מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותאיך השמנה מובילה לסוכרת?

איך השמנה מובילה לסוכרת?

חוקרים גילו כי תזונה עתירת שומנים פוגעת בפעילות אנזים המנתב גלוקוז מהדם לתאים בגוף


דיאטה עתירת שומנים מביאה לסדרת אירועים מולקולאריים שמובילים לסוכרת (צילום: Shutterstock)
דיאטה עתירת שומנים מביאה לסדרת אירועים מולקולאריים שמובילים לסוכרת (צילום: Shutterstock)

 

לאנשים שאובחנה אצלם סוכרת סוג 2 בדרך כלל יש דבר במשותף – הם שמנים. הקשר בין תזונה, השמנה וסוכרת 2 נצפה בבני אדם וגם בחיות מסוגים רבים והוא מהווה את אחת מבעיות הבריאות המובילות בזמננו. חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה ומכון המחקר Sanford-Burnham הצליחו לפצח חלק מהקשר הזה והראו איך דיאטה עתירת שומנים מביאה לסדרת אירועים מולקולאריים וכך אחראית להתפתחות סוכרת.

 

במחקר שפורסם בכתב העת Nature Medicine החוקרים גילו מסלול להתפתחות סוכרת, המופעל בתאי הבטא של הלבלב ואז מוביל לנזקים בעוד איברים ורקמות כמו הכבד, השרירים ורקמת השומן.

 

החוקרים הופתעו לגלות את עוצמת התרומה שיש לתאי הבטא על התפתחות וחומרת הסוכרת ועל התפתחות מגוון התסמינים גם ברקמות אחרות.

 

אצל אנשים בריאים, תאי הבטא בלבלב מבצעים מעקב אחר רמת הגלוקוז בדם. כשהיא גבוהה - כמו אחרי ארוחה - הם מפרישים אינסולין כנדרש. האינסולין מפעיל את שאר תאי הגוף לקחת פנימה את הגלוקוז – אותו הם צריכים על מנת להפיק אנרגיה.

 

במסלול החדש שהתגלה במחקר הנוכחי, נמצא שרמות גבוהות של שומן מפריעות לשני מרכיבי תעתוק – חלבונים המפעילים ומכבים גנים. המרכיבים הללו, אותם משבשות רמות גבוהות של שומן, נדרשים להפקת אנזים המכונה GnT-4a המנתב את הגלוקוז לתוך התאים. כאשר המרכיבים לא עובדים כראוי, תפקוד האנזים נפגע.

 

כאשר החוקרים האכילו עכברים רגילים בתזונה עשירה בשומן, הם מצאו כי תאי הבטא של החיות לא יכלו לחוש ברמת הגולוקוז בדם כראוי ולהגיב לה. כמו ששיערו החוקרים, שמירה על תפקוד האנזים GnT-4a הצליחה למנוע התפתחות סוכרת, אפילו אצל חיות שמנות.

 

הקשר הישיר בין התזונה ובין רגישות תאי הבטא מצביע על דרך למנוע סוכרת ואולי גם להחלים ממנה. כעת החוקרים מחפשים דרך להגדיל את פעילות האנזים GnT-4a בבני אדם.

 

 

Nature Medicine, Published online 14 August 2011

עוד על הקשר בין סוכרת והשמנה

תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט

יוכי5
01/09/11 15:11
יוכי5
01/09/11 15:09

מסכימה עם כל מילה שלך. הפחמימות הם הגורם היחידי למחלות. שומן בריא הוא שומן מהחי,בקבוצה זו נכללים האבוקדו,שמן הזית,אגוזים, שקדים,גרעיני דלעת וחמניה.
הכל במידה.כל מה שמתקרב לטבע מבורך ונכון.כמו האדם הקדמון,שלא שמע מימיו על לחם,פסטה,פיצה וכו'
60 גר' פחמימה, לא יותר, והשאר באופן שפוי ובמידה

אסף1
18/08/11 18:36

מסכים איתך לגבי סוגי השומנים המזיקים לנו, שהם שמנים כגון סויה, תירס, בוטנים, מרגינה וכו'. השומנים הטובים לנו (והנחוצים לנו) הם שמנים מהחי, שמן זית, שמן קוקוס, חמאה.


ברור שפחמימות עושות את הזנק , כאן דיברו על מסלול נוסף שלא הכירו, ובו השומנים מטרפדים מהלך חשוב לסוכרת.
אני חושבת שצריך לשים לב באיזה שומנים מדברים, לא כל השומנים זה אותו דבר מבחינת ההשפעה על בריאותמו.

אסף1
18/08/11 12:32

 כל עוד תפרסמו מידע מטעה. דיאטה עשירה בשומנים כשלעצמה לא תוביל להשמנה, אלא אם כן היא עשירה גם בפחמימות.

אדם האוכל 50%-60% פחמימות בתזונתו הוא בסיכון להשמנה וגם לסכרת סוג 2.

אדם האוכל דיאטה עשירה בשומן וחלבון ודלה בפחמימות (מתחת ל 100 גרם ביום) לא ישמין אלא ירזה! 

אם ההמלצות המקובלות של תזונה דלת שומן ועשירה בפחמימות היו יעילות לא היינו רואים עלייה בסכרת סוג 2 ובהשמנה בעשור האחרון אלא שיפור.