דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
אושרה הגלולה הראשונה לדיכאון לאחר לידה
בארה"ב אושרה לראשונה גלולה שמאפשרת להקל בתסמינים של דיכאון לאחר לידה תוך 14 יום. איך היא פועלת?
מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) אישר את התרופה זורזוביי (Zurzuvae) – הגלולה הראשונה המאושרת לטיפול בדיכאון לאחר לידה ליולדות בוגרות, תרופה המכילה את החומר הפעיל זורנולון (Zuranolone).
עד כה הטיפול התרופתי היחידי הייעודי לדיכאון לאחר לידה ניתן בתרופה שניתנת בזריקה מתחת לווריד במתקנים רפואיים בשם זולרסו (Zulresso), תרופה המכילה את החומר הפעיל ברקסנולון (Brexanolone) שאושרה במארס 2019.
עצבות, אשמה וחוסר תועלת
האישור החדש מגיע על רקע עלייה בשנים האחרונות במודעות לדיכאון לאחר לידה (PPD, קיצור של Post Partum Depression) כהפרעה פסיכיאטרית שעשויה להיות מורכבת, ומלווה בתסמיני דיכאון, לרבות סיכון לנטייה אובדנית. מנהלת אגף הפסיכיאטריה במרכז להערכה וחקר תרופות במינהל האמריקאי, ד"ר טיפאני פארצ'יונה אמרה עם אישור התרופה כי "דיכאון לאחר לידה היא הפרעה חמורה ומסכנת חיים שמלווה בתחושות עצבות, אשמה וחוסר תועלת, ובמקרים קשים במחשבות לנזק לעצמי או לילד. מאחר וההפרעה עשויה להזיק לקשר בין האם לילד, עשויה להיות לה השפעה משמעותית על ההתפתחות הגופנית והנפשית של היילוד. מתן גישה לטיפול תרופתי דרך הפה עשוי להוות חלופה מועילה לרבות מהנשים שמתמודדות עם המצב הקיצוני ולעתים מסכן החיים הזה". דיכאון לאחר לידה, לפי הגדרתו הרפואית, עשוי להתבטא בתסמיני דיכאון כבר בשליש האחרון להיריון ועד חודש לאחר הלידה.
יעילות התרופה החדשה זורזוביי הודגמה בשני מחקרים רנדומאליים כפולי סמיות שדווחו בספרות הרפואית. במחקר הראשון מטופלות קיבלו 50 מ"ג מהתרופה החדשה או מתרופת דמה (פלסבו) מדי ערב למשך 14 יום. במחקר השני נכללה קבוצת נבדקות נוספת, מעבר לאלו שטופלו בתרופה ובטיפול הדמה – נשים שקיבלו תרופה אחרת שמבוססת על החומר הפעיל זורנולון. בשני המחקרים עברו המטופלות ניטור למשך חודש נוסף לאחר השבועיים בהם נטלו את התרופה.
במחקרים נמצא כי על פי הערכת הדיכאון לאחר לידה בשאלון ייעודי (HAMD-17), המטופלות שנטלו את הגלולה החדשה זורזוביי הציגו שיפור משמעותי יותר באופן מובהק בתסמינים בהשוואה למטופלות בתרופת הדמה ובתרופה הדומה שמבוססת אף היא על נגזרת של החומר הפעיל. השפעת התרופה נותרה למשך חודש לאחר נטילת הגלולה האחרונה, כלומר 42 יום לפחות מתחילת הטיפול.
משפיעה תוך שעות
בהודעת המנהל האמריקאי צוין כי האישור לתרופה ניתן במסלול מזורז לאור הוכחת יעילותה. במחקר שלב 2 לאישור התרופה שכלל 89 מטופלות עם דיכאון לאחר לידה וממצאיו דווחו בספטמבר 2019 בכתב העת New England Journal of Medicine, נמצא כי השימוש בגלולה הוביל לירידה של יותר מ-50% בהיקף התסמינים של דיכאון לאחר לידה, כפי שנאמדו בשאלון. באחד המחקרים בשלב 3 – שהוא השלב האחרון לפני אישורה, שבוצע בקרב 151 מטופלות וממצאיו פורסמו ביוני 2021 בכתב העת JAMA Psychiatry, התגלה כי הטיפול בה הוביל מעבר לשיפור בדיכאון לאחר לידה גם להפחתת תסמינים נוספים של דיכאון וחרדות.
זורזוביי מומלצת במינון של 50 מ"ג אחת ליום, למשך 14 יום, בשעות הערב ויחד עם ארוחה שכוללת שומנים. לתרופה מספר תופעות לוואי שכיחות קלות, הכוללות סחרחורות, שלשולים, עייפות, הצטננות וזיהומים בדרכי השתן. עם זאת, בדומה לתרופות נוספות מקבוצת נוגדי הדיכאון – גם היא נושאת עמה אזהרה מפני מחשבות אובדניות או התנהגות אובדנית, כשלא ניתן לקבוע האם אלו מהווים תוצר של ההפרעה הנפשית או הטיפול התרופתי.
התרופה מיועדת לשימוש רק לאחר הלידה, ונדרשים אמצעי מניעה במהלך נטילתה ועד שבוע לאחר מכן – מאחר והיא מוגדרת כרעילה לבריאות העובר (טרטוגנית). העלון לתרופה כולל אזהרה מפני השפעה על יכולת לבצע תפקודים יומיומיים וכן נהיגה. לא מומלץ לנהוג ברכב או להפעיל מכשור כבד למשך 12 שעות לפחות לאחר נטילת כל גלולה.
התרופה החדשה זורזוביי עדיין אינה זמינה בישראל, אך ייתכן שבחודשים הקרובים כבר ניתן יהיה להשיגה בייבוא אישי אמצעות טופס 29ג'.
שתי התרופות המאושרות כיום לדיכאון לאחר לידה – זורזוביי החדשה וזולרסו שאושרה בשנת 2019, כוללות חומרים פעילים הדומים במבנה לסטרואיד שמיוצר באופן טבעי במוח המכונה NAS (קיצור של NeuroActive Steroid). בשונה מרוב החומרים הפעילים המשמשים בנוגדי דיכאון שהשפעתם מתפתחת בהדרגה תוך ימים ארוכים ואף שבועות – חומרים פעילים אלה מתחילים להשפיע תוך שעות. החומרים משפיעים סלקטיבית על תפקוד קולטנים למוליך העצביGABA-A במערכת העצבים המרכזית במוח – קולטנים אשר לפי עבודות תפקודם משפיע על הפגיעות לפתח דיכאון וחרדה, אם כי באמצעות מנגנון שעדיין אינו ברור לאשורו.
אחת מעשר
דיכאון לאחר לידה מהווה כיום הפרעה פסיכיאטרית מוכרת בספרי אבחנות, אולם הדרך להכרתה בעשורים האחרונים הייתה מלווה בדיונים רבים בקרב אנשי מקצוע. בעוד שבעבר היה נהוג להבדיל בין דיכאון במהלך ההיריון לדיכאון לאחר לידה, בספר האבחנות העדכני של איגוד הפסיכיאטריים האמריקאי ה-DSM5 מופיעה הפרעה אחת שעשויה להתפתח בכל שלב בהיריון ועד לחודש לאחר הלידה.
מקור ההפרעה אינו ברור, וככל הנראה היא נגרמת על רקע השינויים ההורמונאליים שמלווים את ההיריון והלידה, וכן שינויים פיזיים, שינויים נפשיים ושינויים ביחסים חברתיים במשפחה, ויש אף מחקרים שמזהים דפוסי פעילות מוחית חריגים בקרב נשים שאובחנו עם ההפרעה. יש מחקרים שמזהים סיכון נמוך יותר לדיכאון לאחר לידה בקרב נשים מניקות. בקיץ 2011 דיווחו חוקרים בריטיים כי מצאו שילדים לאימהות שסבלו מדיכאון לאחר לידה נמצאים בסיכון גבוה עד פי 4 לפתח דיכאון בעצמם.
ההיקף של תופעת הדיכאון לאחר לידה, ככל שידוע היום, הוא נרחב. לפי מטה אנליזה מסין, שפורסמה באוקטובר 2022 בכתב העת Journal of Clinical Nursing, עם תסמיניה מתמודדות 14% מהיולדות עם שוני שבין 5% ל-26.3% בין מדינות שונות, כשהיקפה ככל הנראה גבוה יותר במדינות מתפתחות כדוגמת סין.
בישראל נחקרה התופעה בשנים האחרונות לעומקה במכון גרטנר, ומחקרים אלה אף הובילו בהמשך להכרה של משרד הבריאות בתופעה ולפרסום חוזר באוגוסט 2012 אשר מורה למטפלים בנשים הרות ויולדות, ובעיקר לצוותי טיפות החלב, לבצע איתור יזום של תסמיני דיכאון לאחר לידה. משנת 2015 איתור נשים עם תסמינים אופייניים כלול גם בתוכנית המדדים של משרד הבריאות לטיפות החלב. לפי מחקר ישראלי שפורסם במארס 2019 בכתב העת Mideifery, עשירית מהיולדות בארץ (10.3%) מפתחות דיכאון לאחר לידה, ערביות (20.8%) יותר מאשר יהודיות (7%).