סרטן המעי הגס
מנהלי קהילה
איך השעון הביולוגי של הגוף עלול להאיץ התפתחות של סרטן המעי הגס?
חוקרים אמריקאים מצאו כי שיבוש השעון הצירקדי הפנימי של הגוף המתבטא בהפרעות שינה עשוי להשפיע על הרכב חיידקי המעי ולהאיץ התפתחות של סרטן המעי הגס
השעון הצירקדי הוא שעון הגוף הביולוגי הפנימי המשפיע על מחזורי שינה-ערות של האדם. בשנים האחרונות מתחדדות השפעותיו הנרחבות של השעון על הבריאות, על רקע מחקרים שמזהים קשר בין שיבוש השעון הביולוגי שנגרם כתוצאה מהפרעות שינה או עבודת משמרות לבין עלייה במחלות כרוניות.
כך, מחקרים חדשים קושרים בין שיבוש השעון הצירקדי לעלייה ברמות הסוכר בדם והתפתחות סוכרת סוג 2. נמצא כי שיבוש בשעון הביולוגי מלווה בירידה בתפקוד תאי בטא בלבלב המפרישים אינסולין ובהתפתחות של השמנה וסוכרת – שני מצבי תחלואה כרוניים שמופיעים במקרים רבים במשולב. מטה אנליזה של חוקרים מסין זיהתה ביולי 2014 כי עבודה במשמרות מעלה ב-7% את הסיכון לסוכרת סוג 2. שיבושים בשעון הביולוגי נקשרו במחקרים גם למחלות מטבוליות ולבביות, ובין השאר לעלייה בלחץ הדם.
לאחרונה, מחקרים בחיות ובבני אדם מזהים גם קשר בין שיבוש בשעון הצירקדי להתפתחות גידולים סרטניים. סקירה בנושא שפורסמה בשנת 2013 מצאה קשר בין התופעה לבין סרטן השד, השחלות, הריאה, הלבלב, הערמונית, המעי הגס, הרחם, ראש- צוואר, סרטן הכבד, לימפומה שינה הודג'קין, אוסטאוסרקומה ולוקמיה מסוג AML.
עתה מזהים חוקרים אמריקאים מנגנון ביולוגי שמבטא השפעה של שיבוש בשעון הגוף הביולוגי על הרכב החיידקים המאכלסים את המעי – חיידקי המיקרוביום, השפעה שעשויה להוביל להתפתחות של סרטן המעי הגס.
פגיעה במחסום המעי
החוקרים מהמחלקה לכימיה ביולוגית באוניברסיטת קליפורניה באירווין הדגימו באמצעות עכברים ששימשו כמודל לסרטן המעי הגס כיצד משפיע הרכב המיקרוביום להתפתחות סרטן המעי הגס. הרכב המיקרוביום נקבע באמצעות ניתוח דגימות צואה.
המחקר מצא כי שיבוש של השעון הביולוגי מוביל להפרה באיזון של מספר חיידקים המצויים דרך קבע במיקרוביום, בהם חיידקי בקטרוידס, הליקובקטר ומגהספרה. כמו כן, הודגם כיצד שיבוש בשעון הביולוגי, שהתבטא בשיבוש מחזור שינה-ערות בעכברים, הוביל לחוסר איזון בחומצות גרעין, חומצות ממינו ומטבוליזם של הפחמימות.
בנוסף נצפה בעכברים אלה שיבוש של מחסום המעי – המחסום המונע חדירה של רעלים וחיידקים מזיקים לתוככי מערכת העיכול. הפרות אלה באו לידי ביטוי בהתקדמות של הגידולים הסרטניים במעי הגס לשלבים מתקדמים. החוקרים מציינים כי כניסתם של חיידקים מזיקים לגוף, על רקע הירידה ביעילותו של מחסום המעי, עשויה להוות את אחד ההסברים להאצה בהידרדרות הסרטן.
החוקרים מסכמים כי מהממצאים עולה שהפרה בשעון הביולוגי משפיעה על הרכב המיקרוביום, באופן שעלול לעודד התקדמות של סרטן המעי הגס.
המחקר נתמך על ידי מענקים מטעם המכון הלאומי לבריאות (NIH), המכון הלאומי לסרטן (NCI) והקרן הלאומית למדע (NSF) בארה"ב, וממצאיו מדווחים בגיליון ספטמבר 2024 בכתב העת Science Advances.
נפלאות המיקרוביום
ממצאי המחקר מרמזים על הצורך לפתח המלצות תזונתיות אישיות למאובחנים עם סרטן המעי הגס בהתאם להרכב חיידקי המעי – כאחד האמצעים הטיפוליים לדיכוי הגידול הסרטני. באופן דומה, חוקרים ישראלים פיתחו בשנים האחרונות דיאטה מותאמת אישית לסוכרתיים שמבוססת על ההרכב של חיידקי המעי, כפי שניתן לאבחון בבדיקת צואה, במטרה לשפר את מצבם של אנשים עם סוכרת ולעודד ירידה ברמות הסוכר בדם.
"יש עלייה מדאיגה בסרטן המעי הגס שמתפתח אצל מבוגרים מתחת לגיל 50", אמרה ראש צוות החוקרים פרופ' סלמה מסרי (Masri) בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים. לדבריה, "פגיעה בשעון הצירקדי עלולה להיווצר עקב חשיפה ממושכת לאור, ארוחות ליליות מאוחרות וגורמים סביבתיים נוספים. המחקר שלנו מצביע על כך שמצבים כאלו שפוגעים בשעון הצירקדי עשויים להשפיע על בריאות המעיים ועל הסיכוי לסרטן".
"צריך לעשות יותר עבודה", הבהירה פרופ' מסרי, "כעת אנו רוצים לדעת אם שינוי בשכיחות של חיידקים מסוימים עלול להוביל ישירות להתפתחות סרטן המעי הגס. מחקרים ארוכי טווח יהיו קריטיים כדי לבחון האם פגיעה בשעון הצירקדי אכן מובילה להתפתחות סרטן ואיך נוכל למנוע זאת בעתיד". לדבריה, תובנות מעמיקות אודות תהליכים אלו עשויות לסלול את הדרך לטיפולים שיוכלו גם לרפא סרטן וגם לשפר את בריאות המעי
המחקר הנוכחי הוא חלק ממגמה גוברת בשנים האחרונות להתמקד בהשפעות של חיידקי מיקרוביום המעי על בריאות האדם. מספר עבודות מדגימות כיצד שינויים בהרכב החיידקים שמאכלסים בקביעות את המעי משפיעים על עלייה בתחלואה במחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית וכן על הסיכון של מחלות כרוניות נוספות. מחקרים מדגימם קשר בין הפרות באיזון המיקרוביום להתפתחות מחלות לב כרוניות, לרבות אי ספיקת לב. יש עבודות שמדגימות קשר בין הרכב המיקרוביום להתפתחות מחלות מפרקים אוטואימוניות, כמו דלקת מפרקים שגרונתית. ולאחרונה מצטברות עדויות גם לקשר בין הרכב חיידקי המעי למחלות עור, למשל הקשר בין המיקרוביום לאורטיקריה כרונית.