סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אילו סוגים של סרטן השד קשורים לשתיית אלכוהול?
מחקר נרחב מארה"ב מצא כי משקאות אלכוהוליים אינם מעלים את הסיכון לכל סוגי סרטן השד באופן שווה
שתייה מרובה של אלכוהול נקשרה במחקרים בעבר לסוגים רבים של סרטן, לרבות סרטן הלוע, הגרון, הוושט, הכבד, המעי הגס וגם סרטן השד. הערכות מבוססות מחקרים גורסות כי 10% מכלל התחלואה בסרטן בגברים ו-3% מהתחלואה בסרטן בנשים מקשורים לשתיית אלכוהול בכמות גבוהה.
מחקרים רבים מיקמו את האלכוהול כאחד מגורמי הסיכון של סרטן השד וחלקם מצביעים על סיכון מוגבר ב-50% לסרטן השד בקרב נשים שנחשבות לשתייניות אלכוהול מנוסות. לאור מחקרים שמזהים גם תועלת רפואית בשתייה מתונה של אלכוהול – כאחד הגורמים המונעים מחלות לב, ההמלצות היום קוראות להגבלת צריכת האלכוהול לכוס אחת ליום כדי להימנע מהסיכון העודף.
מחקר אמריקאי חדש ונרחב בחן לעומק את הקשר בין אלכוהול לסרטן השד, במטרה לגלות אילו סוגים של סרטן השד עשויים להיות קשורים לשתיית אלכוהול, ואילו לא.
החוקרים מאוניברסיטאות הארוורד ומסצ'וסטס והמרכזים הרפואיים המובילים בירגהאם אנד ווימנס, דנה פרבר ובית ישראל דיקונס בחנו את הקשר בין אלכוהול לסרטן השד לסוגיו בקרב מדגם של 105,972 נשים שנכללו ב'מחקר האחיות' (NHS, כלומר Nurses' Health Study), מחקר מעקב נרחב המתנהל בארה"ב בתמיכת המכון הלאומי לבריאות (NIH), בהתבסס על מעקב שבוצע בין השנים 1980 עד 2006.
2,760 נשים מהמדגם אובחנו עם סרטן שד חודרני: 1,628 עם סרטן חיובי לאסטרוגן, 631 עם סרטן חיובי לפרוגסטרון, 160 עם סרטן חיובי לחלבון מסוג HER-2, בהמשך 254 עם סרטן שלילי לכל השלושה – לקולטנים לאסטרוגן ופרוגסטרון והחלבון HER-2 (סרטן מסוג 'טריפל נגטיב') ו-87 עם סרטן שד חודרני מסוג אחר.
צריכת אלכוהול נבחנה בקרב הנבדקות על פי דיווחים עצמיים, וחושבה על פי שתיית בירות, יין ומשקאות משכרים נוספים. הנבדקות סווגו לחמש קבוצות: אלו שכלל אינן שותות אלכוהול; אלו ששותות עד 5 גרם (חצי כוס) ליום; אלו ששותות בין חצי כוס לכוס ליום; אלו השותות מעל לכוס ועד לשתי כוסות ליום; ואלו ששותות שתי כוסות ליום ומעלה.
מנגנון מולקולארי ייחודי
בבחינת הסיכון ביחס לצריכת האלכוהול, נמצא כי שתיית שתי כוסות אלכוהול ליום ומעלה העלתה ב-24% את הסיכון לסרטן שד חיובי לאסטרוגן (ER+) מסוג Luminal A - סרטן המגיב טוב יחסית לטיפולים הורמונאליים לסרטן השד, וכן העלתה ב-63% את הסיכון לסרטן שד חיובי לחלבון HER-2 - סרטן שמגיב טוב יותר לטיפול בתרופה כימותרפית מסוג אדריאמיצין (דוקסורוביצין) – וזאת בהשוואה לנשים שלא שותות כלל אלכוהול. כל כוס משקה אלכוהולי ליום העלתה ב-10% את הסיכון לסרטן שד חיובי לאסטרוגן וב-16% את הסיכון לסרטן שד חיובי לחלבון HER-2.
לא נמצא קשר סטטיסטי מובהק בין צריכת אלכוהול לבין סרטן שד מסוגים אחרים, לרבות סרטן שד חיובי להורמון פרוגסטרון (PR+) וסרטן שד מסוג 'טריפל נגטיב' ששלילי הן לקולטנים לאסטרוגן (ER-) ופרוגסטרון (PR-) והן לחלבון HER-2 – שנחשב לאגרסיבי יותר מהסוגים האחרים.
לפי הממצאים, החוקרים מעריכים כי קיים מנגנון מולקולארי ייחודי שקושר בין הורמון האסטרוגן וחלבון HER-2 לבין סרטן השד, בעקבות שתייה מרובה של אלכוהול. החוקרים מונים מספר מנגנונים אפשריים לקשר: ראשית, אלכוהול הופך בגוף לחומר אצטלדהיד שעלול לגרום לנזקים ישירים במטען הגנטי (הדי.אנ.איי) – ובהם נזקים שעלולים להתבטא כסרטן השד. כמו כן, אלכוהול יכול להתפרק לאחד מנגזרות הרדיקלים החופשיים שעלולות אף הן לחולל פגיעה במטען הגנטי. כמו כן, אלכוהול יכול להוביל לירידה בתפקוד החלבון 'קדהרין אפיתל' (e-Cadherin) שמהווה גורם שמעכב התפתחות גידולים סרטניים בגוף, וכך לעודד האצת חלוקה של תאים ממאירים בשד.
באופן ספציפי, אלכוהול כבר נמצא קשור לרמות גבוהות של אסטרוגן בקרב נשים לפני ואחרי גיל המעבר, ממצא שיכול לרמוז על הקשר שזוהה במחקר הנוכחי בין משקאות אלכוהולים לבין סרטן השד חיובי לאסטרוגן. ומעבר לכך, לפי תצפיות שבוצעו על עכברות שגודלו במודל של סרטן השד, החוקרים מציינים כי מחקר הקשר שזוהה בעבודה הנוכחית בין אלכוהול לסרטן שד חיובי לחלבון HER-2 עשוי להיות נכון רק בנוכחות סביבה אסטרוגנית. המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מפורסמים בגיליון ספטמבר 2015 של כתב העת International Journal of Cancer.
ובתוך כך, ממצאי המחקר מלווים בממצא נוסף כללי שאובחן במחקר שפורסם החודש בכתב העת British Medical Journal, ולפיו גם שתייה מתונה של אלכוהול – המוגדרת ככוס משקה אלכוהולי אחד ליום בקרב נשים ושני כוסות משקה בקרב נשים – מעלה את הסיכון לגידולים סרטניים בכללותם, לרבות סרטן השד.