מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותאזהרה: אנטיביוטיקה נפוצה מעלה את הסיכון לתמותה בחולי לב

אזהרה: אנטיביוטיקה נפוצה מעלה את הסיכון לתמותה בחולי לב

מנהל התרופות האמריקאי מפרסם אזהרה על אנטיביוטיקה מסוג קלריתרומיצין המסוכנת לחולי לב


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) פרסם בימים האחרונים אזהרה מפני האנטיביוטיקה קלריתרומיצין (Clarithromycin) המסוכנת לחולי לב ומעלה אצלם את הסיכון לסיבוכים לבביים ולתמותה. 

 

קלריתרומיצין היא אנטיביוטיקה נפוצה ממשפחת המקרולידים, המשמשת כיום בעיקר לטיפול בזיהומים בדרכי הנשימה התחתונות, לרבות דלקת סמפונות חריפה או כרונית (ברונכיטיס) ודלקת ריאות, וכן זיהומים בדרכי הנשימה העליונות, לרבות כאלה המתבטאים בדלקת גרון וסינוסיטיס. במינונים נמוכים מצוי לעתים קלריתרומיצין בתכשירים אנטיביוטיים המשמשים לטיפול בזיהומים קלים של העור או הרקמות הרכות. כמו כן, התרופה משמשת לטיפול בדלקת גרון נפוצה על רקע הידבקות בחיידק הסטרפטוקוק בקרב אנשים הרגישים לטיפול בפניצילין – המהווה את הטיפול האנטיביוטי המסורתי במצבים אלה. כמו כן, לעתים נעשה שימוש בקלריתרומיצין לטיפול בזיהומים באזורים אחרים בגוף, לרבות דלקות אוזניים.

 

קלריתרומיצין משמש עוד כתרופה הניתנת בשילוב עם תרופות אחרות מקבוצת מעכבי משאבות פרוטונים/ מעכבי משאבות מימן כטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי העלול לגרום לחומציות בקיבה ולאולקוס (כיב קיבה). התרופה גם ניתנת לעתים כטיפול לזיהום בחיידק MAC (קיצור של Mycobacterium Avium Complex) שעלול להתפתח בעיקר בקרב נשאי HIV.

 

בישראל משווק קלריתרומיצין בשמות המסחריים קארין, קלסיד וקלרידקס.

 

סיכון מוגבר לתמותה אחרי שנים

 

באזהרת המנהל מתבקשים רופאים להיזהר בעת רישום התרופה למטופלים המוכרים כחולי לב עקב סיכון לסיבוכים שעלולים להתפתח גם שנים לאחר נטילת התרופה. האזהרה מבוססת על ממצאי מעקב שנמשך עשר שנים אחר חולי לב מתוך מחקר קליני גדול בשם CLARICOR, בו נצפתה עלייה פתאומית ובלתי צפויה בתמותה בקרב מטופלים עם טרשת עורקים כלילית בעורקים הכליליים המספקים דם לשריר הלב, כשאלה נטלו קלריתרומיצין למשך שבועיים לפחות.

 

בהודעת המנהל נמסר כי אין הסבר ברור מדוע קלריתרומיצין עלול להעלות את הסיכון לתמותה בקרב חולי לב, כשסוגים אחרים של אנטיביוטיקה אינם מובילים בהכרח להשפעה זו.

 

עד כה פורסמו שישה מחקרים שבחנו את השפעות האנטיביוטיקה קלריתרומיצין על חולים עם מחלת לב כלילית, כאשר בשניים נמצאה עדות לסיכונים ובארבעה לא נמצאה עדות שכזו. עם זאת, המחקר האחרון – CLARICOR, בהיותו מחקר פרוספקטיבי המבוצע בזמן אמת ומבוצע בהשוואה לקבוצת ביקורת המקבלת תרופת דמה (פלסבו) – נחשב למחקר מבוסס יותר, ולכן ממצאיו הובילו לפרסום האזהרה.

 

המנהל האמריקאי הורה לחברות המשווקות את האנטיביוטיקה קלרתרומיצין להוסיף אזהרה מפני תמותה לחולי לב בעלון התרופה, וכן ייעץ לרופאים לשקול מתן אנטיביוטיקה חלופית לחולי לב, ולשקול אצל כל חולה את הסיכון לעומת התועלת שברישום התרופה. למטופלים המליץ המנהל לעדכן את רופאיהם בדבר מחלות רקע בלב, בעיקר בעת הצורך ליטול אנטיביוטיקה נגד זיהום כלשהו. עם זאת, המנהל מדגיש אין להפסיק ליטול תרופות למחלות לב או אנטיביוטיקה מבלי להיוועץ קודם עם מומחה רפואי. במנהל הבהירו כי הניטור אחר בטיחות התרופה נמשך.

 

סיכון להפרעות קצב

 

אין זו הפעם הראשונה שבה נקשרות תרופות אנטיביוטיות עם סיכון מוגבר למחלות לב. מחקר נרחב שאסף נתונים בקרב מעל ל-2 מיליון מטופלים, ופורסם במאי 2012 בכתב העת New England Journal of Medicine, העלה כי האנטיביוטיקה אזיתרומיצין (Azithromycin) המשתייכת אף היא לקבוצת המקרולידים – מעלה פי 2.49 את הסיכון לתמותה ממחלות לב בהשוואה לאנטיביוטיקה אחרת – אמוקסיצילין, כשהסיכון העודף ניכר במיוחד בקרב אנשים שהם ברקע חולי לב. מחקר נרחב נוסף שנערך בקרב מעל למיליון יוצאי צבא אמריקאים, שפורסם במארס 2014 בכתב העת Annals of Family Medicine העלה כי בנוסף לאזיתרומיצין, במעקב שנמשך 13 שנים בממוצע גם האנטיביוטיקה לבופלוקסצין (Levofloxacin) ממשפחת הקווינולונים מגדילה את הסיכון לתחלואה לבבית, ובקרב מטופלים שנטלו את התרופה למשך עשרה ימים, הסיכון להפרעת קצב היה גבוה פי 2.43 והסיכון לתמותה גבוה פי 2.49.

 

אזהרת המנהל האמריקאי משיקה למחקר אמריקאי מאוניברסיטת סטאנפורד שפורסם ביוני 2015, והצביע על קשר בין תרופות מקבוצת מעכבי משאבות פרוטונים/ מעכבי משאבות מימן לבין סיכון לבריאות הלב, ובאופן ספציפי מצא כי תרופות אלה מעלות ב-16% את הסיכון להתקפי לב. מחקר קודם הראה כי תרופות אלה מעכבות פעילות של אנזימים המייצרים תחמוצת חנקתית, בתאי האנדותל המרפדים את פנים כלי הדם בגוף, באופן המשפיע לרעה על גמישות ותפקוד כלי הדם. עתה מתברר בעבודה הנוכחית כי האנטיביוטיקה קלריתרומיצין הניתנת כאנטיביוטיקה לצד תרופות אלה – מסוכנת אף היא ללב לאנשים המוכרים כחולי לב.

 

 

לאזהרת מנהל המזון והתרופות האמריקאי