השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר הדיאטות הגדול: איזו דיאטה תספק תוצאות שישמרו לאורך זמן?
אסטרטגית יציאה: הזמן בו אנו סגורים בבית בבית מאופיין אצל רבים בעלייה במשקל. איזו דיאטה תוביל לירידה גדולה יותר במשקל? ואיזו מאפשרת את הסיכויים הטובים ביותר לשמור על תוצאות מוצלחות לאורך זמן?
איזו דיאטה היא המוצלחת ביותר? חוקרים ומדענים רבים מנסים להשיב על השאלה הזו, בין השאר באמצעות דירוגי דיאטות ומחקרים למיניהם, אולם עד כה אין לכך תשובה מוחלטת בספרות הרפואית.
אמנם ישנן דיאטות שהוכחו כיעילות יותר מאחרות בהיבטים שונים – למשל דיאטת DASH לאנשים עם יתר לחץ דם, דיאטה ים תיכונית נגד מחלות לב וכלי דם או דיאטות צום לסירוגין הקצובות בזמן, שצוברות באחרונה פופולאריות והוכחו כיעילות להורדה במשקל וכבעלות מגוון יתרונות בריאותיים ובכללם שיפור בפרופיל השומנים והסוכרים. אולם מחקרים מעמיקים עדיין לא הצליחו לפענח את המתכון לדיאטת הקסמים: לכל דיאטה יתרונות וחסרונות, ובהיבט הכללי – בחלוף שנה מהדיאטה, המטופל לרוב משיב את הקילוגרמים העודפים שהושלו.
עתה, מאמר חדש מקנדה שבחן את הסיכויים להשמנה חוזרת אחרי דיאטות שונות על סמך סקירה ומטה אנליזה של מעל למאה מחקרים בתחום – מנסה לבדוק איזו דיאטה היא המוצלחת ביותר. החוקרים הקנדיים מאוניברסיטת מקמסטר בחנו 121 מחקרים שפורסמו עד ספטמבר 2018 בהשתתפות 21,942 נבדקים שהתמידו בדיאטות פופולאריות שמיועדות להורדה במשקל או לשמירה על משקל תקין. כל הנבדקים במחקרים היו בוגרים מעל גיל 18 ומאובחנים עם עודף משקל או השמנת יתר, כלומר עם מדד השמנה BMI גבוה מ-25 יחידות.
הדיאטות שנבחנו במאמר סווגו לשלוש קבוצות: דיאטות דלות פחמימות שבהן צריכת הפחמימות היא עד 40% מסך הצריכה הקלורית, צריכת החלבונים היא כ-30% וצריכת השומנים היא 30% ועד 55% מסך הקלוריות, לרבות דיאטת אטקינס, דיאטת פליאו המכונה גם "דיאטת האדם הקדמון", דיאטת South Beach ודיאטת זון; דיאטות דלות שומנים, שבהן צריכת השומנים היא עד 20% מסך הצריכה הקלורית, צריכת הפחמימות היא כ-60% וצריכת החלבונים היא 10% עד 15% מהקלוריות, ובהן דיאטה דלת שומנים קלאסית ודיאטות הקרויות אורניש ו-Rosemary Conley; ודיאטות מתונות, שבהן צריכת השומנים היא מעט גבוהה יותר מדיאטות דלות שומן – בין 21% ל-30% מסך הקלוריות, צריכת הפחמימות היא בין 55% ל-60% וצריכת החלבונים היא כ-15% מהקלוריות, ובכללן הדיאטה הים תיכונית, דיאטת DASH ודיאטות נוספות כגון דיאטת "שומרי משקל", Biggest Loser, Jenny Craig, Portfolio, Slimming World, Volumetrics.
לאחר חצי שנה של דיאטה
בחלוף שישה חודשים – מטופלים שהתמידו בדיאטות דלות פחמימות ודלות שומנים הצליחו להשיל כמות דומה של משקל עודף: 4.63 ק"ג בממוצע לדיאטות דלות פחמימות ו-4.37 ק"ג בממוצע לדיאטות דלות שומנים.
בהשוואה בין הדיאטות השונות, דיאטת אטקינס הובילה לירידה של 5.46 ק"ג בממוצע במשקל, דיאטת פלאו לירידה ממוצעת של 5.31 ק"ג, דיאטה דלת שומנים קלאסית לירידה של 4.87 ק"ג, דיאטת שומרי משקל לירידה של 3.9 ק"ג, דיאטת DASH לירידה של 3.64 ק"ג ודיאטה ים תיכונית לירידה של 2.87 ק"ג.
נמצא כי הקפדה בכל הדיאטות הובילה גם להורדה של לחץ הדם, שהתבטאה בירידה של כ-5 מ"מ כספית בערכי לחץ הדם הסיסטולי וירידה של עד 3.2 מ"מ כספית בערכי לחץ הדם הדיאסטולי.
בהשוואה לגבי שיפור ברמות הכולסטרול הרע LDL בדם, נמצא כי דיאטות דלות שומנים הובילו לירידה הגדולה ביותר של 7.08 מ"ג בערכים כעבור חצי שנה, בהשוואה לירידה של 5.22 מ"ג בדיאטות המתונות וירידה של 1.01 מ"ג בלבד בדיאטות דלות הפחמימות.
בהשוואה ביחס לשיפור ברמות הכולסטרול הטוב HDL, נמצא דווקא כי דיאטות דלות פחמימות תרמו לעלייה מובהקת של 2.31 מ"ג בערכים, בעוד שדיאטות מתונות ודיאטות דלות שומנים לא הובילו לתועלת בהיבט זה.
החוקרים ציינו כי אף אחת מהדיאטות שנבדקו לא הובילה לשיפור משמעותי בירידה ברמות חלבון CRP – מדד שקשור לסיכון לדלקתיות מוגברת ולהתפתחות מחלות לב וכלי דם.
כעבור שנה
במעקבים כעבור שנה לאחר תחילת הדיאטות, החוקרים מצאו כי ברוב הדיאטות הייתה נטייה להעלות חלק מהמשקל חזרה, באופן שהוביל לחזרה לרמות הסיכון הממוצעות של הנבדקים במחקרים לפתח מחלות לב וכלי דם – כפי שתועדו לפני תחילת הדיאטות.
דיאטות דלות שומנים הובילו כעבור שנה לירידה ממוצעת של 3.34 ק"ג במשקל בלבד, דיאטות דלות פחמימות הובילו לירידה של 3.17 ק"ג בממוצע במשקל ודיאטות מתונות הובילו לירידה של 1.9 ק"ג בממוצע במשקל. בפירוט של סוגי הדיאטות, במעקב כעבור שנה מתחילת הדיאטה, דיאטת הפליאו הובילה לירידה הגדולה ביותר - 6.97 ק"ג, דיאטת אטקינס לירידה של 3.84 ק"ג במשקל, דיאטת DASH לירידה של 3.08 ק"ג במשקל, הדיאטה הים תיכונית לירידה של 2.8 ק"ג במשקל, דיאטת שומרי משקל לירידה של 2.98 ק"ג במשקל ודיאטה דלת שומנים קלאסית הובילה לירידה ממוצעת של 2.67 ק"ג במשקל.
לא נמצאה אף דיאטה שהשפיעה כעבור שנת מעקב באופן מובהק על הסיכון למחלות לב וכלי דם, לרבות ירידה ברמות הכולסטרול הרע LDL, ירידה בלחץ הדם וירידה ברמות חלבון הדלקתיות CRP. ואף מעבר לכך, בדיאטות דלות שומנים ובדיאטות המתונות נצפתה אף ירידה של עד 2.9 מ"ג בערכי הכולסטרול הטוב HDL. בהשוואה פרטנית, הדיאטה הים תיכונית הייתה היחידה בה נשמר יתרון כעבור שנה ברמות הכולסטרול בדם, באופן שמספק ככל הנראה הגנה מתמשכת יותר מפני מחלות לב וכלי דם.
החוקרים שממצאיהם פורסמו בגיליון אפריל 2020 של כתב העת British Medical Journal, מסכמים כי על פי הראיות שנאספו, אין דיאטה מסוימת שהיא בעלת יתרון מובהק באופן משמעותי – הן ביחס לכמות המשקל העודף שהיא מצליחה להוריד והן ביחס לסיכון להשמנה חוזרת ולסיכון לאורך זמן להתפתחות מחלות לב וכלי דם.
כאבי ראש ועצירות
בבחינת תופעות הלוואי של הדיאטות השונות, באחד המחקרים שנכלל בסקירה דווח על שיעור גבוה יותר של כאבי ראש כעבור שלושה חודשים לאחר התמדה בדיאטה דלת שומנים (25%) יותר מאשר בדיאטה דלת פחמימות (8%), אולם לא תועדו הבדלים בשכיחות כאבי הראש כעבור חצי שנה מתחילת הדיאטה ובחלוף שנת המעקב. מחקר אחר דיווח על תופעות לוואי דווקא בקרב המתמידים בדיאטה דלת פחמימות בהשוואה לדיאטה דלת שומנים בחלוף חצי שנה של דיאטה, לרבות כאבי ראש (60% בהשוואה ל-40%), עצירות (68% בהשוואה ל-35%), ריח רע מהפה (38% בהשוואה ל-8%), התכווצויות שרירים (35% בהשוואה ל-7%), שלשולים (23% בהשוואה ל-7%), חולשה כללית (25% בהשוואה ל-8%) ופריחה (13% בהשוואה ל-0%).
החוקרים מציינים כי הממצאים בסקירה הנוכחית מתיישבים עם ממצאי מחקרים נוספים שזיהו תועלת קלינית מצומצמת ביותר של ירידה של 2 ק"ג במשקל בדיאטות בחלוף שנת מעקב. הממצא ולפיו אין דיאטה שהיא מוצלחת יותר מאחרת גם משיק, לדבריהם, לקווים מנחים של ארגוני בריאות שונים בעולם, לרבות איגוד הלב האמריקאי, הקולג' האמריקאי לקרדיולוגי והחברה הבינלאומית להשמנת יתר.
הסקירה החדשה מלווה בפרסום מאמר מערכת של חוקרים מאוסטרליה, ולפיו היא מהווה עדות נוספת לכך כי בחלוף שנת מעקב – דיאטות בכללותן מביאות לתועלת מזערית בירידה במשקל ובירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם. לדברי החוקרים האוסטרליים, נכון להיום, יש מוטיבציה גדולה לדיאטות שמובילות לתוצאות מהירות, כמו הדיאטות דלות הפחמימות, אך אלה כרוכות באתגרים רבים בכל הקשור לשינויים באורח החיים והעדפת מזונות, וקשה מאוד להתמיד בהן. חשוב, לדבריהם, גם להכיר בכך כי למרות שהתועלת הממוצעת של דיאטות בחלוף שנה היא הורדה של 2 ק"ג בלבד בממוצע במשקל, כפי שנצפה בסקירה הנוכחית – הרי שקיים שוני נרחב בין נבדקים שונים, ויש צורך להעמיק את הידע לגבי שינויים אלה, לרבות שיניים בהרכב הגנים של אנשים שיוכלו לחזות את התגובה לדיאטות שונות ולאפשר התאמת דיאטה ב"תפירה אישית" למטופל. לדבריהם, נכון להיום, "הדיאטות הפופולאריות מספקות מגוון, אך לא מאפשרת להכריז על 'מנצח' ברור. לכן, השיח צריך לעבור מבחירת הדיאטה האולטימטיבית לשיטות שונות שמאפשרות לשמר את ההצלחה בהורדה במשקל לאורך זמן".
חוקרים אמריקאים שהתייחסו לממצאי המאמר בראיונות לכלי תקשורת בארה"ב הבהירו אף הם כי נכון להיום, "אין דיאטת קסם שעובדת, ורוב הדיאטות הן זמניות, וכוללות לרוב חסמים רבים שאינם מציאותיים. הסביבה שאנו חיים בה לא מעודדת חיים בריאים, וקשה מאוד לרבים להימנע מפיתויים באכילה נוחה יותר ובצריכה של מזון מהיר".
חרף הממצאים שאינם מספקים כאמור עדות לדיאטה מוצלחת ספציפית – לדברי החוקרים האמריקאים, נכון להיום ידוע כי תזונה המבוססת יותר על מזונות מהצומח ועל בישול ביתי וירידה בצריכת מזון מעובד, כפי שנצפית למשל בדיאטה הים תיכונית – מסייעת להפחית את הסיכון למחלות כרוניות, לשפר את ההוצאה האנרגטית ולשמור על משקל מאוזן.