סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
עוצמת לחיצת היד של נשים מבוגרות עשויה לנבא הסיכון לסוכרת
חוקרים מדרום קוריאה מצאו כי נשים לאחר גיל המעבר שעוצמת לחיצת היד שלהן הייתה חלשה נטו יותר להיות מאובחנות עם סוכרת. מה עשויה להיות הסיבה?
מחקר חדש מצביע על כך שכוח אחיזת היד עשוי לנבא את הסיכון לסוכרת אצל נשים לאחר גיל המעבר. סוכרת היא אחת המחלות הכרוניות הנפוצות בעולם המערבי וגם בישראל, והולכת ונעשית נפוצה ככל שהאוכלוסייה מתבגרת. סוכרת היא גורם התמותה התשיעי המוביל בעולם, כאשר כ-1 מתוך 11 מבוגרים סובלים מהמחלה. הנתונים מדאיגים אף יותר באוכלוסיות מבוגרות, כולל בישראל: כמעט אחד מכל שלושה אנשים מעל גיל 65 מאובחן עם סוכרת, מה שמציב גם נשים לאחר גיל המעבר בקבוצת סיכון גבוהה במיוחד.
לצד התסמינים המוכרים של סוכרת כמו תחושת צמא מוגזמת, עייפות וירידה במשקל, מחקר חדש מצביע על כך שכוח אחיזת יד חלש עשוי להוות אינדיקטור לסיכון לסוכרת בקרב נשים לאחר גיל המעבר.
המחקר בחן את הקשר בין כוח אחיזת היד לשכיחות סוכרת בקרב 4,098 נשים בגילי 45 עד 65, כחלק ממחקר תזונה לאומי בדרום קוריאה בשנים 2019-2014.
נמצא כי נשים עם אחיזת יד חזקה היו בסיכון נמוך לפתח סוכרת, וזאת גם לאחר נטרול משתנים מתערבים אפשריים כמו גיל, מדד ההשמנה BMI ומחלות נלוות. אחיזת יד חלשה העלתה את הסיכון לסוכרת, במיוחד אלו שנמצאות לאחר גיל המעבר למעלה מעשור.
ככלל, נשים עם אחיזת יד חזקה ברבעון החזק ביותר בהשוואה לרבעון החלש בחוזק אחיזת היד – היו בסיכון נמוך ב-56% לפתח סוכרת במודל שמנטרל משתנים מתערבים. אצל נשים שעברו את גיל המעבר במשך יותר מעשור הסיכון ברבעון החזק ביותר לסוכרת היה נמוך ב-78% בהשוואה לרבעון החלש ביותר באחיזת היד.
המחקר נתמך על ידי קרן המענקים למצוינות קלינית במרכז הרפואי Severance בבירת קוריאה סיאול, וממצאיו פורסמו בגיליון ינואר 2025 של כתב העתMenopause .
שינויים הורמונאליים
ההערכה כי השינויים ההורמונליים המתרחשים בתקופת גיל המעבר, ובהם ירידה ברמות האסטרוגן בגוף, עלולים לתרום להתפתחות בעיות כמו תנגודת לאינסולין ואובדן מסת שריר – שני גורמים מרכזיים בהתפתחות סוכרת.
החוקרים מציינים כי כוח אחיזת היד, הנחשב למדד מרכזי לחוזק השרירים, עשוי לשמש ככלי פשוט וזמין לניבוי מוקדם של טרום סוכרת וסוכרת.
תוצאות המחקר מדגישות את החשיבות של שמירה על מסת שריר וכוח פיזי כאחת הדרכים שעשויות לסייע למנוע התפתחות של סוכרת בקרב נשים אחרי גיל המעבר, וכמו כן את החשיבות של ניטור של רמות הסוכר (גלוקוז) בגוף במקרה שמתעורר חשד לסוכרת באמצעות טכנולוגיות מתקדמות כמו מד סוכר רציף ללא דקירות המאפשרות מעקב שוטף. כמו כן המחקר מדגיש בגיל המעבר את החשיבות לייעוץ על פעילות גופנית וכיצד לשמור על מסת שריר כדי לסייע בשמירה על הבריאות והפחתת הסיכון לסוכרת.
ד"ר ג'ואל זינגר היא אנדוקרינולוגית מומחית לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת