סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אלכוהול מעלה את הסיכון לסרטן השד – גם בכמויות קטנות
מחקר אמריקאי נרחב מצא כי כל שתייה של אלכוהול מגדילה את הסיכון להתפתחות סרטן השד, אפילו בתדירות נמוכה פחות מפעם בשבוע ובכמויות קטנות שנחשבות לכאורה בטוחות
שתיית אלכוהול בכמות גבוהה נקשרה בעבר במחקרים לסוגים רבים של סרטן, ובהם סרטן הפה, הלוע ומיתרי הקול, סרטן הוושט, סרטן הכבד, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן העור מסוג מלנומה, וכן סרטן השד. לפי הערכות של המכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NCI), ניתן לייחס כ-3.5% מכלל מקרי התמותה מסרטן לשתייה מרובה של אלכוהול.
מחקרים אפידמיולוגים רבים מזהים קשר עקבי בין שתייה של אלכוהול בכמות של מעל לכוס משקה ליום לבין התפתחות סרטן השד, גם בהעדר גורמי סיכון אחרים למחלה, כמו למשל עישון סיגריות. מחקר אמריקאי שפורסם בשנת 2015 מצא כי האלכוהול משתנה בהשפעתו השלילית על הסיכון לסוגים שונים של סרטן השד, כאשר לדוגמא שתיית שתי כוסות אלכוהול ליום מגדילה ב-24% את הסיכון לסרטן שד חיובי להורמוני אסטרוגן (ER+), ומגדילה הרבה יותר, ב-63%, את הסיכון לסרטן שד חיובי לחלבון HER-2, בהשוואה לנשים שנמנעות מאלכוהול.
לצד זאת, יש מחקרים שמזהים בשנים האחרונות תועלת רפואית בשתיית אלכוהול מתונה ובעיקר של יין אדום, כאמצעי למניעת מחלות לב וסוכרת. עבור נשים השתרשה כבר ההמלצה לשתייה של עד כוס יין אדום אחד ליום שנחשב לבטוחה ואולי אף מועילה לבריאות.
על רקע הסיכון הנרחב לסרטן השד באוכלוסייה הכללית, אשר כיום לפי הערכות בישראל אחת מכל שמונה נשים עשויה לפתח במהלך החיים, מצא כעת מחקר אמריקאי נרחב כי גם כמות קטנה של אלכוהול, מגדילה את הסיכון לסרטן השד באופן משמעותי.
כל כוס יין נחשבת
החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד ומהמרכזים הרפואיים בירגהאם אנד ווימנס ובית ישראל דיקונס בבוסטון בארה"ב בחנו את ההשפעה של אלכוהול על הסיכון לסרטן השד במדגם של 39,811 נשים שעברו מעקב ממושך לפרק זמן חציוני של 25 שנה במסגרת מחקר המעקב הנרחב "מחקר האחיות" (WHS) החל משנות התשעים (1995-1992). בתקופה זו 2,830 מהנשים פיתחו סרטן השד ו-237 מתו מהמחלה.
ניתוח סטטיסטי מצא כי כל שתייה של משקה אלכוהולי נוסף ליום העלתה ב-10% את הסיכון לסרטן שד הורמונאלי המאופיין בקולטנים חיוביים להורמון האסטרוגן (ER+) – שהוא השכיח בישראל, וזאת כבר החל מהמשקה הראשון, אפילו אם מדובר בכוס יין בלבד, ולמרות התפיסה כי משקה אלכוהולי אחד ליום נחשב בטוח.
בהשוואה לנשים שנמנעו כליל מאלכוהול, או ששתו פחות ממשקה אלכוהולי אחד לחודש – שתייה של משקה אלכוהולי אחד ליום העלתה ב-4% את הסיכון לסרטן השד, ושתייה של יותר ממשקה אחד ליום כבר הייתה מלווה בסיכון גבוה ב-27% למחלה.
מודל מתמטי שהוכן על ידי החוקרים המבוסס על ממצאי מעקב למשך עשר שנים אחר מאה אלף נשים שהשתתפו ב"מחקר האחיות", מצא כי ביחס למצב שבו כל הנשים היו שותות אלכוהול רק במקרים חריגים, אחת למספר חודשים באירועים בודדים בלוח השנה, שתייה של אלכוהול לפחות פעם לחודש צפויה להביא ל-64 מקרים נוספים של סרטן השד, ושתיית אלכוהול בכמות של עד כוס אחת ליום צפויה להביא ל-279 מקרים נוספים של המחלה. במחקר נמצא כי ניתן לייחס 4.1% מהמקרים של סרטן השד לשתיית אלכוהול בכמות שנחשבת לכאורה לבטוחה של כוס משקה אלכוהולי אחד לחודש.
החוקרים מסכמים כי "שתיית אלכוהול קשורה בקשר לינארי ישיר בעלייה בסיכון לסרטן השד גם בכמויות שמומלצות לציבור של עד כוס ליום, לפחות בכל הקשור לסרטן שד הורמונאלי".
המחקר נתמך על ידי שורת מענקים מטעם המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון פברואר 2024 של כתב העת Journal of Women's Health.
עלייה בהורמוני המין, מוטציות בדי.אנ.איי
ממצאי המחקר מתיישבים עם גישות שצוברות תאוצה בקרב ארגוני רפואה ובריאות, שמדגישות את ההשפעות המסוכנות של אלכוהול על סרטן – גם בכמויות שכביכול נחשבות לבטוחות. לפי עמדת המכון האמריקאי לחקר הסרטן (AICR), אלכוהול הוא גורם הסיכון השלישי לסרטן – אחרי עישון סיגריות ומשקל עודף, והוא קשור בסיכון להתפתחות גידולים סרטנים גם כשהוא נצרך בכמויות שנתפסות כ"מתונות". לפי עמדת המכון, "ככל ששותים פחות אלכוהול – כך הסיכון לסרטן יורד".
החוקרים מספקים מספר הסברים אפשריים לקשר שבין שתיית אלכוהול גם בכמויות קטנות יחסית לבין עליה בסיכון לסרטן השד, אם כי המכניזם המדויק שאחראי על השפעה הזו טרם התגלה. בין השאר, אצל נשים לאחר גיל המעבר נמצא במחקרים כי צריכת אלכוהול מובילה להפרשה עודפת של הורמוני מין ולירידה בהיקשרות של הורמונים אלה לחלבון הגלובולין – ותהליכים ביולוגיים אלה עשויים להשפיע על שגשוג של תאים ממאירים. בנוסף, תוצרי הפירוק של האתנול באלכוהול הוכחו במחקרי מעבדה בפעילותם הביולוגית ליצירת מוטציות במטענן הגנטי התאי – הדי.אנ.איי ובהשפעה על תהליכי חמצון תאיים שמעודדים התפתחות גידולים ממאירים בשד.
בנוסף, אלכוהול מכיל "קלוריות ריקות" ומעודד צבירת משקל עודף שנקשר אף הוא לעלייה בסיכון לסרטן. שתיית אלכוהול מוגברת גם מעלה את ריכוז החומצה הפולית בגוף ברמות שנקשרו במספר מחקרים לסיכון מוגבר לסרטן השד – אם כי עדויות על קשר בין צריבה גבוהה מדי של חומצה פולית לסרטן עדיין שנויות במחלוקת.