מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותאנשים אופטימיים חיים יותר

אנשים אופטימיים חיים יותר

עוד סיבה להישאר אופטימיים: חוקרים מצאו כי הסתכלות חיובית על החיים עשויה להאריך את תוחלת החיים וקשורה לסיכוי גדול יותר להגיע לגיל 85 או יותר


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אופטימיות היא תכונה פסיכולוגית המאופיינת כציפייה כללית שדברים טובים יקרו או אמונה שהעתיד יהיה טוב מכיוון שאפשר לשלוט בתוצאות חשובות. 

 

בעקבות מחקרים שקשרו בין אופטימיות לסיכון מופחת למחלות כרוניות, חוקרים אמריקאים מאוניברסיטאות בוסטון והרווארד ביקשו לבחון את הקשר בין אופטימיות לתוחלת החיים באנשים מבוגרים. 

 

המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences נערך בקרב כמעט 70,000 נשים ו-1,400 גברים שהשתתפו במחקרי מעקב גדולים. הנשים היו בנות 58 עד 86 כאשר הוערכו לראשונה המצב הרפואי, מידת האופטימיות ומנהגי הבריאות שלהן. הן היו במעקב במשך 10 שנים מאז. הגברים היו בגילי 41 עד 90 בתחילת המעקב שנמשך 30 שנים.

 

החוקרים מצאו גם בקרב הגברים וגם בקרב הנשים שככל שהאופטימיות הייתה גדולה יותר כך גדל הסיכוי לחיים ארוכים. ניתוח הנתונים העלה כי באופן כללי תוחלת החיים ארוכה יותר ב-11% עד 15% באנשים האופטימיים ביותר בהשוואה לאנשים ברבעון התחתון במידת האופטימיות. עוד נמצא כי לאנשים אופטימיים סיכוי גבוה הרבה יותר להגיע לגיל שהוגדר במחקר מבוגר במיוחד – לנשים אופטימיות היה סיכוי גבוה יותר ב-50% להגיע לגיל 85 או יותר בהשוואה לנשים שנוטות לפסימיות ובגברים אופטימיים הסיכוי לחיות עד גיל 85 לפחות היה גבוה ב-70%.

 

בניתוח הנתונים החוקרים פעלו לנטרל השפעות שהיו עשויות להיות לגורמים שונים ובהם השכלה, מצב משפחתי, קשרים חברתיים, בעיות בריאות כרוניות ודיכאון וכן השפעות של הרגלים המשפיעים על הבריאות ובהם עישון, צריכת אלכוהול, פעילות גופנית, תזונה בריאה וקבלת טיפול רפואי שגרתי. אופטימיות הייתה מנבא חזק של חיים ארוכים ללא קשר לגורמים אלה.

 

במחקר אומנם נמצא קשר בין אופטימיות לחיים ארוכים, אך לא ניתן לקבוע שמדובר בקשר של סיבה ותוצאה. ייתכן שגורמים שהחוקרים לא הצליחו לנטרל השפיעו על התוצאות.

 

עם זאת, המחקר מחזק ממצאי מחקרים קודמים בהם אופטימיות נקשרה לסיכון מופחת למחלות כרוניות ולמוות מוקדם. לדוגמה, מחקר שפורסם ביולי 2011 בכתב העת של איגוד הלב האמריקני Stroke העלה כי לחשיבה חיובית עשוי להיות תפקיד חשוב במניעת שבץ. לאחר התאמה של גורמי סיכון אחרים נמצא כי על כל עלייה של נקודה בדירוג האופטימיות, הסיכון לשבץ ירד ב-9%. בסקירת מחקרים שפורסמה שנה לאחר מכן בכתב העת Psychological Bulletin נמצא כי אופטימיות, קשורה לסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם, ללא קשר לגילו של האדם, המצב הסוציו-אקונומי שלו, עישון או משקל הגוף. בקרב האנשים הכי אופטימיים הסיכון למחלות לב היה נמוך ב-50%.

 

 

Proceedings of the National Academy of Sciences, Aug. 26, 2019

מיכאל451
26/09/19 11:39

יפה. חשוב.

גיל-מלצר
17/09/19 0:06

זה מאד נכון. אופטימיות משפרת הכל : מצב רוח, בריאות, שינה, עיכול. אפילו את מזג האויר.

Catperson
28/08/19 12:18

עוד סיבה להיות פסימיים

ג-ק5
31/08/19 20:10

בדיוק