סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
איך צמחונות מועילה למטופלות עם סרטן שד גרורתי?
מאובחנות בסרטן שד גרורתי שהקפידו על תזונה צמחונית ירדו במשקל, שיפרו את רמות הכולסטרול ומדדים מטבוליים נוספים וסבלו פחות מעייפות
ההתמודדות עם סרטן השד מלווה בשורה ארוכה של אתגרים פיזיים ונפשיים, הן בשלבי הטיפולים והן בהחלמה שלאחר מכן. הקפדה על אורח חיים בריא, ובמרכזו תזונה בריאה – הוכחו כמשמעותיים לאיזון המטופלות ושיפור איכות חייהן, ויש אף מחקרים שמזהים את יתרונותיה של תזונה בריאה בקידום תהליכי ריפוי מהמחלה, בשילוב הטיפולים המקובלים, ובהפחתת הסיכון להישנות של סרטן השד והופעת מחלות נלוות.
בשנים האחרונות עולה קרנה של התזונה הצמחונית, שנקשרה ביתרונות בריאותיים בשורה ארוכה של מחלות. זאת גם על רקע עבודות שמחדדות את הסיכון הבריאותי באכילת בשר אדום ומעובד, שאף הוגדרו חפני כעשור כגורמי סיכון לסרטן.
עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי לתזונה צמחונית יתרונות רבים עבור מתמודדות עם סרטן שד מתקדם.
ירידה בכולסטרול, שיפור בעייפות
החוקרים מאוניברסיטת רוצ'סטר שבמדינת ניו יורק בחנו השפעות תזונתיות בקרב 33 נשים עם סרטן שד גרורתי (בשלב 4), שהיו בטיפול יציב ויכלו לצרוך מזון בצורה מסודרת. הנבדקות סווגו באופן אקראי לשתי קבוצות: בקבוצת ההתערבות 21 משתתפות להן הותאמו ארוחות צמחוניות שסופקו על ידי צוות המחקר במשך שמונה שבועות, שכללו אך ורק פירות, ירקות, דגנים מלאים בצורות שונות – לרבות לחם ופסטה, קטניות (שעועית), תפוחי אדמה, אגוזים וזרעים. המשתתפות הסכימו להימנע ממזונות מן החי (בשר, ביצים ומוצרי חלב) וממזונות המכילים תוספי שומן, וכן נטלו מולטי ויטמין יומי. ל-11 המשתתפות בקבוצת הביקורת הותאמה תזונה בריאה סטנדרטית שאיננה צמחונית. לכלל המשתתפות במחקר נערכו הערכות שבועיות, ודווח על 95% היענות למשטרי התזונה שהותאמו לנבדקות בשתי הקבוצות. יש לציין כי במסגרת המחקר לא הייתה מעורבות של הגבלת קלוריות, והחוקרים עודדו את המשתתפות לאכול לעתים קרובות ככל שירצו מהמזונות שהותאמו עבורן, בהתאם לקבוצה לה שויכו.
החוקרים מצאו כי נשים עם סרטן השד שאכלו אך ורק מזון בריא המבוסס על הצומח ירדו במשקל, שיפרו את רמות הכולסטרול ומדדים מטבוליים מרכזיים אחרים, סבלו פחות מעייפות, והרגישו יציבות יותר מבחינה נפשית.
המשתתפות במחקר שהקפידו על תזונה צמחונית הציגו תוך שמונה שבועות ירידה של 34% ברמות האינסולין בדם בצום (לרמה של 11.32 יחידות בינלאומיות IU) – המעידה על איזון ברמות הסוכר בדם; וירידה ברמות סך הכולסטרול בדם; ירידה של 21.5% ברמות הכולסטרול הרע LDL בדם – באופן שמעיד על שיפור בבריאות הלב וכלי הדם. שינויים נצפו גם במשקל הגוף ובהפרשת הורמונים שונים, וכן בתפקוד הקוגניטיבי – על פי שאלון FACT-Cog, וברווחה הנפשית – לפי שאלון נוסף. במדד לחומרת העייפות – זוהתה ירידה בהיקף של 21.3% בעוצמתה. שינויים אלה לא נצפו בקבוצת הביקורת. עם זאת, סמנים שמעידים על התקדמות מחלת סרטן השד לא השתנו בשמונת שבועות אלה בקבוצת המחקר.
המחקר נתמך בין השאר על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בשלושה מאמרים שפורסמו לאחרונה בכתבי עת רפואיים: מאמר שפורסם בתחילת מארס 2024 בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment; מאמר נוסף שפורסם בסוף מארס 2024 בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment; ומאמר שפורסם באותו החודש בכתב העת Frontiers in Nutrition.
ירידה במשקל, מניעת סוכרת והורדת לחץ דם
מאחר ובמהלך המחקר המשתתפות השלימו בחלקן טיפולים בסרטן הגרורתי, והפכו בהגדרה ל'מחלימות', הדבר "היווה הזדמנות להשפיע עליהן באמצעות תזונה הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך", ציין מוביל המחקר, פרופ' תומאס מ. קמפבל (Campbell), מומחה לתזונה צמחית באוניברסיטת רוצ׳סטר בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים. לדבריו, "מרגש לראות שהשינויים התזונתיים העיקריים הללו היו מקובלים על משתתפות הניסוי הקליני". פרופ' קמפבל הדגיש כי אמנם מדובר במחקר קטן, אך תוצאותיו הראשוניות "מצביעות על שינויים חיוביים בגוף".
החוקרים לא בדקו מה הוביל לשיפור הבריאותי אצל המטופלות שהקפידו על תזונה צמחונית, אם כי דיווחו על עלייה משמעותית אצלן בצריכת 'איזופלבנואידים' – מרכיבים צמחיים דמויי אסטרוגן המצויים במזונות מן הצומח כגון מוצרי סויה, טחינה ונבטים, וכן זיהו אצלן שינויים במאזן חומצות השומן הבלתי רוויות מסוג 'אומגה 3' ו'אומגה 6', שנחשבות מועילות לבריאות.
ממצאי המחקר מלווים בעבודות נוספות שמזהות בשנים האחרונות יתרונות בריאותיים בתזונה צמחונית. בין השאר, מטה אנליזה שפורסמה בקיץ 2023 זיהתה בצמחונות יתרונות של ירידה במשקל והורדת רמות השומנים בדם; מטה אנליזה מקיץ 2019 הציגה עדויות כי צמחונות תורמת למניעת סוכרת סוג 2; סקירה מחורף 2014 מצאה כי צמחונות מועילה להורדת לחץ דם גבוה; ויש מחקרים שמזהים כי הקפדה על צמחונות מסייעת למנוע סוגים מסוימים של סרטן, למשל סרטן המעי הגס.
Breast Cancer Research and Treatment, doi: 10.1007/s10549-024-07266-1
Breast Cancer Research and Treatment, doi: 10.1007/s10549-024-07284-z