מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותאיך טרשת נפוצה מגנה מפני אלצהיימר?

איך טרשת נפוצה מגנה מפני אלצהיימר?

חוקרים אמריקאים מצאו כי המתמודדים עם טרשת נפוצה נמצאים בסיכון נמוך למשקעי עמילואידים במוח ולאלצהיימר. מה ההסבר האפשרי לתופעה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות תוחלת החיים של אנשים עם טרשת נפוצה עולה, ולצד מגמה זו המתמודדים עם המחלה מאובחנים יותר עם מחלות וסיבוכים רפואיים שונים. בין השאר, טרשת נפוצה מלווה בעייפות מוגברת, ספסטיות, הפרעות בראייה ובשיווי המשקל, וכן מחלות אוטואימוניות ודלקתיות, אפילפסיה ומחלות לב וכלי דם, מחלות ריאה ומחלות כליה.

 

עם זאת, חוקרים שבחנו לאחרונה קשרים בין טרשת נפוצה למחלות שפוגעות במערכת העצבים זיהו כי למרות שהמחלה מלווה בירידה קוגניטיבית – היא אינה קשורה בהכרח עלייה בסיכון למחלת האלצהיימר, מחלה נוירולוגית שממדיה גדלים בשנים האחרונות על רקע הזדקנות האוכלוסייה.

 

לפי הערכות, הירידה ביכולות הקוגניטיבית בטרשת נפוצה קשורה לסימנים בהדמיות MRI שמעידים על נגעים בחומר הלבן והתכווצות של החומר האפור במוח. אך במחקר אמריקאי שמתפרסם כעת נמצא כי תופעה זו אינה משפיעה על עלייה בסיכון לאלצהיימר. האם המנגנון הביולוגי של טרשת נפוצה עשוי דווקא להגן על המוח מפני תהליכי דמנציה?

 

בדיקות דם מתקדמות

 

פגיעה קוגניטיבית בטרשת נפוצה יכולה להיות בעלת תסמינים דומים למחלת אלצהיימר. כתוצאה מכך, לעיתים רבות קשה להבחין בין המחלות. מחלת האלצהיימר מלווה במשקעי חלבונים מסווג עמילואידים בדם. בשנים האחרונות פותחו בדיקות דם שמעריכות את היקף משקעי חלבונים אלה, ומאפשרות לזהות תהליכי דמנציה באופן פיזיולוגי, מעבר לבדיקות הקליניות שבוחנות תפקודים קוגניטיביים. הבנת הקשר בין משקעי חלבונים לאלצהיימר התחדדה לאחרונה כשמינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) אישר בינואר 2023 טיפול ביולוגי ראשון מסוגו שמאפשר לעכב אלצהיימר תוך שהוא מכוון להפחתת משקעי חלבון מסוג 'עמילואיד בטא'.

 

החוקרים מאוניברסיטת וושינגטון בעיר סנט לואיז שבאוניברסיטת מיזורי בחנו את רמות משקעי 'עמילואיד בטא' בקרב 100 מאובחנים עם טרשת נפוצה מעל גיל 60 באמצעות בדיקות דם מתקדמות. הממצאים הושוו ל-300 מבוגרים מעל גיל 60 שלא אובחנו עם טרשת נפוצה ושימשו כקבוצת ביקורת.

 

על בסיס הממצאים התגלה כי בקרב אנשים עם טרשת נפוצה הסיכוי לפתח משקעי עמילואיד נמוך ב-50% בהשוואה לקבוצת ביקורת, וזאת לאחר תקנון למשתנים מתערבים אפשריים – גיל, מין ומצב קוגניטיבי.

 

המחקר נתמך בין השאר במענקים מטעם המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), המכון הלאומי האמריקאי לזקנה (NIA) ומרכז Hope למחלות נוירולוגיות באוניברסיטת וושינגטון, וממצאיו מדווחים בגיליון יולי 2024 של כתב העת Annals of Neurology.

 

התלקחויות מרובות

 

"הממצאים מרמזים שמרכיב כלשהו בביולוגיה של טרשת נפוצה, או הגנטיקה של חולי טרשת נפוצה, עשוי להגן מפני מחלת אלצהיימר", אמר ראש צוות החוקרים ד"ר מתיו ברייר (Brier) בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים. "אם נוכל לזהות איזה היבט מגן מהמחלה, הגילוי יוכל לסייע לפתח אסטרטגיות טיפוליות למחלת אלצהיימר".

 

המחקר לא בדק את המנגנונים שעשויים להגן על מוחם של אנשים עם טרשת נפוצה מפני אלצהיימר, אולם מספק מספר הערכות. על פי המרכזית שבהן, לחולי טרשת נפוצה יש בדרך כלל התלקחויות מרובות של המחלה במהלך חייהם. במהלך התלקחויות אלו, מערכת החיסון תוקפת את מערכת העצבים המרכזית, כולל בתוך המוח. החוקרים משערים כי ייתכן שפעילות חיסונית זו היא שמפחיתה את משקעי העמילואיד ומגנה למעשה מאלצהיימר. הערכה נוספת כי התרופות לטרשת נפוצה תורמות למניעת אלצהיימר. בהקשר זה יש לציין כי במחקר הנוכחי רוב החולים עם טרשת נפוצה טופלו בתרופות 'בטא אינטרפרון' או 'קופקסון' בשלבי מחלה ראשונים, אולם קרוב למחצית (39 מטופלים) עברו לטיפולים תרופתיים מתקדמים יותר ככל שהמחלה התמשכה והתקדמה. בנוסף, החוקרים מעריכים כי יתכן שינויים גנטיים שנקשרו לטרשת נפוצה מגנים מפני אלצהיימר. עד היום זוהו למעלה מ-200 שינויים גנטיים (מוטציות) שנמצאו קשורים למחלה, רובם ידועים כמשפיעים על תגובת המערכת החיסונית וההשפעה של האחרים עדיין נחקרת.

 

בחודשים האחרונים החוקרים החלו בצעדים הבאים של המחקר כדי לבחון לעומק את הגנטיקה האנושית שמעורבת בהתפתחות אלצהיימר ובהגנה מפני הצטברות משקעי העמילואיד אצל אנשים עם טרשת נפוצה. בהודעה לעיתונות ציינו החוקרים כי הם מקווים שהעבודה תסייע לספק הבנה מעמיקה יותר על האופן בו מתנהג המוח במצבי דלקת ושומר על עצמו מפני התפתחות מחלות נוירו-דגנרטיביות כמו אלצהיימר.

 

Annals of Neurology, doi: 10.1002/ana.27027

אניייייי
25/10/24 17:12

שלום

האם לחולה טרשת מותר לקבל חיסון טטנוס?

חולה שרק אובחן ולא מקבל שום טיפול. 

כדאי חיסון מומת ולא פעיל? האם המומת עלול להפעיל את מערכת החיסון עד לפגיעה במוח/התקף?

תודה