מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותאושרה תרופה נוספת לטרשת נפוצה

אושרה תרופה נוספת לטרשת נפוצה

אפשרויות הטיפול בטרשת נפוצה הורחבו, לאחר שרשות התרופות האירופית אישרה את התרופה מייבנקלאד (קלדריבין)


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

התרופה מייבנקלאד (Mavenclad) המכילה את החומר הפעיל קלדריבין (Cladribine) אושרה על-ידי רשות התרופות האירופאית (ה-EMA) כטיפול למבוגרים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שמחלתם פעילה במיוחד.  

 

מייבנקלאד היא תרופה אוראלית (טבליות) הניטלת במינון המשתנה בהתאם למשקל גופו של המטופל, בשני מחזורי טיפול לאורך שנתיים. בשנה הראשונה על המטופל ליטול כדור אחד או שניים ליום למשך 4 או 5 ימים ולאחר חודש שוב ליטול כדור אחד או שניים ליום במשך 4 או 5 ימים. לאחר שנה חוזרים על אותו דפוס בדיוק. בתום השנתיים נגמר הטיפול, אך השפעתו נשמרת לפחות לשנתיים נוספות - ללא צורך בנטילת טיפול נוסף בשנים השלישית והרביעית.

 

מנגנון הפעולה של התרופה מכוון כנגד לימפוציטים - תאי מערכת החיסון החשודים בתקיפת המיאלין במערכת העצבים המרכזית. החומר הפעיל עובר את מחסום הדם-מוח (BBB) ופוגע בשגשוג (פרוליפרציה) של לימפוציטים, באמצעות פגיעה ביכולתם לייצר DNA חדש. 

 

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר של התרופה הן לימפופניה, אשר לפי ה-EMA עלולה להיות חמורה וממושכת וזיהומים - לרבות בנגיף ההרפס זוסטר. עוד בין תופעות הלוואי השכיחות: פריחה, דילול השיער וספירה נמוכה של תאי מערכת החיסון מסוג נויטרופילים.

 

הרשות האירופית אישרה את התרופה למהלך התקפי-הפוגתי, לאחר שנמצא כי היא מפחיתה את שיעורי ההתקפים ומעכבת את התקדמות המחלה, במיוחד במטופלים עם מחלה פעילה מאוד, אצלם ההטבות הקליניות עלו על הסיכונים האפשריים בשימוש בה.

 

במחקר מרכזי שבחן את יעילות התרופה בהשוואה לטבליות דמה (פלצבו) וכלל 1,326 מטופלים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, לאחר שנתיים, בקרב המטופלים במייבנקלאד קצב ההתקפים עמד על 0.14 לשנה בממוצע, בהשוואה ל-0.33 התקפים לשנה בממוצע בקרב הנבדקים שקיבלו פלצבו. בתום המעקב שנמשך 96 שבועות, נמצא שכ-8 מתוך כל 10 נבדקים שקיבלו מייבנקלאד לא חוו התקפים כלל, לעומת 6 מכל 10 נבדקים שקיבלו פלצבו. בנוסף, הסבירות להתקדמות של המחלה הייתה נמוכה בכמעט 50% במטופלים שקיבלו את התרופה. לאחר תקופת מעקב של שנתיים נוספות (השנה השלישית והרביעית לאחר תחילת השימוש בתרופה), נשמרו ההטבות של הטיפול המקורי שניתן ולא הייתה הטבה נוספת לנטילת מחזורי טיפול נוספים בתרופה.

 

כפי שדווח בעבר ב"כמוני" המייבנקלאד כבר הוגשה לאישור הרשויות בארה"ב ואירופה, אך נדחתה בשנת 2010 על ידי הרשות האירופית לתרופות ובשנת 2011 על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA. הרשויות בזמנו הדגישו את דאגתן לגבי סיכון אפשרי לסרטן. ביולי 2016 חברת התרופות מרק-סרונו הכריזה כי המחקרים המתקדמים הוכיחו שאין סיכון מוגבר לסרטן בעקבות השימוש בקלדריבין ולכן ה-EMA קיבל את בקשתם להערכה מחדש של התרופה ולבסוף אישר את שיווקה. חברת התרופות החלה תהליך להגשת בקשה גם ל-FDA לבחינה מחודשת של התרופה.

 

התרופה כבר הוגשה לרישום בישראל ומחכה לאישור סופי של משרד הבריאות וכן הוגשה לוועדת סל התרופות לשנת 2018 שהחלה את דיונה בחודש שעבר.

 

תרופות נוספות לטרשת נפוצה שהוגשו לוועדת הסל הן אוקרוואס, שאושרה על ידי ה-FDA במארס האחרון למהלך התקפי-הפוגתי וגם לטרשת נפוצה פרוגרסיבית – מהלך מחלה עבורו לא היה טיפול תרופתי ייעודי עד היום וכן זינברייטה שאושרה על ידי ה-FDA בשנה שעברה. 

 

EUROPEAN MEDICINES AGENCY

למידע על התרופות לטיפול בטרשת נפוצה