הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
איך נתמודד עם בן משפחה שסובל מהפרעת אכילה?
יש לשמור על חיים מאוזנים ולא לערער את היציבות בגלל המחלה. חשוב לדאוג גם ליתר בני הבית
אנורקסיה ובולימיה יכולות להיות אפיזודות חולפות וקצרות, אך הן עלולות להישאר גם לטווח ארוך ולהיות מלוות במשברים המסכנים את חיי החולים, מפריעים לחיי המשפחה והורסים יחסים.
כאשר תשומת הלב מופנית לאדם החולה, בני המשפחה והחברים לעתים הופכים ל"קורבנות עזובים" של ההפרעה. הם נשארים ללא משאבים, עם תחושת אשמה, מתוסכלים, מפוחדים וכועסים.
קשה מאוד לחיות עם אדם הסובל מהפרעות אכילה. הדרישה לתשומת לב יחד עם דחיית הניסיונות לעזרה, עלולה לגרום לתחושת חוסר אונים ואימפוטנציה אצל חבריו וקרוביו של החולה.
הקרובים צריכים ללמוד לחיות חיים מאוזנים ולא להקריב את כל כוחותיהם לדאגה עבור הסובל מהפרעת האכילה. בני המשפחה צריכים להקדיש זמן לא מבוטל לפעולות המעשירות את עצמם, כדי שיהיו להם משאבים להתמודד עם המצב הקשה.
הסובלים מהפרעת אכילה נראים חסרי אונים ופתטים דקה אחת ועקשנים ועוינים בדקה הבאה. יש להם כוח רב בתוך המשפחה וביחסים בה, אף שהם לא ערים לכך. כדי לעזור למשפחות וחברים להתגבר על הבלבול והמצוקה, מומלץ ליישם את הנקודות הבאות:
אין תרופות קסם - חשוב להכיר בכך שאין פתרונות מהירים וקלים להפרעות אכילה. למטפלים ומומחים בתחום אין תרופות קסם. מטופל שמעוניין להבריא, יצטרך לשנות את הגישה וההתנהגות. בני המשפחה לא יכולים לעשות זאת עבורו.
לטפל בעצמנו - חשוב לא להפוך לקדושים מעונים, המקריבים עצמם למען החולה. לא נשיג בכך דבר, אבל נגיע למצב של תשישות וכעס. חיי המשפחה אינם צריכים להסתובב סביב הפרעת האכילה. אין להזניח יחסים אחרים ולהקדיש את כל הזמן לאדם בעל הפרעת האכילה - הדבר עשוי לעודד אצלו יותר תלות. כדאי לעודד את החולה להתחבר עם אנשים חדשים ולמצוא פעילויות מחוץ למעגל הרגיל.
לא להתעללות - לא לקבל התנהגות מתעללת מצד החולה. לא לספק הזדמנויות לנצל לרעה את האהבה והנדיבות המופנים כלפיו.
לא הוא מחליט - לא לאפשר לחולה לנהל את חיי המשפחה והחברה. הוא אינו אחראי על הרגלי האכילה המשפחתיים, המסעדות שמבקרים בהן והטיולים שיוצאים אליהם. גם לחברי משפחה אחרים יש זכות להשפיע על ההחלטות. הסובלים מהפרעת אכילה צריכים ללמוד להתמודד עם תוצאות מעשיהם.
הכותבת היא פסיכולוגית קלינית במרכז להפרעות אכילה ומשקל בבית החולים שיבא ומנהלת קהילת הפרעות אכילה בכמוני
אמירי1
אני אב לתיכוניסט בעל הפרעות אכילה.
מנסיון רב של כמה שנים (לצערי), אני חותם על כל מילה במאמר!
זה ממש ככה, וכל העצות הניתנות כאן הן עצות נכונות, שאני ושאר בני המשפחה למדנו על בשרנו...
אני יכול לפחות להתנחם בכך שהגענו לאותה תובנה ואותן מסקנות של אשת מקצוע,
כי אנשי המקצוע שאנחנו מכירים (פסיכולוג, פסיכיאטר, דיאטנית וכו') לא אמרו דברים כאלה!!!
אורלי נחום
נכון מאוד
אורלי נחום
אני אמא לילדה שחולה בהפרעת אכילה כבר שלוש שנים שמטופלת אצל פסכלוגית פרטית... ובשנה האחרונה מטופלת אצל דיאטנית פעם בשלושה שבועות בהתחלה זה היה אנורקסיה ותודה לאל התחילה לאכול קצת.. אבל עדין המחשבות לרדת במשקל שלא עוזבים אותה( כרגע משקלה 47 אבל ביתי נחושה לרדת ל44 קילו כי רק כך תוכל ללמוד ולהצליח בחיים) לאחרונה הפסכולוגית הפנתה אותה לפסכיאטרית שקבעה שבתי צריכה לקחת פירזמה... אני מאוד דואגת משום שבתי לא טופלה במרפאות להפרעות אכילה טיפול מסיבי עם אנשי מקצוע ונסיון רב.... ולא עשתה בדיקות עדכניות לפי דעתי המוגלובין ייורד... יש ביני לבין הפסיכולוגית מחלוקת קשה מאוד... כל הזמן היא אומרת לי שיאשפזו אותה ומפחידה את ביתי.... ומראה לה בצורה שלילית שמרפאות להפרעות אכילה מדברים רק על אוכל והילדה לא רוצה ללכת .... אני ממש דואגת לשלומה של ביתי וכל כך רוצה שתגיעה המרפאות להפרעות אכילה על בסיס של פעם בשבוע לא יודעת מה לעשות הפסכיאטרית ראתה אותה חצי שעה וקבעה שבית צריכה כדורים ורוצה להתחיל כבר היום את הפירזמה 40
מירה גור אברמוביץ
גמר חתימה טובה....
אני אמא לילדה עם הפרעת אכילה דבר שנפל עלי בבום ביום בהיר ששינה לי את חיי....הראש טרוד חייה בפחדים הכתבה הזו פתחה צוהר שאין לי ברירה אלא להמשיך בחיי...למרות שאני מאמינה שלא אצליח
הילדה בטיפול כבר 3 חודשים מאוד מקווה לראות שינוי.......