבחן טרשת נפוצה על סמך הבל פה. החוקרים מתארים את ההתקדמות כפריצת דרך בחיפוש הממושך אחר בדיקה מהירה, זולה ובלתי פולשנית לטרשת נפוצה.
רופאים מאבחנים כיום טרשת נפוצה על סמך התסמינים האופייניים בהם: הפרעות בראייה, חולשת שרירים, עייפות קשה, בעיות קואורדינציה, תחושות "הירדמות" והפרעות תחושה. אישור האבחנה וקבלת החלטות לגבי הדרך הטיפולית נעשים תוך התבססות על דימות המוח במכשיר תהודה מגנטית (MRI). אמצעי אבחנתי מסייע נוסף הוא דיקור מותני שמטרתו לבדוק את נוזל המוח וחוט השדרה. אבל בדיקות MRI הן יקרות, והדקירה היא פולשנית.
כדי להתגבר על המכשולים הללו, זיהו החוקרים רכיבים אורגניים נדיפים אשר הסתמן כי הם מקושרים לטרשת נפוצה, ונמצאים בהבל הפה.
בהתבסס על ממצאיהם הראשוניים, פיתחו החוקרים מערך חיישנים ננו-מטריים (ננומטר הינה מידה הקטנה מקוטר השערה בכ- 100,000 פעם) חדשים שבכוחם אפשר שניתן יהיה בעתיד לאבחן טרשת נפוצה על סמך ניתוח של הרכיבים הכימיים המופיעים בהבל הפה של חולי הטרשת.
באמצעות החיישנים הייעודיים ביצעו החוקרים מחקר קליני ראשוני על 34 חולים ו-17 מתנדבים בריאים, וגילו כי בדיקה באמצעות חיישנים מדויקת בדומה לממצאי הדיקור המותני, אבל ללא הכאב והסיכון הכרוכים בדקירה. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת המדעי ACS Chemical Neuroscience.
החוקרים, פרופסור חוסאם חאיק מהפקולטה להנדסה כימית בטכניון, פרופסור אריאל מילר מהפקולטה לרפואה בטכניון ובית החולים "כרמל" ועמיתיהם מסרו כי תוצאות המחקר פותחות נתיבים חדשים בפיתוח כלי אבחון רפואיים מהירים, בלתי פולשניים ולא יקרים, לאבחון של מחלות נוירולוגיות כרוניות. לדבריהם, זהו מחקר מאוד ראשוני והמשך המחקר מתמקד בביסוס הממצאים, ומשמעותם באשר לאפשרות שימוש עתידי כבסיס לאבחנה בין שלבים שונים של המחלה, לחיזוי התקפים ולזיהוי מוקדם של החולים הצפויים להגיב באופן מיטבי לטיפולים תרופתיים.