מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותאיזה טיפול הוא היעיל ביותר לחרדה חברתית?

איזה טיפול הוא היעיל ביותר לחרדה חברתית?

הטיפול הנפוץ ביותר לחרדה חברתית הוא תרופתי, אך מחקר מצא שהטיפול היעיל ביותר הוא דווקא פסיכולוגי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בעוד שהטיפול הנפוץ ביותר להפרעת חרדה חברתית הוא באמצעות תרופות נוגדות דיכאון ונוגדות חרדה, מחקר מקיף שפורסם בכתב העת המדעי היוקרתי The Lancet Psychiatry, מצא שטיפול פסיכולוגי מסוג קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא היעיל ביותר והאפקטיבי לטווח הארוך ביותר - גם לאחר סיום הטיפול, לסובלים מהפרעת חרדה חברתית.

 

הפרעת חרדה חברתית מאופיינת בפחד עוצמתי המוביל להימנעות ממצבים חברתיים כגון מפגשים או דיבור בפומבי. לא מדובר בביישנות. אנשים עם חרדה חברתית חווים פגיעה משמעותית ביכולת התפקוד בחיי היום-יום וירידה באיכות החיים. ההפרעה פוגמת בביצועי האדם בעבודה ובלימודים ופוגעת ביחסים. לדוגמה, ההפרעה עלולה להוביל להתרחקות מחברים או סירוב לקידום מבטיח בעבודה שדורש אינטראקציות חברתיות.

 

חרדה חברתית לרוב מתחילה בגיל ההתבגרות או בבגרות המוקדמת - נקודות זמן קריטיות בהתפתחות החברתית, הלימודית והתעסוקתית. לכן, לחרדה חברתית השלכות קריטיות העשויות ללוות את המטופל לאורך כל חייו.

 

לפי הערכות הפרעת חרדה חברתית שכיחה בקרב 7-13 אחוז מהאוכלוסייה המערבית ולרוב אינה מטופלת. בקרב אלו שאובחנו, הרוב פונים לטיפול תרופתי, בין היתר בגלל המחסור בפסיכולוגים והמחיר של הטיפול הפסיכולוגי.

 

במחקר החדש, חוקרים מאוניברסיטאות Johns Hopkins ,Oxford ו-University College London, ניתחו מידע שנאסף מתוך 101 מחקרים קליניים מבוקרים (מחקרים שנחשבים למחקרים האיכותיים ביותר) בהם נערכה השוואה בין סוגים שונים של טיפולים תרופתיים וטיפולים פסיכולוגיים. סך הכל המחקרים כללו יחד 13,164 משתתפים, כולם סבלו מחרדה חברתית ברמה חמורה שנמשכה זמן ממושך.

 

כ-9,000 אנשים מתוך המשתתפים קיבלו טיפול תרופתי לחרדה חברתית או פלצבו, ולמעלה מ-4,000 קיבלו טיפול פסיכולוגי. חלק מהמחקרים בחנו שילוב של טיפול תרופתי וטיפול פסיכולוגי, אך לא נמצאו עדויות בניתוח הנתונים הנוכחי לכך שהטיפול המשולב יעיל יותר מטיפול פסיכולוגי לבדו.

 

המחקר בחן כמה סוגים של טיפול פסיכולוגי בהם CBT, טיפול קבוצתי, טיפול תמיכתי, טיפול פסיכו-דינמי, הדרכה לעזרה עצמית ועוד, ומצא כי טיפול ה-CBT האישי הוא היעיל ביותר.

 

החוקרים מסבירים כי טיפול CBT מתמקד בקשר ובהשפעה ההדדית שבין המחשבות, הרגשות והתנהגותו של המטופל. הטיפול עוזר לאתגר פחדים לא הגיוניים ולהתגבר על הנטייה להימנע ממצבים חברתיים.

 

גם תרופות עשויות לעזור 

 

באשר למטופלים שאינם מעוניינים בטיפול פסיכולוגי או שטיפול פסיכולוגי אינו נגיש להם, ניתוח הנתונים העלה כי קיימות עדויות ליעילותן של תרופות ממשפחת ה-SSRI (כגון פרוזק וציפרלקס).

 

עם זאת החוקרים מציינים כי הטיפול התרופתי עלול להוביל לתופעות לוואי, שהוא אינו יעיל באופן גורף לכל האנשים וכי נמצאו מקרים רבים בהם השפעתו המיטיבה של הטיפול התרופתי הופסקה כאשר המטופלים הפסיקו לקחת את הכדורים – זאת בניגוד להשפעה הממושכת שנמצאה לטיפול CBT, שגם אינו כרוך בתופעות לוואי.

 

החוקרים אומרים שממצאי מחקרם מראים שחרדה חברתית ניתנת לטיפול. לדבריהם, כעת, כשאנו יודעים מהו הטיפול היעיל, יש לשפר את הנגישות לטיפולים פסיכולוגים לאלו הסובלים מהחרדה.

 

החוקרים ציינו כי הם מכירים בחשיבות הטיפול התרופתי, אך ממליצים כי התרופות יהיו קו טיפולי שני, לאנשים שלא הגיבו או שאינם מעוניינים בטיפול פסיכולוגי.

 

להנגיש את הטיפול 

 

החוקרים מעדכנים כי הממצאים כבר הובילו לעדכון ההנחיות הטיפוליות בחרדה חברתית בבריטניה. הם מקווים שלמחקר תהיה השפעה על קובעי המדיניות ומקבלי ההחלטות גם במדינות אחרות, שיפעלו להנגיש את הטיפולים הפסיכולוגיים לאנשים הזקוקים להם.

 

מספר מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות הצביעו על העליונות של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי להפרעות נפש שונות. מחקר קטן שפורסם מוקדם יותר השנה בכתב העת American Journal of Psychiatry, מצא כי CBT יעיל יותר בהשוואה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית, בשיפור סימפטומים של בולמוסים והקאות בקרב הסובלים מהפרעת האכילה בולימיה נרבוזה. מחקר ענק שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry, מצא כי טיפול פסיכולוגי יעיל יותר מתרופות לאנשים הסובלים מ-PTSD. החוקרים ניתחו נתונים מ-112 מחקרים ומצאו שמבין הטיפולים הפסיכולוגיים, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוא הטיפול הנחקר ביותר וגם זה עם ההשפעה הגדולה ביותר.

 

 


The Lancet Psychiatry, September 2014 DOI: 10.1016/S2215-0366(14)70329-3