מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

פסוריאזיס

מנהלי קהילה

ד
ד"ר זיאד חמאיסי
ד"ר חמאיסי זיאד הינו מומחה לרפואת עור ומין. את לימודי הרפואה סיים באוניברסיטת הטכניון והתמחה במחלקת עור בבית החולים רמב"ם. כיום, ד"ר חמאיסי הינו רופא בכיר ומנהל מרפאת הלייזר במחלקת העור של בית החולים רמב"ם. עוסק במחקר ומרצה בפקולטה לרפואה בטכניון. תחומי עניין: טיפולי לייזר, הידראדיניטיס ספוראטיבא, פטרת העור, טיפולים ביולוגים בפסוריאזיס, ביטויים עוריים במחלות דלקתיים של המעי, מחלות עור ילדים וטיפול בנגעים וסקולרים בילדים חברות בארגונים מקצועיים: איגוד הסתדרות הרופאים האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין האיגוד האירופי למחלות עור ומין האקדמיה האמריקאית למחלות עור ומין
פרופ׳ לב פבלובסקי
פרופ׳ לב פבלובסקי
תחום מומחיות: עור ומין תפקידים ומינויים: מנהל מרפאות עור, המחלקה לעור ולמין, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין לימודים: אוניברסיטת בן גוריון בנגב מקום התמחות: המחלקה לעור ולמין, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין השתלמויות: פוטותרפיה ופסוריאזיס בית חולים מאונט סיני ניו יורק חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין שטחי התעניינות מיוחדים: פסוריאזיס, פוטותרפיה, טיפולים אימונוביולוגים, סטרס נפשי עיסוק במחקר: פסוריאזיס, טיפולים אימונוביולוגים, פוטותרפיה, מחלות דלקתיות של העור.
יונה מנטקה קציר
יונה מנטקה קציר
יו"ר אגודת הפסוריאזיס הישראלית.
ד
ד"ר חגית מץ
ד"ר חגית מץ הינה מומחית למחלות עור ומין. את לימודי הרפואה סיימה באוניברסיטת תל-אביב והתמחתה בבי"ח איכילוב. כיום ד"ר חגית מץ הינה רופאה  בכירה בבי"ח איכילוב אחראית שרות פוטותרפיה .  מנהלת רפואית של פוטותרפיה בבי"ח אסותא , עוסקת במחקר קליני. תחומי עניין  עיקריים : מחלת הפסוריאזיס על כל  היבטיה ,  פוטותרפיה ,  מחלות דלקתיות . חברה בהסתדרות הרופאים בישראל, חברה באגוד הישראלי לרפואת עור ומין , חברה באקדמיה האמריקאית לרופאי עור,.חברה בארגון הנשים הדרמטולוגי העולמי.

מובילי קהילה

כמוניפסוריאזיסחדשותרפואה משלימה לפסוריאזיס: מה עוזר באמת?

רפואה משלימה לפסוריאזיס: מה עוזר באמת?

מאבקת אינדיגו ועד דיקור: סקירת מחקרים חדשה מצביעה על הטיפולים האלטרנטיביים המועילים ביותר לשיפור איכות החיים עם פסוריאזיס


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פסוריאזיס, מחלת עור כרונית שתוקפת 2% מהאוכלוסייה, מאופיינת בנגעים מטרידים על העור אשר משבשים ופוגעים באיכות החיים. מעבר לטיפולים הרפואיים המקובלים במחלה הניתנים בעיקר באמצעות תרופות ופוטותרפיה, מחצית מהאנשים עם פסוריאזיס מדווחים במחקרים על פנייה לטיפולים ברפואה משלימה ואלטרנטיבית, אולם לא ברור אלו מבין טיפולים אלה הם המועילים יותר לחולים. 

 

סקירת מחקרים חדשה שבוצעה בארה"ב לבדיקת טיפולי רפואה משלימה המוצעים לפסוריאזיס מעלה כי ישנם טיפולים רבים שעשויים להיות מועילים בהתמודדות עם תסמיני המחלה.

 

במאמר שנכתב על ידי חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת מיאמי נכללו 57 מחקרים ו-3 מטה אנליזות (מחקרים בהם מנותחים נתונים ממחקרים רבים) שנערכו בין השנים 1950 ל-2017 ובחנו טיפולים ברפואה משלימה לפסוריאזיס. במסגרת המחקר לא נכללו מאות מחקרים שלא בוצעו בתנאים המבטיחים כי הנבדקים מסווגים לקבוצת המחקר באופן אקראי.

 

בניתוח הכללי נכללו 17 מחקרים 'כפולי סמיות' שבהם גם הנבדקים וגם החוקרים אינם יודעים האם הנבדק סווג לקבוצת המחקר או לקבוצת הביקורת, 13 מחקרים בתנאי 'חד סמיות', אשר בהם רק הנבדק לא ידע לאיזו קבוצה סווג, 27 מחקרים שבוצעו בתנאים גלויים לנבדקים ומחקר פרוספקטיבי, וכן 3 מטה אנליזות שכוללות אף הן ניתוחים ממספר מחקרים קטנים.

 

טיפולים משלימים שעשויים לסייע להתמודדות עם פסוריאזיס 

 

החוקרים זיהו מספר טיפולים ברפואה משלימה שעשויים להועיל לחלק מהמטופלים בהתמודדות עם פסוריאזיס:

 

משחת אינדיגו

 

חמישה מחקרים מבוקרים שנכללו בסקירה בהשתתפות 215 נבדקים הצביעו על שיפור מובהק בטיפול בפסוריאזיס בעקבות שימוש במוצרים המופקים מהצמח 'אינדיגו נטורליס' (Indigo Naturalis). יעילותו של האינדיגו לפסוריאזיס הוכחה במספר עבודות בשנים האחרונות, לרבות מחקר מויאטנם שפורסם בארס 2012 בכתב העת JAMA Dermatiology שהצביע על תועלת בריפוי נגעי פסוריאזיס על העור לאחר מריחת אבקת צמח האינדיגו ושיפור דומה במריחת משחה שהופקה מאבקת אינדיגו, שמן זית, ג'לי ושעווה. מחקרים שונים זיהו כי משחה המכילה אבקת האינדיגו משפרת מאפיינים בולטים של נגעי פסוריאזיס, לרבות אדמומיות, התקשות וקשקשת, בהשוואה למשחה המהווה טיפול דמה ואינה מכילה חומרים פעילים המופקים מאינדיגו.

 

כורכום

 

במאמר תועדו 3 מחקרים מבוקרים בהשתתפות 118 נבדקים המצביעים על התועלת של השימוש בכורכום (Curcumin) לשיפור מצבם של נגעי פסוריאזיס. כורכום, המכיל את החומר הפעיל 'כורכומין', נמצא בשימוש מזה מאות שנים ברפואה הסינית וברפואה המסורתית ההודית של האיור-ודה. בשנים האחרונות הוכח כי צריכה קבועה של כורכום מועילה למצבם של חולים כרוניים שונים ובין השאר נמצא במחקרים שבוצעו בישראל כי כורכום עשוי להועיל לסובלים ממחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית ולנפגעי חוט שדרה. לכורכום מיוחסות בין היתר תכונות נוגדות דלקת והוא נקשר במחקרים להטבות בריאותיות שונות, למשל העצמת יעילות הטיפול הכימותרפי לחולי סרטן. 

 

החוקרים מציינים כי למרות שלא ניתן לתת על פי הראיות הקיימות כיום המלצה גורפת לצריכת כורכום, הרי שהממצאים עד כה מרמזים על תועלת מצריכה זו.

 

במקביל, מחקרים שנכללו בסקירה לא זיהו תועלת במריחת משחה המופקת מכורכום על גבי נגעי פסוריאזיס.

 

שמן דגים

 

השימוש בשמן דגים המכיל חומצות שומן מסוג אומגה 3 נבחן ב-20 מחקרים שנכללו בסקירה, ומהבדיקה עולה כי אמנם המחקרים המבוקרים לא זיהו תועלת לשמן דגים בטיפול בפסוריאזיס, אולם מחקרים לא מבוקרים שנכללו בסקירה הראו תועלת לצריכה קבועה של שמן דגים על בסיס יומיומי.

 

יצוין כי בסקירת מאמרים לצורך הנחיות תזונתיות לחולי פסוריאזיס שבוצעה מטעם הקרן הלאומית האמריקאית לפסוריאזיס ופורסמה ביוני 2018, תוספים המכילים אומגה 3 לא הומלצו באופן קבוע לחולי פסוריאזיס, מאחר ונמצאו לא-יעילים במינונים ובמשך הטיפול שנבחנו במחקרים שסקרה הקרן. 

 

מדיטציה

 

השימוש במדיטציה נבדק בשלושה מחקרים מבוקרים שנכללו בסקירה הנוכחית ובוצעו בתנאי 'חד סמיות' בהשתתפות 112 נבדקים. מהבדיקה עולה תועלת מתונה של מדיטציה לטיפול בפסוריאזיס.

 

בשנים האחרונות הוכחה יעילותה של מדיטציה במחקרים מצומצמים כטיפול במספר מצבים כרוניים, לרבות הפחתת כאב – כשאחד המחקרים בתחום אף העלה כי מדיטציה יעילה יותר מתרופות משככות כאבים

 

דיקור סיני

 

הטיפול באמצעות דיקור סיני (אקופונקטורה) לחולי פסוריאזיס נבחן במסגרת מטה אנליזה שנכללה בסקירה הנוכחית, שניתחה 13 מחקרים קטנים בנושא, ממנה עולה שיפור משמעותי במצבם של חולי פסוריאזיס שביצעו שיטה זו, בהשוואה לדיקור דמה.

 

דיקור סיני מהווה את אחד האמצעים הפופולאריים יותר של רפואה משלימה, ותועד כמשפר את מצבם של חולים כרוניים רבים, לרבות הסובלים מכאב כרוני, נפגעי חוט שדרה ואנשים עם מחלות מעי דלקתיות.

 

דיאטה היפו קלורית

 

סקירת המאמרים שבחנה את התועלת של דיאטות שונות למצבם של חולי פסוריאזיס זיהתה תועלת בעיקר לדיאטה ההיפוקלורית (hypocaloric diet) שבמסגרתה יש לדאוג כי מספר הקלוריות שהגוף שורף ביום יעלה על מספר הקלוריות שנצרכות בתזונה.

 

ממצא זה משיק להמלצה של איגוד הפסוריאזיס הלאומי בארה"ב (NPF) שקבע כי דיאטה היפו קלורית מומלצת לאנשים עם פסוריאזיס שסובלים במקביל מעודף משקל או השמנת יתר (כשמדד ההשמנה BMI מעל 25 יחידות).

 

יש לציין כי מחקרים בשנים האחרונות מצביעים על קשר בין פסוריאזיס להשמנה ולסוכרת, ובין השאר נמצא כי ככל שהגוף צובר יותר משקל עודף – כך גדל הסיכון לפתח פסוריאזיס.

 

יש גם סיכונים 

 

המחקרים מעלים כי לצד הטיפול הקונבנציונלי בפסוריאזיס, טיפולים מגוונים ברפואה משלימה עשויים לסייע לחולי פסוריאזיס להתמודד עם המחלה. "הסקירה תסייע למטפלים במתן ייעוץ למטופלים המחפשים גישות לא קונבנציונאליות לטיפול בפסוריאזיס", מסכמים החוקרים. הממצאים מדווחים בגיליון ספטמבר 2018 של כתב העת JAMA Dermatology.

 

ככלל, החוקרים מבהירים כי למרות עשרות רבות של טיפולים ברפואה משלימה המוצעים למתמודדים עם פסוריאזיס, לרבות ייעוצים, טיפולים במגע, תכשירים הומיאופתיים, צמחי מרפא ותוספי תזונה למיניהם, רק מעטים מהם נבדקו, ורובם במחקרים מצומצמים. מחקרים על יעילותם של טיפולי רפואה משלימה לרוב קטנים בהיקפם מאחר ואינם מלווים בתמיכה של חברות תרופות וטכנולוגיות רפואיות שעשויות לסייע במהלך גיוס נבדקים ובתמיכה לאורך תקופת המחקר.

 

לצד הממצאים, חוקרים בתחום הפסוריאזיס התריעו בתקשורת האמריקאית כי בעת פניה לטיול ברפואה משלימה יש להיוועץ ברופא המטפל ולעדכנו, מחשש לסיכון בשילוב בין תרופה פעילה לבין טיפולים בשיטות הרפואה המשלימה, וכן יש לשקול את הסיכונים הפוטנציאלים שנקשרו לשיטות השונות של רפואה משלימה ואלטרנטיבית, כגון העדר יעילות ותופעות לוואי.

 

ממצאי המחקר הנוכחי מגיעים על רקע התחזקות בשנים האחרונות בביקוש לטיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית בקרב חולי פסוריאזיס וחולים כרוניים בכללותם. הפופולאריות של הטיפולים ברפואה משלימה שהתקבלה בעבר בהסתייגות על ידי הממסד הרפואי מאומצת כיום בחום על ידי רוב ספקי שירותי הבריאות, לרבות קופות החולים בישראל שמפעילות מרפאות בעלות פעילות ענפה המציעות טיפולי רפואה משלימה, זאת לאחר שנמצא במחקרים כי טיפולים אלה, גם אם אינם משפיעים ישירות על המנגנון הביולוגי הגורם למחלות, מסייעים לשפר את איכות החיים הכוללת של חולים כרוניים וגם לחסוך בהוצאות מערכות בריאות על מחלות כרוניות.

 

מחקר שנערך בישראל על ידי חוקרים מהטכניון, קופת חולים כללית והמרכזים הרפואיים העמק וכרמל, שממצאיו פורסמו בשנת 2003 בכתב העת Dermatology, מצא כי במדגם של 78 חולי פסוריאזיס, 62% פנו אז לטיפולים ברפואה משלימה, וכיום שיעורים אלה אף צפויים להיות גבוהים יותר. בן שיטות הרפואה המשלימה הפופולאריות ביותר לחולי פסוריאזיס שתועדו במחקר הישראלי נכללו צמחי מרפא ונטורופתיה, הומיאופתיה, רפואה סינית מסורתית (כולל דיקור סיני) ותוספי תזונה, בסדר יורד.

 

 

JAMA Dermatology, doi:10.1001/jamadermatol.2018.2972