טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אין יתרון להוספת סטטינים לאינטרפרון לטיפול בטרשת נפוצה
מחקר חדש קבע כי אין יתרון בסטטינים ואף עלה במחקר שיעילות תוספת הסטטינים הייתה נמוכה מתוספת הפלצבו
ניסוי שלב 2 העלה תוצאות מאכזבות לגבי הטיפול בסטטינים לטרשת נפוצה. החוקרים דיווחו כי ה- simvastatin היה פחות יעיל מפלצבו בנקודות הבדיקה שנקבעו במחקר.
"המחקר העניק תוצאות ברורות לכך שה- simvastatin לא יכול להיות מומלץ כתוספת לטיפול בטרשת נפוצה, לאינטרפרון בטא 1a", כך אמר ד"ר סורנסן מאוניברסיטת קופנהגן בדנמרק.
תוצאות המחקר הוצגו בכנס ECTRIMS ה- 26, בו התכנסו חוקרים ומטפלים בטרשת נפוצה מרחבי אירופה והעולם.
מחקר קודם הראה שהשילוב שבין atorvastatin (סטטינים) ואינטרפרון מגבירה את פעילות המחלה כפי שנצפית ב- MRI ובבדיקות הקליניות. מחקר אחר שנערך, דווקא הראה הטבה בעקבות השילוב. בשל הממצאים הסותרים החוקרים אמרו שמוקדם מידי לדעת את אופן השפעת השילוב.
המחקר הנוכחי נערך בכמה מרכזים באופן מבוקר הכלל סמיות כפולה וחלוקה רנדומאלית לקבוצות המחקר. הנסיינים חלקו 307 מטופלים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי לקבוצות הניסוי ועקבו אחריהם לאורך 3 שנים. הנבדקים קיבלו טיפול באינטרפרון ואז חולקו ל- 2 קבוצות, האחת קילה פלצבו והשנייה simvastatin ( ארבעים מ"ג ליום במהלך החודש הראשון ולאחר מכן 80 מ"ג מידי יום). סריקות MRI בוצעו בתחילת המחקר ומידי שנה. בדיקה קלינית נערכה מידי 3 חודשים.
תוצאות המחקר הראשוניות הראו כי קצב ההתקפים היה זהה בין הקבוצה שנטלה סטטינים לבין קבוצת הביקורת שנטלה פלצבו. אך, באופן מפתיע, מספר הנגעים החדשים או נגעים מסוג T2 שגדלו, כפי שמופיע בסריקות ה- MRI, היה גבוה יותר בקבוצת ה- simvastatin ויותר מטופלים היו "נקיים מהתקדמות המחלה" דווקא בקרב הקבוצה שקיבלה פלצבו.
במהלך הניסוי לא נרשמו תופעות לוואי חריגות, ממצא המצביע על בטיחות ה- simvastatin.
Simvastatin VS Atorvastatin
במהלך הדיונים בכנס ה- ECTRIMS עלתה השאלה האם מחקר זה קבע את "המסמר האחרון" לכך שסטטינים אינם יעילים לטיפול בטרשת נפוצה? ד"ר סורנסון השיב "כי אכן הדבר כך ואין צורך במחקרים נוספים".
עם זאת, לא כולם מסכימים עימו. ד"ר עמנואל וודאנט, אשר מוביל את המחקר ב- Atorvastatin אמר כי נתונים שיש בידו מראים כי הסטטינים יעילים בהפחתת נגעים חדשים במוח. ישנן ביקורות רבות על המחקר שערך ד"ר וודאנט ועל תקפותו, אך הוא סיכם ואמר שיש צורך במחקרים נוספים כדי לאושש את הממצאים.
מתוך ECTRIMS 2010; Abstract 134 ו- Medscape Today
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.