השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
למה חשוב לשלב אימוני התנגדות כשעושים דיאטה?
מחקר אמריקאי מעלה כי פעילות כוח כמו הרמת משקולות מפחיתה את הסיכון לשברים בעצמות אצל מבוגרים עם השמנת יתר שעושים דיאטה להורדה במשקל. מה הסיבה לתופעה?
אנשים עם השמנת יתר שהחלו בדיאטה להורדה במשקל נמצאים בסיכון לירידה בצפיפות העצם ושברים בעצמות. הסיכון משמעותי במיוחד עבור מטופלים מבוגרים שנמצאים אף מפאת גילם בסיכון מוגבר לירידה במסת העצם והתפתחות אוסטיאופורוזיס.
בעוד ששילוב של פעילות גופנית לצד הדיאטה מסייע בחיזוק העצמות – עבודות רבות מנסות לאתר את הנוסחה האופטימאלית לסוג הפעילות המומלץ שביכולתו לצמצם ככל שניתן את הנזקים למבנה עצמות.
בעבודה הנוכחית, חוקרים אמריקאים מבית הספר ביילור קולג' לרפואה ביוסטון ואוניברסיטאות וושינגטון וניו מקסיקו, בשיתוף חוקר מאוניברסיטת אוטגו בניו זילנד, בחנו את השפעותיה של פעילות גופנית סדירה בקרב 141 מבוגרים עם השמנת יתר בגיל 70 ומעלה, שאובחנו בתחילת המחקר עם מדד השמנה BMI בגובה 30 יחידות לפחות.
הנבדקים גויסו בין אפריל 2010 ליוני 2015, והותאמה להם דיאטה להורדה במשקל שכללה צמצום בצריכת מזונות בהיקף של 500 עד 750 קלוריות ליום, והם סווגו אקראית לארבע קבוצות: לקבוצה הראשונה הותאמה פעילות גופנית אירובית בלבד – לרבות באמצעות צעידה על מכשיר הליכה, מכשירי אופניים ועלייה במדרגות; בקבוצה השנייה הותאמה לנבדקים פעילות אנאירובית בלבד באמצעות הרמת משקולות ותרגילי כוח במתקני כושר; בקבוצה השלישית הותאמה לנבדקים תכנית שכללה פעילות אירובית ואנאירובית גם יחד; ובקבוצה הרביעית ששימשה כקבוצת ביקורת לא הותאמה לנבדקים פעילות גופנית כלשהי לצד הדיאטה.
בשלוש קבוצות המחקר פיקחו דיאטנים המלווים את המחקר אחר פעילותם הגופנית של הנבדקים – באימונים שאורכם כשעה, לפחות שלוש פעמים בשבוע, וזאת לצד אימונים מצומצמים לשיפור הגמישות ושיווי המשקל, ואילו בקבוצת הביקורת זכו הנבדקים רק בהרצאות לימודיות על החשיבות בצריכת מזון בריא.
בבחינת השפעות הדיאטה, בחלוף כחצי שנה (26 שבועות) נמצא כי בשלוש קבוצות המחקר השילו הנבדקים בממוצע 9% ממשקלם, בהשוואה לירידה ממוצעת של 1% בלבד במשקל הגוף בקבוצת הביקורת.
סיכון לשברים
בהמשך, בבדיקות זוהתה ירידה בצפיפות העצם בירכיים שהייתה גבוהה יותר בקרב נבדקים בקבוצה הראשונה שביצעו פעילות אירובית בלבד, בהשוואה לנבדקים שהקפידו על פעילות אנאירובית, לבד או בשילוב פעילות אירובית באימונים. צפיפות העצם בקרב הנבדקים ירדה ב-0.7% (בערך של 0.006 יחידות גרם/לסנטימטר מעוקב g/cm2) בקבוצה שביצעה אימוני התנגדות אנאירוביים בלבד וב-1.1% (בערך של 0.012 יחידות) בקבוצה שביצעה שילוב של אימונים אירוביים ואנאירוביים, בהשוואה לירידה גדולה יותר של 2.6% (בערך של 0.027 יחידות) בקבוצה שביצעה אימונים אירוביים בלבד – הבדל שהיה מובהק סטטיסטית.
עוד נמצא כי בקרב נבדקים שביצעו אימונים אירוביים בלבד תועדה עלייה גבוהה יותר במדדים המצביעים על סיכון לשברים בעצמות בבדיקות דם, לרבות עלייה של 16% ברמות החלבון אוסטיאוקלצין בהשוואה לעלייה של 5% בלבד בקבוצה שביצעה פעילות אירובית ואנאירובית במשולב והעדר עלייה (0%) בקבוצה שהקפידה רק על אימונים אנאירוביים.
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בגיליון דצמבר 2019 של כתב העת Journal of Bone Mineral Research קובעים כי על סמך הממצאים – הן פעילות משולבת והן פעילות אנאירובית בלבד מומלצים במהלך דיאטה להורדה במשקל כדי למנוע אובדן מסת עצם בקרב מבוגרים עם השמנת יתר.
החוקרים מוסיפים כי לחולים כרוניים מבוגרים עם השמנת יתר שמוגבלים מפאת מחלתם ביכולתם לבצע פעילות גופנית – מומלץ גם להוסיף ולהקפיד על אימונים סדירים ולהישאר פעילים במהלך דיאטה להורדה משקל, ככל שמצבם מאפשר.
החוקרים מציינים כי אחת ממגבלות המחקר היא במעקב הקצר יחסית של כשישה חודשים אחר הנבדקים, שאינו מאפשר לקבוע בוודאות מהו סוג הפעילות הגופנית שתורם למניעת שברים ונפילות, וממליצים על ביצוע מחקרים ארוכי טווח לביסוס הממצאים.
ירידה בלפטין
המנגנון המדויק שקושר בין ירידה במשקל לבין ירידה במסת העצם אינו ידוע, וההנחה מעבודות שונות כי מדובר בשילוב של מספר גורמים – מכאניים והורמונאליים, בין השאר על רקע העדויות שהצביעו על ירידה בצפיפות העצם בעיקר בירכיים אצל אלו שלא הקפידו על פעילות אנאירובית.
החוקרים בעבודה הנוכחית חיזקו את הנחת הקשר ההורמונאלי, כשזיהו ירידה ברמות ההורמון לפטין – המוכר בכינויו העממי "הורמון התיאבון" – בקרב הנבדקים שהשילו ממשקלם, שהייתה קשורה באופן ישיר לירידה במסת העצם. לפי מחקרים, הורמון הלפטין מוביל לעלייה בגוף של רמות החלבון אוסטאופרוטגרין שמוביל מצדו לעיכוב בפעילות של אוסטיאוקלאסטים – תאים מפרקי עצם שתורמים לירידה במסת העצם, ובכך רמות גבוהות של לפטין אצל אנשים עם השמנת יתר משמשות למעשה כגורם מגן מפני אוסטיאופורוזיס. במחקר נמצא כי בששת חודשי הדיאטה חלה ירידה של 11% ברמות הלפטין בקבוצה שביצעה אימונים אירוביים בלבד, בהשוואה לירידה של 8% בקבוצה שביצעה פעילות גופנית אנאירובית או פעילות משולבת.
העבודה משיקה למחקרים נוספים שתיעדו סכנה לבריאות העצמות בקרב אנשים עם משקל עודף שעושים דיאטה. מחקר אמריקאי מקיץ 2010 העלה כי נשים לאחר גיל המעבר שמתמידות בדיאטה עשירה בחלבונים מהחי כמו דיאטת אטקינס עלולות להעמיד את עצמן בסיכון מוגבר לאוסטיאופורוזיס.
פעילות מחזקת שרירים חשובה בגיל המבוגר גם כי אנשים עם מסת שריר גדולה יותר בגיל המבוגר נופלים פחות ושוברים פחות עצמות. שריר מאומן מתפקד טוב יותר ובכך מגן על העצם.
עוד על פעילות גופנית ובריאות העצמות