מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותאימוני כושר מעלים לתקין את רמת ה – VEGF הנמוכה בחולי יל"ד

אימוני כושר מעלים לתקין את רמת ה – VEGF הנמוכה בחולי יל"ד

אימוני כושר מעלים לתקין את רמת ה – VEGF הנמוכה בחולי יל"ד


מטרת המחקר מדנמרק היתה לבדוק האם אימוני כושר יביאו לשיפור הפוטנציאל האנגיוגני הלקוי בחולי יל"ד.

 

החוקרים בדקו את חלבון ה - Vascular endothelial growth factor (VEGF) ויצירת נימיות הדם בביופסיות משריר ה - vastus lateralis ב – 10 חולי יל"ד וב-10 נורמוטנסיביים.

 

חולי יל"ד ביצעו תרגילי כושר במשך 16 שבועות. דגימות מהשריר ומהנוזל הבין תאי ברקמת השריר נלקחו במנוחה, בזמן ולאחר פעילות גופנית חדה לפני האימונים ולאחר סיומם לבדיקת רמת ה – VEGF, שיחרור ה – VEGF, ההשפעה על שיגשוג תאי האנדותל ויצירת הנימיות.

 

רמת חלבון ה – VEGF היתה נמוכה ב – 36% וצפיפות הנימיות היתה נמוכה ב – 22% בחולי יל"ד לפני האימונים בהשוואה לבקרה. אימוני הכושר הורידו את לחץ הדם, העלו את היחס capillary-to-fiber ratio ב – 17% והעלו את רמת חלבון ה – VEGF ב -67% (כולם מובהקים). רמת ה – VEGF בנוזל הבין-תאי השרירי לא עלתה לפני אימוני הכושר בעקבות מאמץ גופני חד אבל עלתה פי 5 לאחר ביצוע אותו מאמץ חד לאחר סיום האימונים. גם ההשפעה של ה - VEGF בנוזל הבין-תאי של השריר על העלייה בשיגשוג תאי האנדותל בעקבות מאמץ גופני חד היתה מובהקת רק לאחר האימונים ולא לפני כן.

 

במחקרים קודמים נמצא שהרשת המיקרו-וסקולרית בחולי יל"ד עצמוני היא מוקטנת ברקמות שונות כולל ברקמת השריר אלא שהמכניזם לא היה ברור. ל – VEGF יש חשיבות גדולה באנגיוגנזיס ובעכברים שהונדסו ללא קיומו נמצאה הפרעה חמורה ברשת הווסקולרית בשרירים (Physiol Genomics 2004;18:63).

 

ל – VEGF יש תפקיד חשוב בקסקדה האנגיוגנית כולל אינדוקציה של שיגשוג של תאי אנדותל וסיוע לצמיחת הנימיות ולחלוקתם. במחקר הנוכחי נמצא שאימון גופני בחולי יל"ד מגביר במידה ניכרת את רמת חלבון ה – VEGF בשרירים ומגביר את התגובה האנגיוגנית למאמץ.

 

התגובה האנגיוגנית המוגברת לאחר אימוני כושר מוכחת בכך שלפני האימונים לא נמצאה כל עלייה ברמת ה- VEGF הבין תאי במאמץ חד והיא עלתה פי 5-6 לאחר אימוני הכושר. ממצא דומה היה גם לגבי ההשפעה על שיגשוג תאי האנדותל. הפוטנציאל האנגיוגני המוגבר ע"י אימוני כושר התאים למידת הירידה בלחץ הדם והעלייה ביחס capillary-to-fiber אבל לא לצפיפות הנימיות. יתרה מכך, בהשוואה לנורמוטנסיבים, חולי יל"ד סובלים גם מצפיפות נימיות נמוכה. לפנינו עוד ראיה המעידה על חשיבות הפעילות הגופנית בחולי יל"ד.
 

מתוך אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם

http://www.ish.org.il/mar2010p.asp