מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותאיך למנוע ולטפל בהנגאובר?

איך למנוע ולטפל בהנגאובר?

מהו הנגאובר (חמרמורת)? כיצד ניתן למנוע את התופעה? ואיך מטפלים בהנגאובר?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הנגאובר – או חמרמורת בעברית – הוא קבוצה של תסמינים לא נעימים שעלולים להתפתח בעקבות צריכה מוגזמת של אלכוהול. באופן טיפוסי התסמינים מופיעים לאחר צניחה משמעותית של ריכוז האלכוהול בדם, לרוב בבוקר שאחרי לילה של שתיה.

 

יש אנשים אצלם אפילו משקה אלכוהולי אחד עלול לגרום להנגאובר וכאלה שיכולים לשתות בכמויות גדולות ולא לסבול מהתופעה כלל. חלק מהנטייה להנגאובר גנטית וקשורה למוטציה בגן המשפיעה על מטבוליזם של אלכוהול בגוף.

 

מהם התסמינים של הנגאובר?

 

התסמינים של הנגאובר עלולים לכלול עייפות וחולשה, תחושת צמא מוגברת ופה יבש, בחילות, הקאות, שלשולים, כאבי בטן, כאבי ראש, כאבי שרירים, הפרעות שינה, סחרחורת, רגישות מוגברת לאורות וצלילים, פגיעה בריכוז, פגיעה בזיכרון, רעד, קצב לב מהיר והפרעות במצב הרוח כגון עצבנות, חרדה או דיכאון.

 

מדוע אלכוהול גורם להנגאובר?

 

אלכוהול עשוי לגרום להנגאובר במספר מנגנונים, לרבות עלייה במתן שתן וכתוצאה מכך - התייבשות, שינויים במערכת החיסון ויצירת דלקתיות, יצירת חומציות בקיבה וגירוי של דופן הקיבה, צניחה ברמות הסוכר בדם, הרחבה של כלי דם ופגיעה בשינה.

 

ישנם חומרים מסוימים במשקאות אלכוהוליים שעלולים לגרום לרבים מתסמיני ההנגאובר, בהם תוצרי פירוק אלכוהול לרבות אצטאלדהיד - הקשור לתסמינים כמו כאבי ראש ובחילות ולנזקים נוספים.

 

נוסף על תוצרי הפירוק של האלכוהול, משקאות אלכוהוליים מכילים חומרים המכונים קונג'נרים שעלולים לתרום להתפתחות של הנגאובר. הקונג'נרים, חלקם רעילים, נוצרים באופן טבעי באלכוהול או מתווספים לו בתהליך הייצור. הם תורמים לצבע המיוחד של האלכוהול, לריחו ולטעמו, אך עלולים להתערב בתפקוד תאים בגוף ותורמים לתסמיני ההנגאובר.

 

כיצד ניתן למנוע הנגאובר?

 

הדרך הטובה ביותר למנוע התפתחות של הנגאובר היא כמובן לא לשתות אלכוהול. אם בכל זאת בוחרים לשתות אלכוהול כדי להפחית את הסיכון להנגאובר או את חומרתו, מומלץ:

 

לא להגזים. שתו אלכוהול במתינות. ככל שתשתו פחות כך הסיכון שתפתחו הנגאובר יהיה נמוך יותר והתסמינים יהיו חמורים פחות. 

 

לא לשתות על קיבה ריקה. כשהקיבה ריקה הספיגה של האלכוהול בגוף מהירה יותר. כדי להאט את ספיגת האלכוהול מומלץ לאכול מזון עם פחמימות (פסטה/ לחם/ אורז וכדומה) או שומנים - גם לפני ששותים אלכוהול וגם במקביל לשתייה. אכילה בתום לילה של שתייה כבר לא תסייע להפחית את התסמינים שעתידים להופיע.

 

לא לעשן. עישון בזמן שתיית אלכוהול מגביר את הסיכון לסבול מהנגאובר ואת חומרת ההנגאובר. במסגרת מחקר שפורסם בגיליון ינואר 2013 של כתב העת Studies on alcohol and Drugs 113 סטודנטים התבקשו לתעד את שתיית האלכוהול והעישון שלהם וגם תסמיני הנגאובר במשך שמונה שבועות. כאשר השוו נבדקים ששתו אותה כמות אלכוהול, החוקרים מאוניברסיטת בראון מצאו כי אלה שעישנו יותר באותו יום סבלו מהנגאובר חמור יותר וכי העישון עצמו הגביר את הסיכון לסבול מהנגאובר.

 

להעדיף משקאות בהירים. מחקרים הראו שככל שהמשקה האלכוהולי כהה יותר, כך גם תחושת ההנגאובר חזקה יותר. הסיבה לכך כנראה טמונה בכך שבהשוואה למשקאות בהירים כגון וודקה וג'ין, משקאות אלכוהוליים כהים כמו ויסקי או רום, מכילים כמות גבוהה יותר של קונג'נרים – חומרים שכאמור עשויים לתרום להתפתחות הנגאובר. לדוגמה, נמצא כי בוויסקי שהזדקן בחביות מעץ אלון יש פי 37 קונג'נרים מוודקה.

 

במחקר מ-2009 חוקרים מאוניברסיטת בראון נתנו ל-95 מתנדבים בגילי 21-35 ויסקי או וודקה, המכילים בערך את אותה כמות אלכוהול. המשקאות עורבבו במשקה קולה ללא קפאין כדי לטשטש את טעם הליקר. ביום שאחרי, הנחקרים ששתו ויסקי דיווחו על תופעות הנגאובר חמורות יותר - כגון בחילות, תשישות וכאבי ראש - מאלה ששתו וודקה. יש לציין כי "כלל השתייה הכהה" לא חל על בירות ויינות - שם כמות הקונג'נרים אינה בהכרח תלויה בצבע המשקה.

 

לשתות מים. שתיית כוס שלמה של מים לאחר כל משקה אלכוהולי תסייע במניעת התייבשות ובהאטת ספיגה של אלכוהול. מומלץ גם לשתות מים לפני השינה ולהחזיק בקבוק מים ליד המיטה.

 

כיצד ניתן לטפל בהנגאובר?

 

לרוב הנגאובר חולף מעצמו, אם כי הוא עלול להימשך יממה שלמה. כדי להפחית את התסמינים עד שההנגאובר יחלוף עם הזמן, מומלץ:

 

לאכול משהו. מומלצים במיוחד מזונות יבשים כמו טוסט או קרקר שיכולים להעלות את רמות הסוכר בדם ולהרגיע את הקיבה. מרק עוף יסייע להשלים מינרלים כגון אשלגן שהגוף איבד - בלי להקשות יותר מדי על הקיבה הרגישה. גם בננה יכולה לסייע בכך.  

 

לשתות הרבה מים. שתו הרבה כדי למנוע התייבשות.

 

לשתות ספרייט או סודה. במחקר שממצאיו פורסמו בשנת 2013 חוקרים סינים בחנו את ההשפעה של 57 משקאות שונים על תהליכים הגורמים לתחושת ההנגאובר, לרבות קפה, תה, אלכוהול ומשקאות קלים שונים. הם מצאו כי דווקא האפשרות הבריאה – תה צמחים, עשויה להחמיר את ההנגאובר. לעומת זאת, נראה כי ספרייט הוא המשקה היעיל ביותר להפחתת תסמינים של חמרמורת. חלק מהתסמינים של הנגאובר נגרמים מהתהליך בו הגוף מפרק את האלכוהול. הכבד משחרר אנזים המכונה ADH, שמפרק את האתנול לכימיקל אצטאלדהיד - הקשור לתסמינים כמו כאבי ראש ובחילות ולנזקים נוספים. לאחר מכן האנזים ALDH מפרק את האצטאלדהיד לאצטט - חומר שאינו נחשב מזיק ואף נקשר להטבות בריאותיות. לדברי החוקרים, המפתח להפחתת ההשפעות המזיקות של אלכוהול, הוא הפחתת הזמן שהאצטאלדהיד נמצא בגוף. הבדיקות הראו כי חלק מהמשקאות - בהם תה צמחים סיני - הגבירו את פעילות האנזים ADH ודיכאו את הפעילות של האנזים ALDH – מה שגורם לעלייה במשך החשיפה של הגוף לאצטאלדהיד. לעומת זאת, ספרייט ומי סודה היו בין המשקאות שזירזו את פעילות האנזים ALDH. באופן זה, המשקאות מקצרים את משך החשיפה של הגוף לאצטאלדהיד ולכן עשויים להפחית את התסמינים הנובעים מצריכה מוגזמת של אלכוהול. המחקר אומנם לא מהווה הוכחה חד משמעית לכך שהשיטה יעילה, אבל שווה לנסות.

 

לא לשתות עוד אלכוהול. במקרה הטוב – זה רק ידחה את הופעת התסמינים.

 

ליטול משכך כאבים. אין תרופה להנגאובר, אך נוגד חומצה יכול לעזור עם הצרבת ומשכך כאבים ללא מרשם עשוי לסייע להפחית את כאב הראש. הימנעו מאספירין שעלול להחמיר את הגירוי שהאלכוהול יוצר בקיבה.

 

לישון. אם את יכולים – תישנו כמה שיותר. המנוחה תסייע להפחית תסמינים – לפחות אלו שנובעים מחוסר שינה וזו גם דרך טובה להעביר את הזמן עד שההנגאובר חולף. 

 

Sergei
02/01/18 0:00

https://computta.com/?ref=179777