מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותאין כל ראייה ליעילות הטיפול בביופידבק להורדת לחץ הדם

אין כל ראייה ליעילות הטיפול בביופידבק להורדת לחץ הדם

אין כל ראייה ליעילות הטיפול בביופידבק להורדת לחץ הדם בהשוואה לטיפול תרופתי, לטיפול באינבו, ללא טיפול או לטיפולים התנהגותיים אחרים


מטרת הסיקור המערכתי היתה לבדוק את היעילות לאורך זמן של הטיפול בביופידבק לטיפול ביל"ד במבוגרים. בסקירה נכללו רק מחקרים אקראיים ומבוקרים על הטיפול בביופידבק בהשוואה לטיפול תרופתי, לטיפול באינבו ("זיוף" של ביופידבק), ללא טיפול או לטיפולים התנהגותיים אחרים.

 

נקודת הקצה היתה השינוי בלחץ הדם. שלושים וששה מחקרים נמצאו מתאימים להיכלל בסקירה כאשר ב - 21 בוצע ביופידבק בלבד. מרבית המחקרים כללו מעט חולים, ללא מעקב לאחר הטיפול או מעקב מעל 6 חודשים. שונות איכותית בין המחקרים השונים (איכות ירודה, התערבויות שונות וחוסר עקביות במדדי התוצאה) לא איפשרה ביצוע מטה-אנליזה.

 

אף מחקר לא ארך יותר משנה. הנתונים קובצו לראשונה ע"י סוג הטיפול ואח"כ על פי השוואה. התוצאות היו הפכפכות וסותרות ולא הראו כל הטבות ברורות של הטיפול בביופידבק על הורדת לחץ הדם. לא נמצאו כל ראיות משכנעות שמעידות באופן עקבי על יתרון הטיפול בביופידבק בהשוואה לטיפול תרופתי, אינבו, ללא טיפול או טיפולים התנהגותיים אחרים.

Greenhalgh J, Dickson R, Dundar Y. Biofeedback for hypertension: a systematic review. J Hypertens. 2010 Jan 19. [Epub ahead of print].

ביופידבק הוא טיפול במכשיר אלקטרוני למדוד, לעבד ולספק מידע לחולים על הפעילות הנוירו-מוסקולרית והאוטונומית של מערכת העצבים.

 

בחולי יל"ד מלמדים את החולים לנסות לשלוט או להוריד את לחץ הדם. בשיטה הפשוטה מחברים את החולים למכשיר שמספק משוב רציף של לחץ הדם. איתות כל שהוא (בשמיעה או בראייה) מציין ירידת לחץ הדם לרמה שנקבעה מראש. החולים מתייחסים אז למה שהם חשבו או עשו כאשר לחץ הדם ירד ומשתדלים לחזור על פעילות זאת כדי לשמור את לחץ הדם הנמוך שהושג. בדרך זאת, לומד החולה לזהות תחושות שמלוות ירידה בלחץ הדם

 

ההנחה היא שאחרי מספר פגישות אימון יוכל החולה לשמר את האיזון בלחץ דמו. שיטות אחרות כוללות ביופידבק בחום, תגובת עור גלבנית, מהירות הדופק ופעילות אלקטרומיוגרפית.

 

הממצא בסקירה הנוכחית הוא חד משמעי לגבי חוסר האפשרות למצוא כל עקביות בממצאי המחקרים השונים שנכללו בסקירה זאת.

 

במטה-אנליזה שפורסמה לפני כ – 7 שנים נמצא שטיפול בביופידבק היה יעיל יותר מהיעדר טיפול ועלה על טיפול "מזוייף" או טיפולים בלתי ספציפיים רק אם הוא משולב ביחד עם הרפייה (Hypertens Res 2003;26:37–46.).

 

בסקירה נוספת שפורסמה לפני 8 שנים נמצא שגם ביופידבק וגם טיפול תרופתי מורידים את לחץ הדם אבל רק כאשר הטיפול בביופידבק שולב עם טיפול משלים (Appl Psychophysiol Biofeedback 2002;27:99–106.). הסקירה הנוכחית כללה מחקרים שפורסמו עד מחצית 2009 ולכן היא עדכנית. נצטרך לחכות למחקרים עתידיים שיהיו באיכות מקובלת ובתוספת לטיפול תרופתי.

מתוך אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם

http://www.ish.org.il/feb2010p.asp