גמילה מעישון
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אחד מארבעה גברים ישראלים מעשן
לפי דו''ח חדש של משרד הבריאות חלה ירידה מזערית במספר המעשנים בישראל. הצפי: המגמה תתחזק
19.8% מהישראלים בגילי 21 ומעלה מעשנים. שיעור העישון בקרב גברים עומד על 24.7% ובנשים על 15.1%. נתונים אלה שהוצגו בדו"ח סגן שר הבריאות על עישון בישראל נאספו באמצעות סקר שנערך בין דצמבר 2016 לאפריל 2018.
כפי שעלה מדוחות קודמים, שיעור העישון באוכלוסייה הערבית (23.3%) גבוה מהשיעור ביהודים (19.1%). הפער בשיעורי העישון בין גברים לנשים גבוה יותר באוכלוסייה הערבית. שיעור העישון בגברים היהודים (21.6%) גבוה פי 1.3 בהשוואה לנשים היהודיות (16.7%) ואילו שיעור העישון בגברים הערבים (39%) גבוה פי 5.3 בהשוואה לנשים הערביות (7.3%). בקרב גברים שיעורי העישון גבוהים יותר באוכלוסייה הערבית בהשוואה לאוכלוסייה היהודית בכל קבוצות הגיל. לעומת זאת, בכל טווח הגילים 64-21, שיעורי העישון גבוהים יותר בנשים יהודיות בהשוואה לנשים ערביות.
שיעור העישון בגברים בישראל (24.7%) קרוב לממוצע הכולל במדינות האיחוד האירופי (24.4%). שיעורי עישון גבוהים יותר ניתן למצוא בקרב גברים באיטליה, צרפת, יוון, קפריסין, טורקיה ואלבניה. בגרמניה, הולנד ופורטוגל, שיעורי העישון בקרב גברים נמוכים בהשוואה לישראל. שיעור העישון בנשים בישראל (15.1%) נמוך מהממוצע באיחוד האירופי (16.2%) ודומה לשיעור שתועד בהולנד, באיטליה ובגרמניה.
צפוי שיפור
שיעור העישון ב-2018 נמוך מהשיעור בשנים 2016 ו-2017 (21.6% ו-20.5% בהתאמה) אולם קשה לומר בוודאות בשלב זה שמגמת הירידה שעולה מהסקרים האחרונים אמיתית. עם זאת, נראה שיש סיבות לאופטימיות. לאחרונה התרחשו מספר התפתחויות בתחום העישון בישראל שצפויות להוביל לשיפור במספר המעשנים בישראל. משרד הבריאות אף שם לו יעד: להגיע לשיעור עישון של 15.5% בתוך 5 שנים.
בינואר 2019 עבר בכנסת התיקון לחוק, אשר בשמו החדש נקרא "איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון" שלא מאפשר פרסום סיגריות כמעט בכלל וקובע כי כל ההגבלות והאיסורים על מוצרי טבק חלים על כלל מוצרי העישון - כלומר גם על סיגריות אלקטרוניות. בין היתר, לפי החוק, החל מינואר 2020 אסור יהיה להציג מוצרי עישון בחנויות ומוצרי סיגריה אלקטרונית ומוצרי טבק יהיו מחויבים בחפיסות אחידות עם "הצבע המכוער ביותר בעולם" שיהפוך אותם לפחות אטרקטיביים.
בנוסף, בינואר 2019 נכנסו לסל הבריאות התרופות לגמילה מעישון באמצעי ליווי נוספים מעבר לסדנה לגמילה מעישון שנדרשה עד אז כדי לקבל סבסוד משמעותי של התרופות לגמילה מעישון צ'מפיקס או זייבן או תחליפי ניקוטין. השילוב של סדנה ותרופות הוא עדיין השיטה היעילה ביותר, אבל מעט מאוד מעשנים ניצלו את זה. הרבה אנשים לא יכלו להשתתף בסדנאות בגלל אילוצים לוגיסטיים כמו חוסר יכולת להתחייב להגיע בשעות קבועות ובגלל סיבות אחרות כמו חוסר נוחות עם שיתוף פתוח בקבוצה. לפי הדו"ח החדש, בהשוואה לשנת 2017, בשנת 2018 נצפתה ירידה של כ-9% בפונים לסדנאות גמילה בקופות החולים. כעת כאמור נפתחו למבקשים להיגמל אפשרויות נוספות לקבלת התרופות בהנחה של 85 אחוז לצד אמצעים נוספים שאינם סדנה.
בפברואר 2019 הושווה המס שחל על טבק לגלגול למס החל על סיגריות רגילות מה שהוביל לעלייה מאוד משמעותית של המחירים ב-100 עד 150 אחוז וצפוי להוביל לירידה בשיעור המעשנים.
גם החוק להגבלת עישון במקומות ציבוריים עודכן וכולל היום מקומות חדשים בהם אסור לעשן מוצרי עישון כולל סיגריות אלקטרוניות. בין המקומות בהם אסור היום לעשן ניתן לכלול את משרדי הממשלה, מועצות דתיות, עיריות ובתי משפט כולל בטווח של 10 מטר מהכניסה למקומות אלו, אסור לעשן בחניון מקורה, באולמי שמחות, בכל מקום בו יש התכנסות של מעל 50 איש באזור תחום, רציפי רכבת ותחנות אוטובוס, ברכות שחיה כולל החצר שלהן.
משרד הבריאות נמצא כעת בעיצומה של עבודת מטה בנושא מיסוי סיגריות אלקטרוניות וגם פרסם מכרז להקמת מוקד גמילה מעישון אשר צפוי להתחיל לפעול עד סוף השנה ולפתוח אפשרות נוספת ויעילה לגמילה מעישון.