סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
איזו דיאטה מועילה יותר למניעת סוכרת?
חוקרים אמריקאים מצאו כי דיאטות דלות פחמימות תורמות לבריאותם של אנשים עם טרום סוכרת, ומונעות התפתחות של סוכרת סוג 2 ביעילות גבוהה יותר מהדיאטות המסורתיות דלות השומנים
פחמימות נמצאות בשנים האחרונות על המוקד – לאחר שנמצא כי הן עשויות להשפיע על עלייה ברמות הסוכר בדם וצריכתן בכמויות גבוהות מעודדת התפתחות של סוכרת סוג 2.
עתה מצא מחקר אמריקאי חדש כי דיאטה דלת פחמימות מסייעת למנוע סוכרת סוג 2 ולשפר את ערכי רמות הסוכר בדם אצל טרום סוכרתיים – אפילו טוב יותר בהשוואה לדיאטות המקובלות הדלות בשומנים.
החוקרים מאוניברסיטת טוליין בניו אורלינס ביקשו לבחון איזו דיאטה תועיל יותר תוך חצי שנה לאנשים בסיכון לסוכרת בהיבט של רמות ההמוגלובין המסוכרר (HbA1C) – מדד המצביע על רמת הסוכר בדם הממוצעת בשלושת החודשים האחרונים, שמשמש לאבחון סוכרת.
במחקר השתתפו 150 בוגרים בגילי 40 עד 70 עם המוגלובין מסוכרר בערכים של 6% עד 6.9% המעידים על סוכרת גבולית וטרום סוכרת, אשר אינם מאובחנים עדיין רשמית עם סוכרת סוג 2 ואינם מטופלים בתרופות לסוכרת ו/או באינסולין. הערך הממוצע של ההמוגלובין המסוכרר של הנבדקים בתחילת המחקר עמד על 6.16%, ולרובם (87%) היה ערך נמוך מ-6.5% שהעיד על טרום סוכרת. הנבדקים היו כולם עם משקל עודף ומדד ההשמנה BMI הממוצע שלהם עמד בפתח המחקר על 35.9 יחידות – נתון שמעיד על השמנת יתר.
ירקות נטולי עמילן, דגים וביצים
במסגרת ההתערבות המחקרית שנעשתה בין ספטמבר 2018 ליוני 2021, הנבדקים חולקו אקראית לשתי קבוצות – לאחת הותאמה דיאטה דלת פחמימות ולשנייה דיאטה מקובלת דלת שומנים למשך שישה חודשים. בכל קבוצה היו 75 נבדקים.
בדיאטה דלת הפחמימות הודרכו הנבדקים לצרוך עד 40 גרם פחמימות בלבד בשלושת החודשים הראשונים, ועד 60 גרם פחמימות בשלושת החודשים הבאים לדיאטה, בכפוף לייעוץ תזונתי שקיבל כל נבדק. לפי פרוטוקול המחקר, ההמלצה הכללית לנבדקים אלה הורתה להתמקד בצריכת ירקות לא עמיליניים, דגים, עוף, בשר דל שומן, ביצים, שמן זית ושמנים צמחיים נוספים, אגוזים לא מומלחים ולא מומתקים, זרעים, אבוקדו, חמאת בוטנים ללא תוספת סוכר, לצד צריכה מתונה של גבינות, יוגורט דיאטטי וחלב דל שומן. הנבדקים הונחו להגביל או להימנע מצריכה של מוצרי חלב נוספים, פירות, דגנים וקטניות.
החוקרים מציינים כי למרות ששומנים הרכיבו כמחצית מהקלוריות בדיאטה דלת הפחמימות – היו אלה בעיקר שומנים בלתי רוויים (חד ורב בלתי רווים) שנחשבים לבריאים ומקורם במזונות כמו שמן זית ואגוזים.
בדיאטה דלת השומנים המקובלת הונחו הנבדקים באופן כללי על ידי רופאיהם להימנע ממזונות עתירי שומן רווי ולהעדיף מזונות דלי שומן, מבלי לקבל ייעוץ דיאטני נוסף.
בתום שישה חודשי מעקב, נמצא כי לדיאטה דלת הפחמימות הייתה השפעה מיטיבה יותר על הסיכון לסוכרת, שהתבטאה בירידה של ערכי ההמוגלובין המסוכרר ב-0.23% יותר מאשר בדיאטה דלת השומנים, הבדל שנמצא מובהק סטטיסטית. בעוד שהדיאטה דלת הפחמימות הובילה לירידה של 0.26% בערכי ההמוגלובין המסוכרר, הדיאטה דלת השומנים תרמה לירידה של 0.04% בלבד.
גם רמות הסוכר בדם בצום היו נמוכות יותר בקרב אלו שהתמידו בדיאטה דלת הפחמימות – והיו ב-10.3 מ"ג לדציליטר נמוכות יותר מאשר בקרב מי שהקפידו על דיאטה דלת השומנים. משקל הגוף הממוצע של אלו ששמרו על דיאטה דלת פחמימות ירד גם כן ב-5.9 ק"ג בהשוואה למשקל הממוצע של אלו שהותאמה להם דיאטה דלת שומנים. כמו כן, בקרב הנבדקים בקבוצת הדיאטה דלת פחמימות שוהה שיפור ברמות לחץ הדם הסיסטולי – שיפור שלא ניכר בקבוצת הדיאטה דלת השומנים.
מספר הנבדקים שדיווחו על תופעות לוואי היה דומה בשתי הקבוצות, אם כי יותר נבדקים דיווחו על התכווצויות שרירים בקרב הנבדקים בקבוצת הדיאטה דלת פחמימות (34%) בהשוואה לנבדקים בקבוצת הדיאטה דלת השומנים (19%).
המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי למדעי הרפואה הכללית בארה"ב (NIGMS), וממצאיו מדווחים בגיליון אוקטובר 2022 של כתב העת JAMA Network Open.
השפעה על תחושות שובע
החוקרים מסכמים כי "ההתערבות באמצעות דיאטה דלת פחמימות הובילה לשיפור במטבוליזם הסוכר אצל מטופלים עם רמות גבוהות מדי של המוגלובין מסוכרר שאינם מקבלים עדיין תרופות להורדת הסוכר בדם". למרות שירידה של 0.23% בלבד ברמות ההמוגלובין המסוכרר עשויה להיחשב כצנועה עבור אנשים שאובחנו כבר עם סוכרת סוג 2, מדובר בירידה בהיקף דומה לזה שנצפה במחקר DPP (קיצור של Diabetes Prevention Program) – התוכנית הלאומית למניעת סוכרת של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) – כנתון בעל חשיבות קלינית בהורדת הסיכון לסוכרת סוג 2. גם בתוכנית התערבות דיגיטלית נוספת למניעת סוכרת בארה"ב, שכללה המלצות להתאמות תזונתיות ועידוד לפעילות גופנית, התברר לפי הממצאים שפורסמו באפריל 2022 בכתב העת American Journal of Preventive Medicine כי חלה ירידה מובהקת של 0.23% בערכי ההמוגלובין המסוכרר בדם שהייתה בעלת השפעה מניעתית מפני התפתחות המחלה.
החוקרים בעבודה הנוכחית מדגישים כי כאחת ממגבלות המחקר, לא ניתן היה להעריך את השפעות הדיאטה במנותק מהירידה במשקל. "דיאטה דלת פחמימות עשויה להיות גישה מועילה למניעה וטיפול בסוכרת סוג 2 – אם כי נדרשים מחקרים נוספים בנושא", הם קובעים.
בהודעה לתקשורת מיינה החוקרת הראשית, ד"ר קריסטן דורנס מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת טוליין, כי "המסר העיקרי הוא שדיאטה דלת פחמימות, אם היא נשמרת לאורך זמן, יכולה לתרום ולמניעה בטיפול בסוכרת סוג 2" – אשר מהווה לפי החוקרים את אחת המחלות המאתגרות של התקופה. לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי (WHO) בעולם חיים כיום כ-422 מיליון אנשים עם סוכרת, והמחלה מובילה למותם של 1.5 מיליון איש מדי שנה.
בפרסום הנוכחי מעריכים החוקרים כי אחד ממנגנוני ההשפעה האפשריים של דיאטה דלת פחמימות על ירידה ברמות ההמוגולבין המסוכרר בדם – קשור בהשפעות ההורמונאליות של הדיאטה על תחושות שובע. מחקרים קודמים הצביעו על תחושות שובע גבוהות יותר שמדווחות על ידי אנשים שניזונים מדיאטה דלת פחמימות בהשוואה לאלו שמקפידים על דיאטה דלת שומנים.
שאול אלעדי
שלום רב, האם אין בעייה להחליף את הכדור metformin 850mg לכדור glucomin 850mg, את המטפורמין לוקח כ 4 חודשים, האם בהחלפה לא יהיו תופעות לוואי?
תודה לתגובתכם!!
ענת שרגאי
0.23% או 23%?