מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותאינטראקציות בינאישיות בפורומים ברשת

אינטראקציות בינאישיות בפורומים ברשת

אתרים בעלי תכנים פרו-הפרעות-אכילה הפכו לדאגה רווחת בשנים האחרונות, מכיוון שאתרים אלה נחשבים כמעודדים סגנון חיים פרו-אנורקטי ופרו-בולימי, בעיקר בקרב בנות צעירות. מחקר נוסף מנסה לבדוק האם ההשפעה של אתרים אלה הינה חיובית או שלילית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ברשת ישנם אתרים אשר מציעים תיאורים של סגנון חיים אנורקטי/בולימי, ואלה מספקים תמונות, שירים, ציטוטים וגם טיפים וטריקים אשר מעודדים רזון ושימור התנהגויות אכילה מופרעות. בפורומים של אתרים אלה אנשים חולקים מידע ומתמקדים בעיקר בדרכים להשיג שליטה, הצלחה ושלמות.


יחד עם זאת, למרות מה שנראה כתכנים שליליים, מחקרים בתחום הציעו שקהילות אינטרנטיות אלה הינן מיבנים מורכבים של תת קבוצות עם אמונות ודעות שונות, אשר עשויים גם להוות מקור תמיכה חיובי.
מכיוון שבדרך כלל מערכות יחסים קרובות נפגעות על רקע הפרעת אכילה, פורומים כאלה יכולים להוות רשת תמיכה עבור בנות אשר סובלות מהפרעת אכילה, ושהן בדרך כלל לא מרגישות שהן יכולות לקבל מחוץ לרשת.

 

מעט מחקר נעשה על מנת להבין את ההשפעה של אתרים ופורומים כאלה. המחקר הקיים הראה מידע מבולבל.

 

קבוצות תמיכה ברשת עבור מטופלים עם הפרעות נפשיות ופיזיות אחרות כן הראו תועלת. למשל נמצא במחקרים ששימוש בקהילות און ליין קושר לעליה ביכולת השיתוף הרגשי אצל גברים עם סרטן הערומונית ושיפור הwell being וירידה בדיכאון בקרב נשים עם סרטן השד.

 

עם זאת, בעוד שמשתמשי הפורומים מרוויחים מהתחושה שחוויותיהם מובנות ע"י חברים אחרים בפורום, יש מחקרים אשר מציעים שעלולות להיות השלכות שליליות ברמת החשיבה והרגש. למשל, יש בחורות שנכנסות לאתרי פרו-הפרעות-אכילה על מנת לשמר את הסימפטומים. כמו כן, במחקר שנערך כניסוי מעבדה, בנות אשר צפו באתרי פרו – אנה חשו עצמן פחות אטרקטיביות, הפגינו יותר חוסר ביטחון ביכולת להגיע למשקל היעד ולשמור עליו, והציגו דימוי עצמי חברתי נמוך יותר בהשוואה לנבדקות אשר צפו באתרי אינטרנט נייטרלים. יתרה מכך, אלה שצפו באתרי פרו-אנה היו יותר טרודות ועסוקות בענייני משקל, חוו תחושות שליליות יותר ותפסו את עצמן כיותר מלאות בהשוואה לקבוצה השניה.

 

במחקר הנוכחי השתתפו גולשות ומשתתפות בפורומים שונים באתרים אשר כולם עוסקים בהפרעות אכילה. הגולשות נשאלו כיצד הן הכירו את האתר/פורום, מדוע התחילו לגלוש בו, מדוע חזרו להשתמש בפורום, באיזה תדירות הן משתמשות, באילו אתרים ופורומים נוספים הן פעילות, אילו התנהגויות חדשות הן למדו בפורום, אילו התנהגויות חיוביות ושליליות מעודדות בפורום (ישירות ובעקיפין) וכיצד המידע החדש שרכשו השפיע על ההתנהגות שלהן עצמן.

 

מטרה נוספת של המחקר היתה ליצור הבנה מעמיקה לגבי הערך של התמיכה החברתית שמקבלים בפורום. כדי להבין תמיכה באופן מלא, ערכו השוואה של תפיסת התמיכה החברתית שמקבלים בעניינים כלליים ומשמעותיים בין קשרים און-ליין לבין קשרים offline.


כמו כן ערכו השוואה לגבי התפיסה של תמיכה חברתית בין גולשי הפורום לבין סטודנטים באותו הגיל. ההשערה היתה שגולשי הפורום ידווחו על רמות נמוכות יותר של תחושת תמיכה חברתית, גם באופן כללי וגם בדאגות משמעותיות, בהשוואה לקבוצת הביקורת של הסטודנטים.
בנוסף, שוער כי חברי הפורום ידווחו על קבלת יותר תמיכה מחברי הפורום האחרים, במיוחד בנושאי הפרעת האכילה, לעומת התמיכה שהם מקבלים בקשרים משמעותיים אחרים.


במחקר השתתפו 60 גולשות בגילאי 14 עד 30, אשר מתגוררות בארה"ב, אנגליה, אירופה, קנדה, אוסטרליה ואסיה. נבדקה התפיסה של תמיכה חברתית עבור נושאי חיים כלליים ומשמעותיים של הגולשות הנ"ל כפי שבאה לידי ביטוי בתכתובות בפורומים. פרמטרים דומים נמדדו בקרב 64 סטודנטיות בקבוצת גיל זהה.
נבחרו 15 פורומים בהם יש גולשות קבועות ופעילות. הפורומים שנבחר עסקו בעיקר בנושא של הפרעות אכילה אבל לא היו בעלי אוריינטציה של החלמה.
לא נאסף מידע אשר חושף את זהות הגולשות וכמו כן לא פורסמו שמות הפורומים מהם גוייסו הנבדקות.

 

התוצאות הראו שגם התנהגות בריאה ואדפטיבית וגם התנהגות לא בריאה ולא אדפטיבית מתרחשות בפורומים, ושלעובדות אלה יש השפעה על הגולשות באופן של התנסות בהתנהגויות הללו.
גם מנקודת המבט של הגולשות, הפורום הוא מקום בו יש עידוד ותמיכה חיוביים כגון עידוד לאכילה בריאה, קבלת המשקל הנוכחי ופנייה לטיפול אצל מומחים, אך הוא גם מקום בו יש "צד אפל". הנבדקות דיווחו כי דרך הפורום למדו שיטות ודרכים לירידה במשקל, ויותר מחצי מהנבדקות דיווחו על השתתפות ב"צום קבוצתי" וכד'.


בעניין זה המחקר הנוכחי תומך בממצאים קודמים אשר הציעו שפורומים פרו-הפרעות-אכילה מהווים גם מקור תמיכה חיובי כמו גם מקור למידע והתנהגות שליליים.


המחקר הנוכחי מוסיף תובנה ייחודית על התפיסה של הגולשות כיד הגלישה בפורומים משפיעה על התנהגותן, לטובה ולרעה. למשל הנבדקות דיווחו על התנסות בהתנהגויות שליליות חדשות אותן למדו דרך הרשת. אבל הן דיווחו כי הודות לגלישה בפורומים הן גם התנסו בהתנהגויות בריאות וחיוביות. השפעה חיובית כזאת הינה בעלת פוטנציאל חשוב להבנה כיצד ניתן לעשות שימוש בפורומים כאלה לטובת החלמה.


מטרה שניה של המחקר היתה להשוות קבלת תמיכה מקשרים און-ליין לעומת קשרים אוף-ליין.
גולשות הפורום דיווחו על קבלת פחות תמיכה לגבי דאגותיהן בענייניהן עם אוכל ואכילה בהשוואה לנושאי חיים אחרים. כמו כן, הן דיווחו על פחות תמיכה גם עבור דאגותיהן הכלליות וגם עבור דאגותיהן עם אוכל בקשרים בינאישיים שלהן בהשוואה לקשרים שהן מנהלות און-ליין.
יתרה מכך, גולשות הפורום דיווחו על קבלת פחות תמיכה מהקשרים הבינאישיים offline בהשוואה לקשרים ולתמיכה שדיווחו הסטודנטיות מקבוצת הביקורת.

 

מכך עולה שגולשות הפורום מקבלות פחות תמיכה בקשרים הבינאישיים שהן יוצרות ועל כן הן מחפשות תמיכה חברתית בפורומים. אבל המחקר הנוכחי מציע שפורומים אלה גם מעודדים התנהגויות אכילה לא בריאות ולא מווסתות. כך עולה שתפקיד הפורומים ברשת הינו מורכב, וכמו תמיד נדרש עוד מחקר.

 

מה דעתכם על ההשפעה של כמוני?? 

 

תורגם ונערך ע"י מיכל אפק

עפרה
03/04/10 11:02

 נצחונות אמיתיים שנשארים לאורך דורות קורים בשקט. ככל שנרבה "לכבוש שטחים" טובים באינטרנט נדחוק את האחרים לתהומות אי המשמעות. כל הכבוד למי שהגה את האתר הזה וכן ירבו.
רעיון: ליצור אתר כזה לילדים. הבן שלי חולה כרוני הוא היחיד במושב ובבית ספרו עם המחלה הזו. תארו לכם את התחושה.

aspransa-luna
29/03/10 15:04

וואי יש לי כל כך הרבה דברים להגיד בקשר לרשת האינטרנט ולנושא הפרעות האכילה.
אבל אתרכז בשאלה שלך "מה דעתכם על ההשפעה של כמוני?"-
אני חושבת שכמוני זה אתר נפלא ויחיד מסוגו שמכיל כל כך הרבה נושאים הקשורים בגוף ובנפש של בני האדם, בעצם גם ניתן לראות פה את הקשר הבלתי ניתן להפרדה בין הגוף והנפש.
מעניין איך תמיד בפורומים או בכל רשת חברתית אחרת, לפחות באלו שאני נתקלתי בהן...נוצרת קבוצה של אנשים שנוצר בינהם איזשהי סימביוזה שמתפתחת עם הזמן..
אך השאלה שלי, מה קורה כאשר מחליטים לצאת מהשאליה שהמרחב הוירטואלי נותן לנו? בעצם ניפוץ האשליה הוירטואלית...
ברשת הוירטואלית לא פעם נתקלתי ביעוות של המציאות, בעצם להביא את המציאות כאשליה ולא כפי שהיא באמת, ליצור "אני" חדש, מסוגנן לא פעם על שאיפות ורצונות שלנו, כאשר לא באמת קורה במציאות, לא פעם גם זה משמר את הדרך שלנו להתמסכן...ואז בו הבעיה, כי אנו מאכילים את המחלה, את ההפרעה..
וחוצמזה, לא אנשים גם מקבלים כוח מההתנהלות הוירטואלית, להמשיך במחלה, העידוד לא עם נותן גם כוח למקומות אחרים, לאו דווקא לאלו שהמגיב מתכוון אליהם.
קצת התבלבלתי עם עצמי נראה לי, אך מקווה שהייתי מובנת, באופן עקרוני אני מאוד אוהבת את האתר הזה וכפי שלא ניתן לפספס, אני גם פעילה בו, הוא אכן נותן לי המון...וזו פעם ראשונה שאני מרשה לעצמי לקחת מקום כ"כ גדול עבור עצמי.
אז תודה!!!