מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותאנטיביוטיקה מעלה סיכון למחלות מעי דלקתיות

אנטיביוטיקה מעלה סיכון למחלות מעי דלקתיות

מחקר מצא קשר בין שימוש מרובה באנטיביוטיקה לסיכון מוגבר לאבחון של קרוהן וקוליטיס כיבית


מצטברות עדויות לכך ששינוי באיזון החיידקים במעיים עלול להוביל להתפתחות מחלות מעי דלקתיות (צילום: Shutterstock)
מצטברות עדויות לכך ששינוי באיזון החיידקים במעיים עלול להוביל להתפתחות מחלות מעי דלקתיות (צילום: Shutterstock)

 

אנשים אשר נוטלים כמויות גדולות של אנטיביוטיקה נוטים יותר למחלות מעי דלקתיות (IBD), כך התגלה במחקר חדש, המספק עדויות נוספות לכך שתרופות אנטיביוטיות משבשות את איזון סביבת החיידקים במעיים.

 

"זה לא שאנטיביוטיקה גורמת ל-IBD, אבל זה מחזק את התיאוריה ששינוי פלורת החיידקים במעי עשויה להוות גורם שלילי" אמר ד"ר צ'ארלס נ. ברנסטין, חוקר מחלות מעיים באוניברסיטת מאניטובה, לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

מחקרים קודמים קישרו בין שימוש באנטיביוטיקה ו-IBD (קרוהן וקוליטיס כיבית). במחקר הנוכחי, החוקרים הקנדיים מצאו ש- 12% מהאנשים שאובחנו עם IBD קיבלו לפחות 3 או יותר מרשמים לתרופות אנטיביוטיות בשנתיים לפני אבחון המחלה, לעומת 7% בכלל האוכלוסייה. ההבדל היה קבוע לאורך 5 שנות המחקר.

 

במילים אחרות, אם אנטיביוטיקה הייתה הגורם היחיד להבדל בין הקבוצות, על כל 20 איש שמקבלים לפחות 3 מרשמים, אדם אחד יותר היה לוקה ב-IBD.

 

כשהחוקרים שיקללו גורמים אחרים בחישוב, הם מצאו שלאנשים שקיבלו מרשמים רבים של אנטיביוטיקה היה סיכוי גבוה של עד 50% לחלות במחלת קרוהן בתקופה של 2-5 שנים.

 

המחקר שפורסם במגזין האמריקני לגסטרואנטרולוגיה (American Journal of Gastroenterology) בדק יותר מ- 24,000 איש, מתוכם למעלה מ- 2,000 חולים שאובחנו עם מחלת מעי דלקתית בין השנים 2001 ל- 2008.

 

הגורם למחלות מעי דלקתיות - מחלות שתסמיניהן יכולים לכלול כאבי בטן, שלשולים, דימום בחלחולת וירידה במשקל – אינו ברור, אך יש מדענים הסבורים שהן נובעות מתגובה מוגזמת של המערכת החיסונית לזיהום בקטריאלי או ויראלי במעי. בשנים האחרונות החלו להצטבר עדויות לכך ששינוי איזון החיידקים במעיים עלול להוביל להתפתחות של IBD.

 

מחקר אחר שפורסם בשנה שעברה מצא קשר בין שימוש בתרופות אנטיביוטיות נפוצות לטיפול בפצעי בגרות, וסיכון מוגבר להתפתחות מחלות מעי דלקתיות, בעיקר קרוהן.

 

 

Am J Gastroenterol advance online publication 13 September 2011

lili78
11/10/11 16:39

מתי יבינו בעולם הזה שאנטיביוטיקה זה בריא כשחולים בלבד. וגם אז במינון נורמאלי ואנושי. לא צריך לדחוץ אנטיביוטיקה תמיד. גם תעשיית האוכל כל כך מלאה באנטיביוטיקה שממש צריך לברור בפינצטה מה נכנס אלינו לצלחת. וזה לא חייב להיות ככה! הנה למשל  בחברת טבע עוף מוכרים עוף ללא אנטיביוטיקה. סימן שזה אפשרי לא??? צריך להתעורר בעניין הזה ולהגביר את המודעות.