מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבמדריכיםאמבולנסים - כל מה שצריך לדעת

אמבולנסים - כל מה שצריך לדעת

מהם סוגי האמבולנסים? מיהם אנשי הצוות באמבולנס? תוך כזה זמן יגיע האמבולנס? ומי משלם על הפינוי באמבולנס בישראל? מדריך מקיף


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אמבולנסים משמשים לפינוי מטופלים שנפגעו באירוע כלשהו – לרבות פגיעה בעקבות טראומה, כתוצאה מתאונות דרכים, נפילות, פיגועים, טביעות ואירועים שונים, וכן על רקע מצבים רפואיים המחייבים קבלת טיפול דחוף – לרבות חשד להתקף לב, שבץ מוחי, אובדן הכרה, פינוי יולדות לצורך לידה וכן להסעה או העברה של מטופלים במצבים הדורשים זאת, כגון הסעה לטיפולי דיאליזה או טיפולים אונקולוגיים או העברה בין מוסדות רפואיים.

 

בישראל אמבולנסים וניידות לטיפול נמרץ לפינוי בשעת חירום מופעלים על-ידי אגודת מגן דוד אדום בישראל (מד"א), וכמו כן ישנם אמבולנסים נוספים להעברת חולים קלים שמופעלים על-ידי ארגונים שונים, לרבות חברות פרטיות ותאגידים, בתי חולים, מפעלים ומשרד הביטחון.

 

בעת הזעקת אמבולנס מד"א, בשיחה בטלפון למספר החירום 101, יש להבהיר למוקדן מה ארע במשפט קצר, מה מספר הטלפון שלכם למקרה שהשיחה מתנתקת, איפה מצב החירום במדויק ומה שם החולה או הנפגע – במידה וידוע. במקרה שהנפגע בביתו, יש במידת האפשר להמתין לאמבולנס למטה בכניסה לבניין/ הבית. בזמן ההמתנה לאמבולנס יש לנסות לסייע לחולה או הנפגע בהתאם ליכולת ולמידת ההכשרה, ולבצע במקרה הצורך החייאה.

 

הצוות המטפל באמבולנס

 

האמבולנסים בישראל מאויישים בצוותים רפואיים המעניקים טיפול חירום ראשוני בעת פינוי המטופל לבית חולים. בין המקצועות השונים המאיישים אמבולנסים בישראל ניתן למצוא חובשים, פרמדיקים וכן צוותי עזר ומגישי עזרה ראשונה בגילים שונים, לרבות כאלה הלומדים בתיכון (נוער מד"א).

 

איש הצוות בעל ההכשרה הבסיסית המאייש אמבולנסים הוא מע"ר – מגיש עזרה ראשונה, שעבר קורס בעזרה ראשונה – בין אם בחברה פרטית או במד"א. במדי מד"א מזוהה מע"ר על ידי פס אדום מעל פס כסף וללא דרגות. חלק ממגישי העזרה לראשונה הם מתנדבי נוער קטינים. למגישי עזרה ראשונה סמכויות לביצוע פעולות רפואיות בסיסיות, לרבות החדרת קטטר לווריד (אסור לקטינים המשמשים כמע"רים), אולם אסור להם לבצע פעולות פולשניות כהחדרת צינור לקנה הנשימה (אינטוביציה) ולתת תרופות.

 

בדרגה גבוהה יותר מצוי חובש רפואת חירום: חובש המשמש נהג אמבולנס או חובש מלווה שאינו נהג. חובש מזוהה במדי מד"א על ידי פס כסף והוא נושא בדרגה כלשהי בהתאם לניסיון-ותק, והוא רשאי לבצע פעולות רפואיות בסיסיות, לרבות הולדת תינוק, אם כי גם לו נאסר לתת תרופות.

 

פרמדיק הוא איש הצוות הבכיר באמבולנס, בעל הכשרה גבוהה מחובש. חוק המעגן את סמכויותיו של פרמדיק עדיין נמצא בשלבי ניסוח במשרד הבריאות, אך נכון להיום פרמדיק רשאי לבצע פעולות רפואיות מורכבות להצלת חיים, לרבות החייאה בסיסית וחצי מתקדמת, מתן תרופות החייאה, ביצוע פעולות חירום כמו החדרת צינור לקנה הנשימה (אינטוביציה), חיבור למכשיר החייאה מסוג דפיברילטור חצי אוטומטי, חיבור לקוצב לב חיצוני וביצוע ניתוחים בשטח, ולמעשה מתפקד בשטח ובאמבולנס כרופא, עד להגעת המטופל לבית חולים. כיום אף רשאי פרמדיק להכריז על מותו של נפגע לאחר אישור טלפוני של רופא מד"א היושב במוקד הלאומי של הארגון שבקרית אונו. במדי מד"א נושאים פרמדיקים דרגות בהתאם לניסיון-ותק.

 

נהגי האמבולנס: נהגי אמבולנס הם בהכשרתם חובשים או פרמדיקים, וכן נדרשים להחזיק רישיון ייעודי לנהיגה באמבולנס. 

 

סוגי אמבולנסים

 

בישראל פועלים מספר סוגי אמבולנסים לפינוי נפגעים וחולים לבית החולים: 

 

אמבולנס רגיל: אמבולנס זה מיועד לטיפול והסעת חולים קלים בשכיבה. ברכב זה איש צוות אחד שבהכשרתו נהג אמבולנס וכן חובש. אמבולנסים אלה, הקרויים גם 'אמבולנסים לבנים' מצויידים בציוד להענקת סיוע רפואי מיידי לחולים, פצועים ויולדות.

 

אמבולנס ביטחון: אמבולנס זה מיועד להסיע ולטפל בחולים בשכיבה ובו שני אנשי צוות – האחד נהג-חובש והשני חובש ברפואת חירום המשמש כמלווה המטפל בחולה. אמבולנסים אלה חייבים בהחזקה של מכשיר דפיברילטור חצי אוטומטי לצורך מתן החייאה במקרה של אירוע לב פתאומי.

 

ניידת טיפול נמרץ (נט"ן): אמבולנס מסוג זה מיועד לפינוי וטיפול בפצועים קשים, ולרוב יוזנק באירועים רבי נפגעים ובתאונות דרכים קשות, וכן במקרים של חשש להתקף לב או אירוע מוחי, אם כי לא מן הנמנע שלצורך הפינוי יגיע אמבולנס לבן. בניידת טיפול נמרץ לפחות שלושה אנשי צוות: רופא, פרמאדיק ונהג – חובש. באמבולנסים אלה קיים ציוד רפואי מתקדם למתן טיפול חירום, לרבות מכשיר דפיברילטור חצי אוטומטי לצורך מתן החייאה – מכת חשמל בבית החזה – במקרה של אירוע לב פתאומי. ישנן ניידות טיפול נמרץ הקרויות אט"ן – אמבולנס טיפול נמרץ, המהווים גם ניידות טיפול נמרץ, אולם ללא רופא.

 

* אופנוע לעזרה ראשונה: בשנים האחרונות נכנסו לשימוש אופנועים המצויידים בסירנה ובציוד עזרה ראשונה המיועדים להנגשת עזרה ראשונה בשטח עד הגעת האמבולנס המפנה את הנפגע לבית החולים. רוכבי האופנועים לעזרה ראשונה הם חובשים בהכשרתם, ויתרונם ביכולת להגיע בזריזות למקום הפגיעה ולהציע טיפול רפואי מציל חיים, לרבות במצבים בהם הנגישות לכלי רכב רגילים ולאמבולנסים קשה.

 

* אמבולנס מוסק.

 

זמני המתנה לפינוי באמבולנסים

 

כיום אין נוהל המגדיר במפורש את זמני ההמתנה הנדרשים לפינוי באמבולנסים. לפי הסדטנרט שהיה מקובל בישראל בקרב בכירי מערכת הבריאות בעשור שעבר, אמבולנס נדרש לצאת מהתחנה תוך שתי דקות ממועד הזעקת עזרה, ולהגיע ליעדו תוך 8-10 דקות באזורים עירוניים ותוך 10-20 דקות באזורים כפריים. עם זאת, נוהל מוסדר לזמני הגעה של אמבולנסים מעולם לא פורסם.

 

בשנת 2015 השיק משרד הבריאות תכנית לקיצור זמני ההמתנה לאמלבונסים, הכוללת מדידת איכות של זמני ההמתנה. לפי התכנית, במקרים של אובדן הכרה ועילפון יגיע תחילה מומחה לעזרה ראשונה המצוי לסמוך לאזור הפגיעה תוך שלוש דקות, ואיש מקצוע מתחום הרפואה הדחופה תוך חמש דקות, ואילו אמבולנס יגיע תוך עשר דקות. התכנית תכלול הכשרה של כל עובדי המדינה והרשויות המקומיות לשמש כנותני עזרה ראשונה - לפי הערכות כמאה אלף איש. כמו כן, המשרד פועל לקידום חקיקה לקידום הצבת מכשירים למתן עזרה דחופה בשטח, ולא רק באמבולנסים, לרבות הצבת מכשירי דפיברילטורים במקומות ציבוריים (כיום כבר מוצבים כ-3,000 דפיברילטורים במוסדות ציבור) וציוד מסעדות במזרקי אפיפן לטיפול בהתקפי אלרגיה חריפים בקרב סועדים.

 

תשלום עבור פינוי באמבולנס

 

מי משלם עבור פינוי באמבולנס? 

 

אחת הסוגיות המורכבות בכל הקשור לאמבולנסים היא התשלום הנדרש עבור פינוי נפגע לבית החולים. ככלל, פינוי לבית חולים שמסתיים באשפוזו של המפונה באחת המחלקות (לאחר בדיקות וטיפולים בחדר המיון) אינו דורש תשלום, וישנם פינויים נוספים המכוסים באופן מלא או חלקי, כפי שיפורט בהמשך.

 

חשוב לדעת: בקופות החולים מאוחדת ולאומית דרישת התשלום לפינוי באמבולנס נשלחת למטופל המפונה, גם אם הפינוי מכוסה באופן מלא או חלקי על ידי קופת החולים, ועליו להסדיר בכוחות עצמו ובהקדם את התשלום למד"א מול קופת החולים ולהסדיר את מתן ההתחייבות למד"א מהקופה במקרים שבהם יש זכאות. במידה והמטופל לא מסדיר את חובו, בהמשך רשאית מד"א להפעיל מולו דרישה לתשלום באמצעות עורך דין וקופות החולים אינן מכסות שכר טרחת עורכי דין וההוצאה לפועל, גם במידה והתברר שהתשלום עבור הפינוי היה מכוסה. בספטמבר 2017 החל הסדר מול מבוטחים מקופות החולים כללית ומכבי, ולפיו בקופות אלה נשלחת דרישה לתשלום ממד"א לקופה, ובמידה והקופה מכסה את הפינוי או את חלקו - הסכום יועבר למד"א מבלי לפנות כלל למטופל. בכללית ומכבי, רק במידה ולפי רישומי הקופה אין כיסוי מלא לפינוי - נשלח חשבון למטופל המפונה עם הסכום שהוא נדרש לשלם ישירות למד"א.

 

לפי נהלי משרד הבריאות, מבוטח בכל אחת מקופות החולים שפונה באמבולנס מד"א רגיל/ נט"ן/ אט"ן, ואושפז בבית החולים הקרוב למקום מגוריו, זכאי לכיסוי מלא של התשלום למד"א על חשבון קופת החולים. מאז פברואר 2010 קופת החולים מעבירה את התשלום על הפינוי באמבולנס למד"א, בהתאם לחוזר של משרד הבריאות מדצמבר 2009. לכן על מבוטחי קופות החולים מאוחדת ולאומית בעת קבלת דרישת תשלום עבור הפינוי באמבולנס לפנות לסניף הקופה עם גיליון שחרור מבית החולים ולקבל אישור שהקופה תעביר את התשלום למד"א. מבוטחי כללית ומכבי יקבלו לביתם דרישת תשלום רק במידה וקופת החולים קבעה כי היא אינה מכסה באופן מלא את הפינוי, ובדרישה זו יצוין היקף הכיסוי על ידי הקופה - אם ניתן, והסכום הנדרש לתשלום, ובמקרה זה - על המבוטח לפנות לקופה אם יש ברשותו תיעוד הסותר את עמדת הקופה באשר לכיסוי עבור הפינוי.

 

לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, מטופל שאיבד את הכרתו במקום ציבורי, לרבות ברחוב, והוזמן עבורו אמבולנס לצורך פינויו לבית חולים – לא יחוייב בתשלום עבור הפינוי וקופת החולים נדרשת לשלם עבור פינויו, גם במידה ולא אושפז בהמשך בבית החולים. כלל זה חל גם על חולי אפילפסיה שחוו התקף אפילפטי או איבדו את הכרתם/ התעלפו והוזמן עבורם אמבולנס, וכן עבור נפגעים שאיבדו את הכרתם מסיבות אחרות.

 

מטופל שהוזמן עבורו אמבולנס על ידי עובר אורח ברחוב מאחר וחש ברע – יידרש לתשלום עבור הפינוי, במידה ובהמשך לא יאושפז. עם זאת, במידה וסרב לפינוי, לא יחול עליו תשלום. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי במידה ומד"א העניק למטופל טיפול רפואי בשטח – יידרש המטופל לתשלום מופחת בעבור הטיפול. לכן, במידה והמטופל סרב להתפנות לבית החולים, מומלץ שייסרב לקבלת כל טיפול שהוא בשטח ויפנה בכוחות עצמו לרופא/ למוקד קופת החולים/ לחדר המיון – כדי לחסוך את התשלום למד"א.

 

מעבר לכך, למטופל שלא אושפז חלה חובה על תשלום על נסיעה באמבולנס לפי תעריף מד"א  - המשתנה בהתאם לסוג האמבולנס שבו בוצע הפינוי ולמרחק שאותו נסע האמבולנס עד שהגיע לבית החולים.

 

באשר למטופלים שפונו לטיפול רפואי בחדר מיון בבית חולים ולא אושפזו בהמשך:

 

* אם פונו על ידי אמבולנס רגיל – הם אינם זכאים להחזר כלשהו, פרט למקרים מצומצמים או במקרה שקיימים הסדרים מיוחדים עם קופות החולים (שיפורטו בהמשך). 

 

* אם פונו על ידי אמבולנס מסוג נט"ן או אט"ן – הם זכאים להחזר מקופת החולים של 50% מתעריף מד"א. מטופלים אלה יכולים לשלם את חלקם בפינוי (50%) ולבקש מקופת החולים לבצע ישירות תשלום למד"א עבור 50% הנותרים.

 

מטופלים שפונו בהוראת צוות רפואי ממרפאה בקהילה לבית חולים אינם זכאים על פי החוק להחזר מקופת החולים עבור הפינוי באמבולנס, אם כי בחלק מהקופות מאשרים החזרים במקרים אלה, ויש לברר את העניין בכל קופת חולים.

 

מטופל שהועבר במסגרת אשפוז על ידי אמבולנס מבית חולים אחד לאחר, לרבות לבית חולים שיקומי או סיעודי-מורכב, או בהעברה מחדר מיון בבית חולים אחד לאחר – פטור מכל תשלום למד"א עבור ההעברה. בהעברות מסוג זה התשלום למד"א מוטל לרוב על בית החולים המעביר ובמקרים מסוימים על בית החולים אליו הועבר המטופל או על קופת החולים. העברת מטופל המועבר מבית חולים אחד לשני ביוזמתו או ביוזמת משפחתו – תמומן על ידו.

 

מטופל שהועבר באמבולנס מבית חולים למוסד סיעודי מחויב בעלות ההעברה, אלא אם הוא מועבר לאשפוז סיעודי במסגרת קוד של משרד הבריאות (מימון ציבורי לאשפוז סיעודי הניתן באמצעות 'קוד' בהתאם למבחן הכנסה של המטופל ומשפחתו) – ובמקרים אלה ההעברה תכוסה על ידי המוסד הסיעודי מתוקף ההסדרים שלו עם משרד הבריאות.

 

כמה עולה נסיעה באמבולנס? 

 

במד"א קיימים שני תעריפים לכל נסיעה בהתאם לשיטת התשלום – תעריף לתשלום במזומן ותעריף לתשלום באשראי (כנגד חתימה על התחייבות). קופות החולים מעניקות החזרים במצבים המזכים זאת (כמפורט בהמשך המדריך) בהתאם לגובה תעריף תשלום במזומן שהוא נמוך במקצת לעומת תעריף לתשלום באשראי. ניתן לשלם למד"א גם באמצעות אתר האינטרנט של הארגון.

 

לפי תעריפון מד"א נכון לפברואר 2017, אגרות הסעה במד"א נעות בין 375 ש"ח בתשלום מזומן בפינוי עד 20 ק"מ באמבולנס רגיל ו-753 ש"ח באמבולנס נט"ן. מיום שישי/ ערב חג בשעה 15:00 ועד יום ראשון/ יום למחרת צאת החג בשעה 7:00 בבוקר נהוג 'תעריף 2' תשלום מזומן של 451 ש"ח בתשלום מזומן בפינוי עד 20 ק'"מ באמבולנס רגיל ו-902 ש"ח באמבולנס נט"ן. התעריפים לתשלום בהתחייבות (אשראי) מעט גבוהים יותר.

 

בהמשך ישנה תוספת עבור כל 10 ק"מ נסיעה נוספים, עד לתשלום מזומן של 1,577 ש"ח בפינוי באמבולנס במרחק של 96 עד 100 ק"מ ו-1,896 ש"ח בתעריף 2 בשבתות ובחגים.

 

לאנשים המתגוררים בישוב המרוחק מעל 45 ק"מ (הלוך ושוב) מבית החולים הכללי הקרוב ביותר לאותו ישוב, ומוסעים באמבולנס מאותו ישוב לאותו בית חולים או לבית חולים אחר - אם אישר רופא בכתב כי קיימת הצדקה רפואית מיוחדת לכך - נהוגה אגרה מיוחדת עם תשלום מופחת.

 

כמו כן, לפי תעריפון מד"א, המתנה של אמבולנס מעבר לחצי שעה במקום הפגיעה, מחויבת באגרה נוספת של 139 ש"ח לאמבולנס רגיל ו-267 ש"ח לאמבולנס נט"ן ביום חול ו-166 ש"ח לאמבולנס רגיל ו-318 ש"ח לאמבולנס נט"ן בשבתות וחגים.

 

אגרה על טיפול בשטח על ידי ניידת מד"א, ללא פינוי לבית חולים, עומדת על 188 ש"ח – בין אם הגיע לשטח אמבולנס רגיל או אמבולנס נט"ן.

 

במידה ובמהלך ההסעה באמבולנס מפונים שני נפגעים – יחויב כל נפגע בתשלום 75% מעלות הנסיעה באמבולנס. במידה ומפונים באמבולנס שלושה נפגעים, יחויב כל נפגע בתשלום 60% מעלות הנסיעה באמבולנס, ואם פונו ארבעה נפגעים או יותר – יחויב כל נפגע בתשלום 50% מעלות הנסיעה באמבולנס.

 

מי זכאי למימון מלא או חלקי של נסיעה באמבולנס? 

 

סל הבריאות הממלכתי כולל רשימה מצומצמת ביותר של מטופלים הזכאים להשתתפות של קופת החולים עבור שימוש באמבולנס, ללא קשר לאשפוז בהמשך בבית החולים:

 

חולי דיאליזהמטופלי דיאליזה זכאים להשתתפות הקופה לנסיעה בתחבורה ציבורית ו/או למחצית עלות מונית. לפי חוזר משרד הבריאות מפברואר 2008, במצבים מסוימים זכאים חולי דיאליזה למימון על פינוי באמבולנס לבית חולים: במקרים של חולה דיאליזה המרותק למיטה ו/או זקוק להסעה בשכיבה ו/או זקוק להשגחה בזמן הסעה לטיפול/ הסעה חזרה, יוסע באמבולנס מד"א או אמבולנס של חברה אחרת שעובדת בהסדר עם קופת החולים. חולה זה יקבל לפי תנאי הסל החזר כספי מקופת החולים שלא יפחת מ-50% מתעריף מד"א או ממחיר הנסיעה בפועל באמבולנס (הנמוך מבניהם); במקרה של חולה דיאליזה שיש חוות דעת מרופאו שפינויו לטיפול דיאליזה צריך להתבצע באמבולנס – יקבל מימון מלא עבור הנסיעה באמבולנס, אם כי קופת חולים רשאית להסיעו ברכב אחר, כשמדובר בחלופה סבירה לצורך הסעה לטיפולי דיאליזה באופן סדיר, בכפוף לחוות דעת מגורם מקצועי מקביל מטעם הקופה.

 

* חולי סרטן: חולי סרטן זכאים למימון חלקי מקופת חולים עבור פינוי באמבולנס לקבלת טיפולים בבית חולים, לרבות טיפולי כימותרפיה, הקרנות והמודיאליזה, להחזר בשיעור של 50% מההוצאה. לעתים ההחזר מתבצע רק אם ההסעה התבצעה באמצעות חברת אמבולנסים מסוימת שעימה יש לקופת החולים הסכם.

 

* מושתלי מח עצם: חולי סרטן מושתלי מח עצם זכאים להחזר מקופת חולים עבור נסיעה באמבולנס לטיפולים רפואיים למשך שלושה חודשים ממועד ההשתלה, כשההחזר בשיעור של 50% מההוצאה. לעתים ההחזר מתבצע רק אם ההסעה התבצעה באמצעות חברת אמבולנסים מסוימת שעימה יש לקופת החולים הסכם. 

 

חולי דיאליזה, סרטן ומושתלי מח עצם שקיבלו מקופת החולים סיוע במימון החזרי הנסיעות לטיפולים באמבולנסים (50% מההוצאה), יכולים לבקש החזר על יתרת הסכום מהמחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית, וזו נותנת החזרים בכפוף לתקציבי הרשות המקומית.

 

מעבר לחולים אלה, השתתפות בעלות הפינוי באמבולנס ניתנת לאוכלוסיות מיוחדות של מטופלים על ידי גופים אחרים: 

 

* נפגעי עבודה זכאים להחזר מלא של הפינוי באמבולנס לבית חולים, גם אם לא אושפזו בבית החולים ורק שהו במיון. במקרה של פינוי באמבולנס בעקבות התאונה – התשלום יבוצע על ידי המוסד לביטוח לאומי, ובמקרה של פינוי שלא ביום התאונה – יכול נפגע העבודה לקבל החזר מלא לפינוי מקופת חולים אם יציג אישור של הכרה בתאונה כתאונת עבודה על ידי המוסד לביטוח לאומי.

 

* נפגעי תאונת דרכים פטורים מכל תשלום למד"א. נפגעי תאונות דרכים שפונו על ידי אמבולנס נט"ן/אט"ן – ללא קשר האם אושפזו או לא – זכאים להחזר מלא (של 100% ולא 50% כמו במקרים אחרים) עבור הפינוי באמבולנס מקופת החולים, ונדרשים לפנות לשם כך לסניף קופת החולים. נפגעי תאונות דרכים שפונו באמבולנס רגיל לבית חולים ולא אושפזו בהמשך – זכאים להחזר עבור התשלום למד"א מחברת הביטוח שיש לה חבות ביטוחית לתאונה, כשחלק מהחברות מסדירות תשלום ישירות למד"א וחלקן מעניקות החזר לאחר תשלום למד"א על ידי הנפגע.

 

* יולדות שפונו לבית חולים באמבולנס זכאיות למימון עבור ההסעה על ידי המוסד לביטוח לאומי המעביר את התשלום ישירות למד"א, במידה והיולדת זכאית גם למענק לידה, במידה והוסעה לבית חולים בסביבת הימצאה, ובמידה והלידה התרחשה בבית החולים תוך שלושה ימים (72 שעות) מהיום בו הוסעה אליו באמבולנס. יולדת בית זכאית להחזר מהמוסד לביטוח לאומי עבור הסעה באמבולנס לבית חולים, אם הפינוי בוצע תוך 24 שעות מהלידה ואם היא אושפזה למשך 12 שעות לפחות. כמו כן, במידה והיולדת פונתה על ידי מד"א, אושפזה, ולא ילדה תוך 72 שעות - היא אינה זכאית להחזר על הפינוי מהביטוח הלאומי, אולם זכאית להחזר מקופת החולים, ובשני המקרים, בקופות החולים כללית ומכבי מד"א מטפל ישירות מול קופת החולים על מנת לבחון זכאותה לכיסוי הפינוי.

 

* תלמיד בית ספר שנפגע במהלך הלימודים בבית הספר זכאי להשתתפות קופת החולים בפינוי באמבולנס. משרד החינוך מכסה פינוי תלמידים באמבולנס לקבלת טיפול רפואי ראשוני בלבד, הלוך ושוב. כמו כן, במידה והתלמיד נזקק לטיפול רפואי עקב בעיה בריאותית שאינה פגיעה, אלא כתוצאה ממחלה כלשהי – התשלום על הפינוי באמבולנס חל על הוריו, או על קופת החולים, בהתאם לכללים הנהוגים לכלל המבוטחים בקופה.

 

* ניצולי שואה שפונו באמבולנס מד"א וקופת חולים מסרבת לשאת בעלות הפינוי – רשאים להגיש בקשה למימון הנסיעה באמצעות הקרן לסיוע ניצולי שואה דרך אתר מד"א בקישור הבא.

 

* נפטרים: העברה באמבולנס לפינוי גופת נפטר היא במימון קרוביו. קופת חולים תכסה את התשלום עבור פינוי שכזה בכיסוי מלא במקרים שבוצעה החייאה בשטח, והפטירה הייתה במהלך טיפול שניתן על ידי צוות האמבולנס או שהפטירה התרחשה במהלך פינוי לבית חולים.

 

* פינוי במסוק: בשנים האחרונות מפעיל מד"א גם אמבולנסים מוסקים, אולם מימון פינוי מוסק אינו מתבצע כיום באמצעות קופות החולים, אלא על ידי משרד הבריאות ישירות. על פי ההסדר הקיים, משרד הבריאות מתקצב את הפינוי המוטס של חולים או נפגעים שאינם מכוסים על ידי גורמים אחרים (למשל נפגעי תאונות דרכים שהכיסוי עבור הפינוי המוטס ניתן על ידי חברות הביטוח שבהן הם מבוטחים או נפגעי תאונות עבודה המכוסים על ידי הביטוח הלאומי וכדומה).

 

הסדרים מיוחדים של קופות החולים להחזר על נסיעה באמבולנס

 

מעבר להסדרים הנהוגים בסל הבריאות הממלכתי, רוב קופות החולים מעניקות החזרים נוספים על נסיעות באמבולנסים דרך הביטוחים המשלימים, בתכניות שונות.

 

הסדרים מיוחדים של כללית להחזר על נסיעה באמבולנסים 

 

בקופת חולים כללית, הביטוח המשלים 'כללית פלטינום' מאפשר השתתפות בפינוי דחוף לחדר מיון בבית חולים ציבורי על ידי חברת אמבולנסים שלא הסתיים באשפוז, בתנאי שהפינוי בוצע על ידי אמבולנס ברישיון, פעמיים בכל שנה קלנדרית, בהחזר של 50% מעלות הפינוי בפועל ועד 298 ש"ח לכל פינוי. הזכאות ניתנת תוך חצי שנה מההצטרפות לתכנית כללית פלטינום.

 

הסדרים מיוחדים של מכבי להחזר על נסיעה באמבולנסים 

 

בקופת חולים מכבי, כלל המבוטחים זכאים למימון מלא של הפינוי באמבולנס, ללא קשר לשאלה האם המטופל אושפז בהמשך במחלקה בבית החולים, במקרה של הפניית רופא מכבי – במידה שרופא מכבי, מהמרכז הרפואי או ממרפאתו בקהילה, או רופא של חברה הקשורה עם מכבי בהסכם רושם הפניה ועליה מצוין במפורש "פינוי לחדר מיון באמבולנס בלבד" או בהפניית גורם אחר במכבי – במידה שגורם מורשה במכבי, כגון אחות, עובד פרה-רפואי אחר או איש צוות מנהלי נותן הפניה מפורשת, לרבות אחות במוקד הסיוע לחולים כרוניים שמפעילה הקופה בשם 'מומה'.

 

כמו כן, הקופה מאפשרת מימון לפינוי אמבולנס במקרים של פינוי לבית חולים, כשצוות חדר המיון החליט שיש לאשפז את המטופל אך הוא סירב להתאשפז, כשהמטופל שוחרר לחופשה מבית החולים ועקב הרעה במצבו במהלך החופשה פונה בחזרה באמבולנס מביתו לבית החולים – באישור מקדים של המנהל הרפואי במרכז הרפואי של מכבי, במקרה של מטופל ששוחרר לביתו או לשיקום לאחר אשפוז בגין ניתוח החלפת פרק ירך (שלמה או חלקית) והפינוי בוצע ביום היציאה מהאשפוז בגין הניתוח – מותנה בהצגת מכתב שחרור מבית החולים שבו מצוין כי המטופל עבר ניתוח להחלפת פרק הירך, ובמקרה שהמטופל פונה למיון ולא הופנה לאשפוז אלא ל"השהיה". במקרים אלה יש לפנות לסניף הקופה בהמשך, לקבלת התחייבות שבה אין השתתפות עצמית של המבוטח בעלות הפינוי.

 

מכבי גם מפעילה מנגנון לחיוב אוטומטי עבור מד"א, במסגרתו מקרים שבהם יש כיסוי מהקופה לפינוי של חברת האמבולנסים – כיסוי זה (בהיקף של 50% או 100% מהפינוי, לפי תנאי הסל) מועבר ישירות לחברה, ללא צורך בתשלום המטפל והחזר שיינתן לו על ידי הקופה.

 

הביטוחים המשלימים 'מכבי זהב' ו'מכבי שלי' מאפשרים גם מימון של נסיעה באמבולנס מבית החולים לבית המטופל פעמיים בשנה, בהחזר של 50% מעלות הנסיעה ועד 204 ש"ח לכל נסיעה. הזכאות ניתנת תוך חצי שנה מהצטרפות לתכניות אלה.

 

הסדרים מיוחדים של מאוחדת להחזר על נסיעה באמבולנסים 

 

בקופת חולים מאוחדת, הביטוח המשלים 'מאוחדת עדיף' מאפשר השתתפות בהסעה באמבולנס שלא הסתיימה באשפוז, בהחזר של עד 50% מעלות הפינוי בפועל באמבולנס רגיל ועד 75% מעלות הפינוי בניידת נט"ן.

 

הסדרים מיוחדים של לאומית להחזר על נסיעה באמבולנסים 

 

קופת חולים לאומית אינה מעניקה החזרים נוספים על אלו הקבועים בסל הבריאות הממלכתי.

 

תלונות על אמבולנסים

 

משרד הבריאות מאפשר הגשת תלונות בנושא אמבולנסים – לרבות תלונה על מתן טיפול על ידי צוותים באמבולנס או על נהיגה לא אחראית של אמבולנסים. 

 

תלונות על אמבולנסים פרטיים ניתן להגיש למחלקה לפיקוח ורישוי אמבולנסים בדואר: רחוב ירמיהו 39, ת.ד 1176, ירושלים, מיקוד 9101002, בפקס: 02-6474856 או בדוא"ל[email protected] ,[email protected]יש לפרט את תיאור המקרה ולצרף מסמכים רלוונטיים. בנוסף יש לציין את פרטי חברת האמבולנס ופרטים ליצירת קשר עם המתלונן: שם, טלפון, כתובת ודוא"ל. 

 

תלונות בנושא פעילות מד"א יש לפנות למירי כהן, מנהלת תחום בכיר שירותי הצלה ועזרה ראשונה בלשכת המשנה למנכ"ל משרד הבריאות בטלפון: 02-5081209, בפקס:  02-5655983, בדואר: רחוב ירמיהו 39, ת.ד 1176, ירושלים, מיקוד 9101002 או דוא"ל :[email protected]  

 

 

 

בהכנת הכתבה סייע שמוליק בן יעקב, יו"ר האגודה לזכויות החולה בישראל ומנהל קהילת זכויות החולה באתר כמוני 

 

 

עדכון אחרון: יולי 2017