מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אכילת בשר אדום מעובד ותמותה
האם צריכת בשר מסוגים שונים יכולה להשפיע על אריכות החיים שלנו?
צריכת בשר אדום או בשר מעובד קשורה להגדלה מתונה של הסיכון לתמותה כללית, לתמותה מסרטן ותחלואה במחלות לב, על פי תוצאותיו של מחקר שפורסם בעיתון Archives of Internal Medicine.
צריכת כמויות גבוהות של בשר אדום או מעובד יכולה להגדיל את הסיכון לתמותה, לדברי עורכת המחקר ד"ר סינהא מהמכון הלאומי לסרטן בארה"ב. מטרת המחקר הייתה לקבוע את הקשר בין צריכת בשר אדום, מעובד או לבן ובין הסיכון לתמותה.
במחקר שנמשך 10 שנים, השתתפו כחצי מיליון נבדקים אמריקנים בגילאי 50 עד 71 שמילאו שאלון צריכת מזון שבדק את גיוון המזון, תדירות וכמות נצרכת של 124 פריטי מזון ומשקאות, במהלך השנה שקדמה לתחילת המחקר. בין השאר נבדקו הרגלי צריכת בשר אדום (בקר,חזיר,סטיק, המבורגר), בשר לבן (לא מדובר בחזיר אלא בעוף, הודו, טונה משומרת) ובשר מעובד (נקניקיות,נקניקים).
בנוסף נלקחו בחשבון: גיל, השכלה, מצב משפחתי, היסטוריה משפחתית של תמותה מסרטן, גזע, BMI, עישון, פעילות גופנית, צריכה אנרגטית, שתיית אלכוהול, צריכת פירות וירקות וטיפול הורמונאלי בנשים בגיל הבלות.
הסיכון לתמותה כללית היה גבוה יותר אצל גברים ונשים שצרכו את הכמות הגדולה ביותר של בשר אדום ובשר מעובד. גברים ונשים שצרכו כמות גדולה יותר של בשר אדום ומעובד (ערך החציון- 62.5 גרם בשר אדום ל 1000 קק"ל) , נטו יותר לתמותה מסרטן ולתחלואה במחלות לב בהשוואה לגברים ונשים, שהמעיטו באכילת בשר אדום ומעובד (ערך החציון-9.8 גרם בשר אדום ל 1000 קק"ל).
לעומת זה נמצא שצריכת כמות גדולה יותר של בשר לבן (עוף, הודו ודגים) במקום בשר אדום ומעובד, על ידי גברים ונשים, תרמה להפחתה מתונה של הסיכון לתמותה כללית, תמותה מסרטן ותמותה מסיבות אחרות.
החוקרים מציינים את מגבלות המחקר הנובעות מגורמים ממסכים ( confounders ) שעלולים להטות את התוצאות כמו: שגיאה אפשרית במדידה, עישון, צריכה מוגברת של ירקות, פירות וסיבים תזונתיים- בהשוואה לצריכה הרגילה על ידי האוכלוסייה האמריקנית ועוד.
לסיכום, תוצאות המחקר, על פיהן כדאי להפחית את כמות הבשר המעובד והאדום ולהעדיף הודו, עוף ודגים- מחזקות ממצאי מחקרים אחרים. ההמלצות הקיימות כיום הן לצריכת תפריט מאוזן שמכיל ירקות ופירות טריים, מספר מנות של עוף ודגים על בסיס שבועי וכמות מתונה של בשר.
הערות העורכת- מחקרים רבים בעבר כבר הראו כי צריכה מוגברת של בשר אדום מעלה את הסיכון למחלות רבות. להפחתת הסיכון, התפריט צריך לכלול עוף, הודו, דגים וגם כמות מתונה של בקר רזה על בסיס שבועי. רצוי להמעיט באכילת בקר שמן, כבש, המבורגר, קבב, נקניק ונקניקיות. בנוסף חשוב להרבות באכילת מגוון ירקות ופירות- לפחות חמישה ליום.
Sinha R, et al. Meat Intake and Mortality Arch Intern Med. 2009, 169(6), 562-571
ווגם על הויכוח על הקשר בין צריכת בשר אדום ובין הסיכוי לסרטן המעי.
תרגמה וערכה: הדס הופמן, מכבי שירותי בריאות