מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותאחרי גמילה מעישון – תוך כמה זמן הסיכון למוות יורד?

אחרי גמילה מעישון – תוך כמה זמן הסיכון למוות יורד?

מחקר: ברוב המעשנים, 15 שנים לאחר הגמילה הסיכון לאי ספיקת לב ולמוות יורד לרמה של אנשים שלא עישנו


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בקרב רוב המעשנים לשעבר שנגמלו מסיגריות לפני לפחות 15 שנים, הסיכון לאי ספיקת לב ולמוות הוא אותו סיכון של אנשים שמעולם לא עישנו. אבל בקרב אלה שהיו מעשנים כבדים – שעישנו לפחות חפיסת סיגריות ביום במשך 32 שנים או יותר – גם לאחר 15 שנים הסיכון הבריאותי לא מתאזן לחלוטין.

 

ממצאים אלה, שפורסמו בכתב העת Circulation: Heart Failure, עלו ממחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מהמרכז הרפואי ליוצאי צבא בוושינגטון די.סי בארה"ב. החוקרים התבססו על נתונים של 4,482 בני 65 ומעלה, בהם 2,556 אנשים שמעולם לא עישנו, 629 מעשנים בהווה ו-1,297 מעשנים לשעבר שנגמלו לפחות 15 שנים קודם לכן. מתוך אלה שנגמלו, 312 היו מעשנים כבדים שעישנו לפחות 32 שנים קופסה ביום. הנחקרים היו במעקב במשך 13 שנים.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו גיל, מין, גזע והשכלה, הם מצאו כי באופן כללי, בקרב מעשנים לשעבר שנגמלו לפחות 15 שנים לפני כניסתם למחקר, הסיכון לאי ספיקת לב היה זהה לסיכון בקרב אנשים שמעולם לא עישנו והסיכון למוות מכל סיבה שהיא היה גבוה ב-8% בלבד בהשוואה לאנשים שלא עישנו מעולם.

 

אבל כשהחוקרים בחנו את המצב בקבוצת המעשנים לשעבר שהיו מעשנים כבדים, הם מצאו כי הסיכון שלהם לאי ספיקת לב גבוה ב-45% והסיכון למוות גבוה ב-38% בהשוואה לאנשים שלא עישנו מעולם.

 

עם זאת, נראה שגמילה מעישון מיטיבה גם עם מעשנים כבדים: בהשוואה למעשנים בהווה, הסיכון למוות במעשנים כבדים שנגמלו לפני 15 שנים לפחות היה נמוך ב-36%. לעומת זאת, הסיכון לאי ספיקת לב היה נמוך ב-3% בלבד.

 

החוקרים מסבירים שכאשר אדם מעשן זה מעודד הצטברות טרשת בעורקים שגורמת להצרה של כלי הדם ומעלה את הסיכון לקרישי דם. עם זאת, כאשר אדם מפסיק לעשן, ההצטברות של טרשת והסיכון לקרישי דם פוחתים, מה שמאפשר לסיכון הלבבי לחזור לרגיל במשך הזמן.

 

המחקר מראה כי בעוד שכל האנשים שמפסיקים לעשן זוכים להפחתת הסיכון למוות, כדי להשיג את מירב ההטבות הבריאותיות של גמילה מעישון ולהגיע למצב של אדם שלא עישן מעולם מבחינת הסיכון למוות בכלל ולמחלות לב בפרט, מעשנים צריכים לעשן פחות ולהיגמל מוקדם ככל הניתן.

 

 

 

Circulation: Heart Failure, online June 2, 2015

 

אכן אתה צודק. כולנו נמות. השאלה היא רק מתי. השאלה הנוספת היא מה תהיה איכות החיים שלנו בעשרים שנה לפני המוות. יש הבדל עצום בין אדם בן 70 מתפקד, עצמאי וצלול, לבין אדם בן 70 עם מחלת ריאות סופנית שמצריכה ממנו להתנייד עם חמצן, ו/או אדם עם מחלת לב שלא מאפשרת לו לזוז יותר מכמה צעדים בלי לחוות כאבים בחזה או קוצר נשימה...

ת.-רונן
25/06/15 12:01

אם להיות קצת הומוריסטי בסיגנון מקברי, אז הסיכון למוות לפני הפסקת עישון, אחרי הפסקת עישון וללא עישון מעולם, הוא תמיד זהה. אם לדייק הסיכוי למות תמיד ומאז ומעולם היה 100%. כולם מתים בסוף. זהו הדבר הבטוח ביותר בחיים.