אורטיקריה
מנהלי קהילה


אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
חוקרים מווייטנאם מזהים השפעות גופניות, רגשיות וחברתיות שליליות אצל המתמודדים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית. מי בסיכון לפגיעה?

אורטיקריה כרונית ספונטנית היא מחלת עור שמלווה בתפרחת עורית מגרדת, שנותרת למשך יותר משישה שבועות ונוטה לחזור בהמשך לפרק זמן ממושך של חודשים ולעתים שנים. המדובר בתופעה אימונית – כזו שקשורה לפעילות יתר של המערכת החיסונית. כשהמחלה מתפרצת מסיבה שאינה ברורה – היא מוגדרת 'ספונטנית' או 'אידיופתית'. מחלת העור רווחת יחסית שמופיעה בקרב 0.5% עד 1% מהאוכלוסייה, בעיקר בגילים צעירים בין גיל 20 ל-40 ובעיקר אצל נשים.
בשנים האחרונות, הודות לטיפול תרופתי ביולוגי שהוכח כמועיל, עולה המודעות לאורטיקריה כרונית, ולאחרונה מדווחים חוקרים מווייטנאם כי מצאו שביכולתה לפגוע משמעותית בהיבטים שונים של איכות החיים – ולא רק רפואית, אלא גם בהיבטים רגשיים וחברתיים.
גרד, פגיעה בפעילות ושינה ירודה
החוקרים מהמרכז הרפואי-אוניברסיטאי בהאנוי בירת וייטנאם מסבירים ברקע למחקר כי ביקשו לבחון את איכות החיים של החולים הסובלים ממחלת העור.
מחקר החתך נערך בווייטנאם בתקופה שבין יוני 2023 ועד מרץ 2024. החוקרים כללו במחקר 358 חולים עם אבחנה של אורטיקריה כרונית ספונטנית בגילי 16 שנים ומעלה, והתבססו על שאלונים מובנים לאיסוף נתונים דמוגרפיים, קליניים ומעבדתיים. הערכת איכות החיים התבססה על שאלוני Chronic Urticaria Quality of Life Questionnaire (שאלוני CU-Q2oL) ועל מדד Urticaria Activity Score (מדד UAS7).
הציון הממוצע במדד איכות החיים עמד על 48.67 עם פגיעה בתחומים שונים, כולל גרד (מדד של 5.42), נפיחות (ציון של 2.86), פעילות יומיומית (ציון של 13.89), הפרעות שינה (ציון של 11.12), מגבלות תפקודיות (ציון של 6.52) ופגיעה בדימוי עצמי (ציון של 8.85).
מניתוח הנתונים עלה כי מדד גבוה יותר להערכת דרגת הפעילות של המחלה (UAS7) לווה במדדי איכות חיים נמוכים יותר. כמו כן, אנגיואדמה (נפיחות) בעיניים והשפתיים לוותה באיכות חיים כוללת נמוכה יותר. נפיחות בעור ככלל נקשרה במחקר גם ל'באזופניה' (Basopenia) – תופעה המתבטאת במחסור בתאי מערכת החיסון בדם מסוג באזופילים, שתפקידן להרחיב את כלי הדם בזמן זיהום פעיל.
משך מחלה ארוך נקשר עם החמרת הגרד, והיסטוריה של אלרגיות השפיעה לרעה על איכות החיים הכוללת, השינה והדימוי העצמי. בנוסף, גרד חמור יותר לווה בפגיעה באיכות השינה.
תוצאה חיובית בבדיקת Autologous Serum Skin Test שהעידה על מבנה עור פגוע יותר נמצאה בקורלציה עם איכות חיים נמוכה יותר, בפרט בכל הנוגע לנפיחות ומגבלה תפקודית. עוד זוהה קשר בין מבחן Basophil Histamine Release Assay ובין איכות שינה גרועה יותר.
הממצאים החדשים מדווחים בגיליון ינואר 2025 של כתב העת PLoS One.
פגיעה בעבודה, דימוי גוף והפרעוות שינה
החוקרים מסכמים כי אורטיקריה כרונית ספונטנית עלולה לפגוע משמעותית באיכות החיים של החולים. על רקע הממצאים, צוותים רפואיים המטפלים בחולים עם אבחנה של אורטיקריה כרונית ספונטנית נקראים להקפיד על הערכות סדירות של איכות החיים של החולים כחלק מהמעקב הקליני אחר החולים במטרה להבטיח מתן טיפול מקיף וממוקד-מטופל.
הממצאים החדשים מלווים בעבודות נוספות שמצביעות על פגיעה באיכות החיים אצל המתמודדים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית. בין השאר, מחקר מצרפת שפורסם במארס 2024 בכתב העת Acta Dermato-Venereologica בחן 88 מטופלים צעירים עם אורטיקריה כרונית, ומצא כי מעל למחציתם (55.7%) מדווחים כי המחלה השפיע על תפקודם בעבודה, כאשר כממעט כולם (86%) העידו על תסמינים במהלך העבודה, וחמישית (20%) דיווחו כי עבודתם נפגעה על רקע המחלה. גם במחקר שבוצע במספר מדינות בקרב 673 בוגרים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית, שממצאיו פורסמו בדצמבר 2017 בכתב העת Allergy, מעל לרבע מהמאובחנים (27%) דיווחו על ירידה בתפוקה בעבודה כתוצאה מהמחלה, וחמישית (20%) העידו כי הם מפסידים לפחות שעה אחת של עבודה בשבוע בגלל המחלה ותסמיניה.
מספר מחקרים מזהים היבטים נפשיים הקשורים למחלת העור, כאשר במחקר מתורכיה שפורסם ביולי 2007 בכתב העת Annals of Allergy, Asthma & Immunology, רוב החולים (76%) העידו על פגיעה בדימוי גוף, מעל לשליש (40%) העידו על תסמיני דיכאון והרוב (81%) האמינו כי מחלתם התפרצה על רקע לחץ נפשי מוגבר. מחקר מספרד שפורסם בפברואר 2023 בכתב העת International Journal of Environmental Research and Public Health שכלל מדגם של עשרות מטופלים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית, 79% דיווחו על איכות שינה ירודה – בעיקר אלה עם מחלה קשה יותר, ונבדקים אלו גם היו בסיכון גבוה ב-62% לתסמיני חרדה ובסיכון גבוה פי 3.93 לתסמיני דיכאון.
מחקרים גם ממזהים בקרב המתמודדים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית היקפים גדולים יותר של הפרעות שינה, פגיעה באיכות השינה ובהיגיינת השינה ועייפות בשעות היום.
עוד על החיים עם אורטיקריה כרונית