כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אושרה: תרופה חדשה לאנדומטריוזיס
מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר לשיווק את התרופה אלגוליקס (אוריליסה) לטיפול בנשים עם התסמונת הכואבת אנדומטריוזיס
תרופה חדשה לאנדומטריוזיס אושרה שלשום (ב) על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-(FDA. התרופה: אלגוליקס (Elagolix) – או בשמה המסחרי אוריליסה (Orilissa) – היא תרופה אוראלית (שניטלת בבליעה) מסוג אנטגוניסט לקולטן של הורמון משחרר גונדוטרופינים (Gn-RH) שפותחה באופן ספציפי לטיפול בכאב מתון עד חמור שנובע מאנדומטריוזיס.
אנדומטריוזיס היא תסמונת נפוצה שפוגעת לפי הערכות לפחות באחת מכל עשר נשים בגיל הפוריות. התסמונת מאופיינת בכך שהרקמה שמצפה את פנים הרחם (רירית הרחם - אנדומטריום) גדלה גם מחוץ לרחם. הרקמה לרוב גדלה על השחלות, החצוצרות, הדופן החיצונית של הרחם וגם על המעיים, שלפוחית השתן ואיברים סמוכים. התסמינים כוללים כאבים קשים – לרבות כאבי אגן, כאבים חזקים במיוחד לפני ובמהלך מחזור, כאבים בעת ההשתנה וכאבים המהלך או לאחר יחסי מין, דימומים קשים במחזור ובעיות פוריות. התסמונת עלולה לגרום לפגיעה משמעותית, מוגבלות וסבל בקרב המתמודדות עמה.
אין טיפול שביכולתו לרפא את התסמונת, אך קיים מגוון של טיפולים שמסייעים בהתמודדות עם התסמינים. הטיפול בכאב שנובע מאנדומטריוזיס ניתן בדרך כלל בגלולות למניעת היריון, נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs), אופיאטים וטיפולים הורמונאליים. במקרים קיצוניים נדרשות התערבויות ניתוחיות.
האישור לתרופה החדשה ניתן בהסתמך על שני מחקרים בהם השתתפו כמעט 1,700 נשים עם אנדומטריוזיס מלווה בכאבים מתונים עד קשים. ניתוח הנתונים העלה כי התרופה מפחיתה באופן משמעותי כאבים באגן וכאבים הקשורים לקיום יחסי מין.
לתרופה מספר תופעות לוואי אפשריות, לרבות מחשבות אובדניות והחמרה בהפרעות מצב רוח. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר הן גלי חום או הזעות לילה, כאבי ראש, בחילה, קשיי שינה, העדר וסת, חרדה, כאבי מפרקים, דיכאון ושינויים במצב הרוח.
תופעת לוואי נוספת עלולה להיות פגיעה בצפיפות העצם. משך הטיפול המומלץ באוריליסה הוא עד שנתיים למינון של 150 מ"ג אחת ליום או עד חצי שנה למינון גבוהה של 200 מ"ג פעמיים ביום, וזאת מאחר שככל שהמינון גדל ומשך השימוש גדלים עולה הסיכון לירידה בצפיפות המינרלים בעצם.
התרופה צפויה להגיע לבתי מרקחת בארה"ב בתחילת חודש אוגוסט. בהתבסס על המחקרים והאישור של הרשות האמריקאית, משרד הבריאות יבחן את רישום הטיפול גם בישראל.