טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
איך להגן על עצמך מפגיעה קוגניטיבית?
העשרה שכלית המביאה ל''רזרבות קוגניטיביות'' מגנה מפני קשיי זיכרון וחשיבה באנשים עם טרשת נפוצה
ביצוע פעילות קוגניטיבית בשעות הפנאי - כמו למידה או משחקים הדרושים חשיבה - תסייע להגן מפני אחת ההשלכות הנפוצות של טרשת נפוצה – פגיעה קוגניטיבית.
מחלת הטרשת הנפוצה מביאה לפגיעה במעטפת המיאלין - השכבה השומנית המבודדת ומגנה על תאי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). לעיתים המחלה מובילה גם לפגיעה בתאי העצב ולאטרופיה - התנוונות של תאים וצמצום נפח המוח. עקב כך כ-50% מהאנשים עם טרשת נפוצה יסבלו מפגיעה בלפחות אחת מיכולותיהם הקוגניטיביות.
מכיוון שהפגיעה במוח כה שכיחה במחלת הטרשת הנפוצה, ולמעשה – פגיעה מוחית הכרחית לקבלת אבחנה של טרשת נפוצה, חלק מהחוקרים מופתעים מכך ששכיחות הפגיעות הקוגניטיביות אינה גבוהה יותר.
הפגיעה הקוגניטיבית מלווה גם מחלות נוספות. כשבוחנים את מחלת האלצהיימר, ניתן לראות שבמחלה זו גם שכיחות וגם חומרת הפגיעות הקוגניטיביות גבוהה בהרבה מזו הנצפית בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
ממצא זה מתאים, מכיוון שבמחלת האלצהיימר מבחינים באטרופיה מוחית חמורה יותר, ישנו צמצום ניכר בנפח המוח ופגיעה בתאי עצב רבים.
על אף ממצאים אלו, חוקרים מדווחים כי גם במחלת האלצהיימר, למרות הפגיעה המוחית הנרחבת, קיימים מטופלים שיכולתם הקוגניטיבית נותרת ללא שינוי משמעותי בעקבות המחלה.
קיים קשר בין רמת הפגיעה הפיזית במוח לבין הירידה בתפקודים הקוגניטיביים, אך הקשר לא חזק והפגיעה הפיזית לא מנבאת את רמת היכולות הקוגניטיביות. מתברר שישנו משתנה חזק יותר המצליח להגן ולעכב את ההתדרדרות הקוגניטיבית באנשים עם טרשת נפוצה, בחולי אלצהיימר וגם בתהליך ההזדקנות הטבעי - העשרה אינטלקטואלית המובילה לרזרבה קוגניטיבית.
רזרבה קוגניטיבית
בניית "רזרבה קוגניטיבית" באמצעות העשרה אינטלקטואלית - עיסוק מתמשך בלמידה, חקירה וחשיבה, בין אם דרך לימודים, עבודה או תחביב - מביאה לחיזוק המבנים הקוגניטיביים במוח ולהגנה מפני קשיי זיכרון וחשיבה. המשמעות היא שהאימון הקוגניטיבי מביא ליעילות ויציבות המבנים המוחיים עד שהם עמידים בפני התהליך הדלקתי המתרחש במוח.
גם כאשר קיימת פגיעה, יעילות המבנים המוחיים מביאים לשיקום או פיצוי מהיר, כך שהנזק בטל בשישים, לא מורגש בחיי היום-יום ולא ניתן לזהותו גם באמצעות אבחונים קוגניטיביים.
בכל סוגי הטרשת הנפוצה
מחקרים רבים אוששו את הקשר בין העשרה אינטלקטואלית לבין ההגנה מפני קשיים קוגניטיביים באנשים עם טרשת נפוצה עם מהלך התקפי-הפוגתי. כעת, מחקר חדש שפורסם בכתב העת Multiple Sclerosis journal, הראה כי קשר זה קיים גם בקרב אנשים עם מהלך פרוגרסיבי-משני.
המעניין הוא שבבחינת המהלך הפרוגרסיבי, נצפתה השפעה מגינה של ההעשרה הקוגניטיבית, הגבוהה בהרבה מזו שנצפתה בקרב המהלך ההתקפי-הפוגתי. מכיוון שבמהלך הפרוגרסיבי, לרוב קיימת פגיעה מוחית רחבה יותר, משערים החוקרים כי ככל שקיימת פגיעה נוירולוגית חמורה יותר, כך השפעתן המגנה של הרזרבות הקוגניטיביות היא משמעותית יותר.
נראה כי העדויות המחקריות מכוונות את הנוירולוגים לתת למטופלים "מרשם" לפעילות קוגניטיבית מהנה בשעות הפנאי.
יוגה טיפולית
יוגה היא תרגול עתיק יומין שנועד קודם כל למניעת סבל נפשי ופיתוח המוח. תרגול יוגה שמשלב גם גוף וגם נפש מפחית מתח ומטפח ריכוז ואיזון נפשי. תרגול יוגה המתאים לאדם היא פעילות מבורכת ששומרת גם על הגוף וגם על המוח.
הנה לינק בנושא יוגה לטרשת נפוצה >>
יפעת.