אטופיק דרמטיטיס
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אטופיק דרמטיטיס: כיצד מאבחנים?
איך יודעים אם הפריחה והגרד נובעים מאטופיק דרמטיטיס? ואילו קריטריונים נדרשים לאבחון של דלקת העור האטופית? מדריך
מטרת האבחון של אטופיק דרמטיטיס היא בראש ובראשונה התאמת הטיפול הנכון. למרות שמדובר במחלה מוכרת ושכיחה המתוארת היטב מזה כ-100 שנים, הקריטריונים הקליניים לאבחנתה הינם מרובים ולא חד משמעיים. למעשה, אין לאטופיק דרמטיטיס בדיקות מעבדה אבחנתיות (כגון בדיקות דם או דימות), ואין גם סולם בינלאומי אחיד המגדיר את דרגות החומרה שלה (staging או scoring). ועדיין מדובר במחלה שאינה מסובכת לאבחון, ודאי כשמדובר ברופא עור מנוסה.
"היו לא מעט ניסיונות לקביעת סטנדרטים לאבחון של אטופיק דרמטיטיס", מסביר פרופ' דני בן אמיתי, מנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים, פרופ' חבר קליני ברפואת עור ומין בבית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב ומנהל בקהילת אטופיק דרמטיטיס ב'כמוני'. כך לדוגמה ב-1980 הגדירו החוקרים הניפין ורג'קה ארבעה קריטריונים עיקריים לאבחון ו-23 תת קריטריונים לאבחנה. בתחילת שנות ה-2000 לאחר כנס קונצנזוס מיוחד של האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה פורסמו קריטריונים לאבחון מטעמם. ב-2008 פורסמה באנגליה גרסה פשוטה יותר לאבחון, המתבססת על ההמלצות הקודמות ובעלת שיעורי רגישות וסגוליות גבוהים. (רגישות = כמה אחוזים מהנבדקים מאובחנים נכונה כחולים. וסגוליות = כמה אחוז מהנבדקים שאובחנו כבריאים אכן בריאים).
"ולמרות העלייה במספר המחקרים העוסקים באטופיק דרמטיטיס והעלייה בשכיחותה, עדיין אין הסכמה בין הרופאים המטפלים על הדרכים לקביעת אבחנה", מוסיף פרופ' בן אמיתי. "המציאות בשטח, בחדר הרופא בשונה מבעת עריכת מחקר. מציאות זו מובילה לאבחנה כללית יותר – global assessment, כשהרופא בוחן כל מקרה לגופו ומתאים את הטיפול למקרה על פי מחקרים והניסיון שצבר כמובן".
כלים לאבחון אטופיק דרמטיטיס
הכלים האבחוניים העומדים לרשות הרופא הם:
סיפור המחלה ("הקליניקה" של המחלה)
גיל התפרצות צעיר ורקע היסטורי של אטופיק דרמטיטיס או של מחלות אלרגיות בהן קדחת השחת, נזלת אלרגית ואלרגיות למזון – וכן היסטוריה משפחתית אטופית של בני משפחה מדרגה ראשונה (הורים או אחים).
תלונות החולה
בראש ובראשונה הממצא העיקרי והאופייני לאטופיק דרמטיטיס הוא תחושת גרד וגרוד העור. למעט גיל הינקות מתחת לגיל 4 חודשים שבו התינוק עדיין אינו מסוגל מבחינה נוירולוגית לגרד את עצמו – מעל לגיל זה לא ניתן לקבוע אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בהעדר גרד.
בדיקה וממצאים גופניים
נגעים אופייניים, בהתאם לגילו של המטופל, מבחינת צורתם, מיקומם וגודל השטח עליו הם מתפרשים.
עוד על האקזמה האופיינית לאטופיק דרמטיטיס
בדיקות מעבדה
בדרך כלל האבחון של אטופיק דרמטיטיס הינו על בסיס ממצאי בדיקת העור וסיפור המחלה ואין צורך בביצוע בדיקות מעבדה. כאמור, הידע המדעי לגבי מנגנון הפעולה של אטופיק דרמטיטיס עדיין לוקה בחסר, וגם היום אין למחלה בדיקת מעבדה אבחנתית. עם זאת, לעיתים מבוצעות בדיקות מעבדה מסוימות על מנת לשלול אבחנות אחרות או לבסס אבחנה קיימת של אטופיק דרמטיטיס. מדובר בבדיקות שאינן שיגרתיות ובדרך כלל לא יהיה צורך בהן על מנת להגיע לאבחנה.
בדיקת דם לבדיקת ייצור עודף של IgE
IgE הם נוגדנים מקבוצה E שהם חלק מהמערכת החיסונית בגוף. לנוגדנים מסוג IgE יש תפקיד חשוב בזיהומים הנגרמים על ידי טפילים, בעיקר תולעים, וגם בתגובה אלרגית. בכ-80% מהסובלים מאטופיק דרמטיטיס ניתן למדוד רמות גבוהות של IgE. מכאן שרמה גבוהה של IgE יכולה לסייע בביסוס אבחנה של אטופיק דרמטיטיס, אך רמה תקינה של IgE אינה שוללת את המחלה.
בדיקת דם לזיהוי רמות אאוזינופילים
אאוזינופילים הינם תאי דם לבנים מעוררי דלקת, שפעילותם אופיינית במיוחד בדלקות אלרגיות. רמה גבוהה של אאוזינופילים (מעל 350 תאים בממ"ק דם) מתוארת בכ-80% מכלל הסובלים מאטופיק דרמטיטיס.
תבחיני אלרגיה, רגישות למזון או ביופסיית עור (כגון: מבחן Prick, RAST, ותבחיני מטלית - patch test)
השילוב המקובל כיום לאבחון אטופיק דרמטיטיס
קריטריון חובה: גירוי העור וגרד. לא ניתן לקבוע אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בהעדרו של גרד (למעט בתינוקות מתחת לגיל 4 חודשים שמבחינה התפתחותית עדיין לא מסוגלים לבצע את פעולת הגירוד).
ובנוסף אחד מהמצבים הבאים: היסטוריה אישית או משפחתית של אסתמה אלרגית או נזלות אלרגיות, הופעה של נגעים או פריחות לפני גיל שנתיים, נגעים דלקתיים באזורי כפלים הנראים לעין והיסטוריה של עור יבש מאוד.
קריטריוני רשות: ישנה שורה ארוכה של ממצאים בבדיקת העור המהווים "סמנים" אופייניים לאטופיק דרמטיטיס כגון סדקים מתחת לאפרכסות, עפעפיים קמוטות, סדק המופיע מתחת לעפעף, קווי עור מודגשים בכפות הידיים.
על מנת להעריך את חומרת המחלה, וכיוון שלא תמיד מגיעים לרופא בשיא ההתקף, חשוב לתאר בפני הרופא את תדירות הופעת התסמינים כגון גרד, דימום, הפרשת נוזלים מנגעים, עור יבש או עור עם קשקשת, כמה זמן נמשך ההתקף, עד כמה הפריע ההתקף לתפקוד היומיומי (הפרעות בריכוז ובשינה), מה הטיפול שהביא לנסיגה וכדומה.
ייעוץ מדעי: פרופ' דני בן אמיתי, מנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים, פרופ' חבר קליני ברפואת עור ומין בבית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב ומנהל קהילת אטופיק דרמטיטיס בכמוני.
עדכון אחרון: אפריל 2018