כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
איך משפיעה מחלת כליות על הריון?
מחקר: מחלת כליות כרונית, גם כשתפקוד הכליות תקין, עשויה להעלות את הסיכון לסיבוכים מסוימים בהיריון
אפילו מחלת כליות קלה מאוד - שאינה פוגעת בתפקוד הכליות - עשויה להעלות סיכון לסיבוכים מסוימים במהלך הריון באם ובעובר, בהם לידה מוקדמת, ניתוח קיסרי והופעה של יתר לחץ דם. החדשות הטובות: הסיכון למומים עובריים או מוות תוך רחמי אינו גבוה יותר בנשים עם מחלת כליות כרונית בהשוואה לנשים ללא מחלת כליות. וגם: אפילו בנשים עם מחלת כליות מתקדמת הריון יכול להסתיים ללא סיבוכים. ממצאים אלה עולים ממחקר חדש שפורסם בכתב העת של החברה האמריקאית לנפרולוגיה (JASN).
המחקר שנערך על ידי חוקרים איטלקים, בראשם חוקרים מאוניברסיטת טורינו, השווה את תוצאות ההיריון של 504 הריונות בנשים עם מחלת כליות כרונית לתוצאות של 836 הריונות בסיכון נמוך של נשים ללא מחלת כליות כרונית.
בתחילת המחקר החוקרים בדקו את לחץ הדם של הנשים, אם קיימת פרוטאינוריה (הפרשת חלבון בשתן) של יותר מגרם ליום, אם קיימת מחלה סיסטמית ואת דרגת מחלת הכליות. לאחר מכן הנשים היו במעקב ונבחנו תוצאות שליליות בהן ניתוחים קיסריים, לידה מוקדמת (לפני שבוע 37), לידה מוקדמת מאוד (לפני שבוע 34), ילוד קטן ביחס לשבוע ההיריון, אשפוז של הילוד ביחידה לטיפול נמרץ בילוד, הופעה חדשה של יתר לחץ דם בהריון והופעה חדשה או הכפלה של הפרשת חלבון בשתן בהריון.
ניתוח הנתונים חשף כי הסיכון לתוצאות שליליות עלה בהדרגה בהתאם לדרגת מחלת הכליות והיה מוגבר ביחס לנשים ללא מחלת כליות אפילו בנשים עם מחלה בדרגה 1 – זאת למרות שמטופלים עם מחלת כליות בדרגה 1 אינם חווים תסמינים ויש להם תפקוד כליות בטווח התקין. בדרגה 1 הסיכון הכללי לתוצאות שליליות מכל סוג היה 34%, לעומת 90% בדרגות 4-5.
במחלת כליות בדרגה 1 לידה מוקדמת (לפני שבוע 37) נקשרה ליתר לחץ דם, מחלה סיסטמית והפרשת חלבון בשתן בתחילת המעקב – כל אחד מהגורמים הללו העלה פי יותר משלושה את הסיכון ללידה מוקדמת בנשים עם מחלת כליות בדרגה 1.
עם זאת, מחלת כליות כרונית בדרגה 1 עדיין נקשרה לסיכון מוגבר לתוצאות שליליות גם ללא נוכחות של יתר לחץ דם, מחלה סיסטמית או הפרשת חלבון בשתן בתחילת המעקב. לנשים עם מחלה בדרגה 1 ללא נוכחות של יתר לחץ דם, מחלה סיסטמית או הפרשת חלבון בשתן בתחילת המעקב היה סיכון גבוה ב-88% לתוצאות שליליות בהשוואה לנשים ללא מחלת כליות עם הריון בסיכון נמוך.
הסיכון למומים עובריים או מוות תוך רחמי אינו גבוה יותר בנשים עם מחלת כליות כרונית (צילום: Shutterstock)
באופן ספציפי, שיעור הניתוחים הקיסריים היה 48.4% בנשים עם מחלת כליות בדרגה 1, 70.1% בדרגה 2, 78.4% בדרגה 3 ו-70% בדרגות 4-5. שיעור הלידות המוקדמות (לפני שבוע 37) היה 23.5% בדרגה 1, 50.6% בדרגה 2, 78.4% בדרגה 3 ו-88.9% בדרגות 4-5. אשפוז של הילוד ביחידה לטיפול נמרץ התרחש ב-10.3% מההריונות של נשים עם מחלת כליות בדרגה 1, 27.6% בדרגה 2, 44.4% בדרגה 3 ו-70% בדרגות 4-5. גודל קטן בהשוואה לשבוע ההיריון נצפה ב-13.3% מההריונות של נשים עם מחלת כליות בדרגה 1, 17.9% בדרגה 2, 18.9% בדרגה 3 ו-50% בדרגות 4-5.
הופעה חדשה של יתר לחץ דם אצל האם תועדה ב-7.9% מהנשים עם מחלת כליות בדרגה 1 בהשוואה ל50% מהנשים עם מחלת כליות בדרגות 4-5. הופעה חדשה או הכפלה של החלבון המופרש בשתן תועדה אצל 20.5% מהנשים עם מחלה בדרגה 1 לעומת 70% מהנשים בדרגות 4-5.
לעומת זאת, במחקר נמצא כי הסיכון למוות תוך רחמי של העובר או מומים בעובר אינו שונה בין נשים עם מחלת כליות כרונית לנשים בריאות.
החוקרים מסכמים כי ממצאיהם מצביעים על כך שיש להתייחס לכל מחלת כליות - אפילו מחלה קלה כמו צלקת בכליות עקב זיהום בכליות שהתרחש בעבר עם תפקוד כליות תקין - כרלוונטית להריון, וכל המטופלות עם מחלת כליות כרונית צריכות להיות תחת מעקב הדוק.