מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אספירין למניעה ראשונית – לתת לכל אחד?
סקירת מחקרים מצביעה על כך שאין מקום להמלצה גורפת של שימוש באספירין למניעת מחלות לב וכלי דם
יותר מ-40 מיליון איש ברחבי העולם נוטלים אספירין כטיפול מניעתי ראשוני או שניוני למחלות לב וכלי דם. כעת, סקירת מחקרים חדשה מצביעה על כך שאין כל מקום להמלצה גורפת על שימוש באספירין למניעה ראשונית. ההמלצה לנטילת אספירין צריכה להיות מבוססת על פרופיל הסיכון האישי של המטופל.
יעילות אספירין למניעה שניונית הוכחה בספרות הרפואית, אולם יעילותו למניעה ראשונית עדיין מוטלת בספק. למרות זאת, ארגונים רפואיים רבים ממליצים ליטול אספירין כמניעה ראשונית בחולים א-סימפטומאטיים, במינונים הנעים בין 75 ל-162 מ"ג ליום.
מחקרים רבים נערכו בנושא, אך הם הגיעו לתוצאות סותרות. כך לדוגמא, שלושה מחקרים מהשנים האחרונות לא מצאו יתרון לטיפול באספירין כמניעה ראשונית. שני מחקרים מ-2008 בחולים סוכרתיים שהיו במעקב במשך 4-7 שנים, לא מצאו הבדל בהיארעות אירועים לבביים או מוחיים בין הקבוצה שקיבלה אספירין לבין הקבוצה שקיבלו פלצבו (תרופת דמה). מחקר נוסף מ-2009, אשר בו ניתן אספירין כמניעה ראשונית לחולים א-סימפטומאטיים בעלי היצרויות עורקיות פריפריות, לא מצא הבדל בשכיחות היארעות התקפי לב ואירועים מוחיים מול קבוצת הפלצבו.
לעומת ממצאים אלו, קיימים מחקרים המצביעים על מסקנות הפוכות: בסקירת ספרות של 6 מחקרי מניעה נוספים שפורסמו עד 2005, הגיעו החוקרים למסקנה כי קיימת ירידה של 22% בהיארעות התקפי לב לא-קטלניים בקבוצה שטופלה באספירין כמניעה ראשונית.
מכאן החשיבות הרבה של סקירת המחקרים הרחבה שפורסמה במאי האחרון בכתב העת The American Journal of Medicine. במסגרת סקירת המחקרים ביקשו החוקרים להעריך בצורה מכלילה את המשמעות הקלינית של נטילת אספירין במניעה ראשונית על תמותה ואירועים קרדיו-ווסקולאריים, אירועי שבץ מוחי ואירועים המורגיים (דימומים).
סקירת הספרות כללה 9 מחקרים שכללו יחד 100,076 נבדקים שנטלו אספירין כמניעה ראשונית. החוקרים בחנו את שיעורי התמותה מכל סיבה שהיא, תמותה על רקע אירועים קרדיו-ווסקולאריים, התקפי לב, שבץ ושיעור אירועי הדימום במוח ובמערכת העיכול.
מהנתונים עלה כי טיפול באספירין הביא להפחתה בשיעור התמותה מכל סיבה שהיא, הפחתה בשיעור התקפי הלב והפחתה בשיעור אירועים מוחיים על רקע איסכמי. לא נצפתה הפחתה בשיעור התמותה על רקע מחלות לב וכלי דם. יחד עם זאת החוקרים מצאו כי הייתה עלייה בסיכון לדימום מוחי, עלייה בסיכון לדימום משמעותי מכל סוג שהוא ועלייה בסיכון לדימום במערכת העיכול.
החוקרים הסיקו כי אספירין מפחית תמותה, התקפי לב ושבץ איסכמי ומעלה את הסיכון לדימומים. המחקר מראה כי ההמלצה לנטילת אספירין למניעה ראשונית צריכה להיות מבוססת על פרופיל הסיכון האישי של המטופל בשקלול היתרונות והחסרונות של הטיפול על-ידי הרופא המטפל .אין כל מקום להמלצה גורפת של שימוש באספירין למניעה ראשונית.
The American Journal of Medicine, 2011, 124(7), 621-629
מאמרים רלוונטיים בנושא
מניעת התקפי לב ושבץ