סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
אורח חיים בריא עשוי להגן על סוכרתיים מהזדקנות המוח
חוקרים משבדיה מצאו כי אורח חיים בריא מאט את הסיכון להזדקנות מואצת של רקמות המוח אצל אנשים עם סוכרת סוג 2. הכיצד?
סוכרת סוג 2 מלווה בשורה ארוכה של סיבוכים רפואיים, לרבות סיבוכים בתפקוד הכליות, פגיעה בכלי הדם ועלייה בסיכון למחלות לב, סיבוכים הורמונאליים והשמנה, סיבוכים בראייה, סיבוכים במערכת העצבים הפריפריים וכאב נוירופטי, וכן פגיעה ברקמות המוח שמלווה בין השאר בהזדקנות מואצת של תאי המוח. באופן זה, מחקר מיפן זיהה בסתיו 2011 כי סוכרת סוג 2 מכפילה את הסיכון לאבחון באלצהיימר.
לפי מחקרים המתבססים על הדמיות MRI של המוח, לאנשים עם סוכרת יש עדויות לתפקוד מוח המבוגר בין 0.85 ל-4.6 שנים יותר מגילם הכרונולוגי. לפי מחקרים, מחלת הסוכרת מלווה בשינויים במבנה המוחי אשר מאיצים את תהליך ההזדקנות המוחי. עדויות מצביעות על כך שהתופעה קשורה להפרות באיזון רמות הסוכר בדם שמאפיינות את המחלה.
נכון להיום, הזדקנות המוח היא ככל הנראה תהליך בלתי הפיך, ולא ידוע על שיטה המאפשרת להשיב את גיל המוח אחורנית. עם זאת, חוקרים משבדיה מצאו עתה כי אורח חיים בריא עשוי לסייע בבלימת הזדקנות המוח שמאפיינת את המחלה, וכתוצאה מכך לבלימת הידרדרות קוגניטיבית ושיפור באיכות החיים.
סימני הזדקנות
החוקרים ממכון קרולינסקה בשבדיה ביקשו לבחון את הקשר בין סכרת מסוג 2 ומצב המוגדר כ'טרום-סכרת' לבין הזדקנות מוחית מואצת.
החוקרים אספו נתונים על 31,229 נבדקים בגילי 40 עד 70 שלא היו מאובחנים עם דמנציה שהשתתפו במחקר מעקב גנטי נרחב בבריטניה UK Biobank, מתוכם קרוב למחצית (43.3%) היו עם טרום סוכרת ו-3.7% אובחנו כסוכרתיים. לאחר מעקב שנמשך 11 שנים בממוצע, כל הנבדקים במחקר עברו בדיקת דימות מסוג MRI מוח בה נעזרו החוקרים כדי להעריך את הגיל הביולוגי של המוח ביחס לגילו הכרונולוגי של האדם.
נמצא כי נבדקים שהיו במצב של טרום-סכרת ואף סכרת מאובחנת הציגו סימני הזדקנות מוחית, כאשר המוחות היו בממוצע מבוגרים בתפקודם ב-3-2 שנים יותר מהגיל הכרונולוגי. בנוסף, החוקרים גילו כי כשהסוכרת שאינה מאוזנת, המוח מציג סימני הזדקנות מתקדמת יותר, והיה מבוגר ביותר מ-4 שנים בממוצע יותר מהגיל הכרונולוגי. הקשר בין סוכרת להזדקנות המוח היה יותר חזק בקרב גברים וכן אצל סוכרתיים עם שניים או יותר גורמי סיכון למחלות לב הנכללים במאפייני התסמונת המטבולית.
עם זאת, החוקרים הבחינו כי הקשר בין טרום סוכרת וסוכרת סוג 2 להזדקנות המוח נחלש אצל מטופלים שהקפידו על אורח חיים בריא, וכפי שהוגדר במחקר התמידו בפעילות גופנית לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי ונמנעו מעישון או צריכה מרובה של אלכוהול. גיל המוח היה גבוה בממוצע ב-0.78 שנים בלבד בהשוואה לגיל הכרונולוגי אצל אנשים עם סוכרת שהקפידו על אורח חיים בריא ברמה המיטבית, בהשוואה לגיל מוח שהיה מבוגר ב-2.46 שנים בממוצע לסוכרתיים שלא שמרו על חיים בריאים. מכאן, החוקרים הסיקו כי אורח חיים בריא מלווה בהאטה של 1.68 שנים בהזדקנות המוח.
המחקר נתמך בין השאר על ידי מועצת המחקר הלאומית בשבדיה (Vetenskapsrådet) ומועצת המחקר לבריאות, תעסוקה ורווחה במדינה (FORTE), וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2024 של כתב העת Diabetes Care.
טיפולים מותאמים
למרות שאורח חיים בריא נקשר בעבודות בעבר לגיל מוח צעיר יותר, מחקר זה הוא מהראשונים להדגים כי שמירה על אורח חיים בריא יכולה למנוע הזדקנות מוחית שמאפיינת מחלות שונות כמו סוכרת.
"כאדם בעל מוח המבוגר יותר ביחס לגילו הכרונולוגי – הדבר עלול להוות סימן אזהרה מוקדם לדמנציה. בצד החיובי, נראה שאנשים עם סוכרת עשויים להיות מסוגלים להשפיע על בריאות המוח באמצעות חיים בריאים", סיכמה ד"ר אביגיל דאב (Dove), החוקרת הראשית, בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים.
החוקרים ממשיכים לעקוב אחר הנבדקים המשתתפים במחקר ולהעמיק את ההבנה בדבר תופעת הזדקנות המוח והשפעותיה. החוקרים ציינו כי הם מקווים שעל רקע השכיחות הגבוהה של סוכרת, הממצאים יסייעו להעניק טיפולים מותאמים למתמודדים עם המחלה בדגש על אורח חיים בריא כדי למנוע הזדקנות מואצת של המוח.
החוקרים מציעים מספר מנגנונים ביולוגים שדרכם אורח חיים בריא יכול לבלום נזקים מוחיים בסוכרת. לדבריהם, סוכרת ואף טרום סוכרת מלווים בעלייה ברמות הסוכר בדם וכך עשויים לפגוע בשכבת האנדותל המגנה על כלי הדם, גם במוח, וכן בעלייה בעקה החמצונית ובדלקתיות מערכתית. אלו פוגעים גם במחסום הדם-מוח וחושפים את המוח לריכוזים רעילים גבוהים יותר שעשויים להשפיע על פגיעה בתפקוד מערכת העצבים והזדקנות מוחית. הפגיעה במחסום הדם מוח גם חושפת את המוח לנזקים לשכבת המיאלין המגנה על תאי העצב ועלולה לגרום לשיבושים באותות הסידן במוח ובפעילות החשמלית המוחית. אורח חיים בריא, לעומת זאת, יכול לצמצם את ההשפעות המזיקות הללו על תפקוד כלי הדם במוח ומחסום הדם מוח ובכך להאט את קצב ההזדקנות המוחית.
לצד הממצאים החדשים, ההשפעות של הזדקנות מוחית מואצת אצל סוכרתיים עדיין אינן ברורות לאשורן. במחקר אמריקאי שפורסם במאי 2022 בכתב העת eLife המבוסס גם הוא על ממצאים שנאספו במחקר המעקב הבריטי UK Biobank, בדומה לעבודה הנוכחית, זיהה כי הזדקנות המוח שמאפיינת סוכרת סוג 2 מלווה בירידה קוגניטיבית, בעיקר במהירות העיבוד במוח ובתפקודים ניהוליים במוח שאחראים על שליטה, התמדה, ויסות ושינויים, וזאת לצד פגיעה בחומר האפור במוח ושינויים במבנים במעטפת המוח ובגזע המוח.
איך סוכרתיים יוכלו לשמור על אורח חיים בריא?
עוד על ניהול נכון של סוכרת סוג 2
שחרs
קומדין