מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותאופיאטים לא טובים יותר ממשככי כאבים ללא מרשם לכאבי גב

אופיאטים לא טובים יותר ממשככי כאבים ללא מרשם לכאבי גב

מחקר: משככי כאבים פשוטים הנמכרים ללא מרשם יעילים יותר מאופיאטים לסובלים מכאבים כרוניים בגב ובירכיים ומכאבי מפרקים על רקע אוסטיאוארתריטיס


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות גובר השימוש בתרופות ממשפחת האופיאטים – משככי כאבים חזקים המועילים לכאבים ממקור עצבי, שהשימוש בהם מלווה בסכנה להתמכרותעתה מצאו חוקרים אמריקאים כי משככי כאבים קלים הנמכרים ללא מרשם, ובהם משככים המכילים את החומר הפעיל פרצטמול ומשככים ממשפחת NSAIDs – דהיינו נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, עשויים להיות יעילים יותר מאופיאטים להקלה בכאבים כרוניים בגב, וכן כנגד כאבים בירכיים וכאבי מפרקים המאפיינים אוסטיאוארתריטיס – 'דלקת מפרקים ניוונית'.

 

כאבי גב הם מהנפוצים ביותר שבכאבים הכרוניים והאקוטיים באוכלוסייה המערבית, ולפי הערכות לפחות 80% מהבוגרים סובלים מכאבי גב תחתון בשלב כלשהו בחייהם.

 

יותר תופעות לוואי

 

החוקרים מאוניברסיטאות מינסוטה ואינדיאנה בארה"ב ביצעו מחקר קליני מבוקר שזכה לשם SPACE (קיצור של Strategies for Prescribing Analgesics Comparative Effectiveness) בהשתתפות 240 מטופלים הסובלים מכאבים כרוניים בגב, בירכיים ובמפרקים בעוצמה מתונה עד גבוהה, בגיל 58.3 בממוצע, מתוכם 13% נשים, שגויסו בין יוני 2013 לדצמבר 2015 וקיבלו טיפול תרופתי למשך 12 חודשים. בהמשך עברו הנבדקים מעקב רפואי אחר מצבם. כל המטופלים אובחנו עם כאב כרוני, כלומר כאב שבא לידי ביטוי כמעט מדי יום במשך חצי שנה לפחות.

 

הנבדקים סווגו לשתי קבוצות באקראי ובמחקר כפול סמיות, שבמסגרתו הנבדקים והמעריכים מטעם החוקרים לא ידעו לאיזו קבוצה משתייך כל נבדק: הקבוצה האחת טופלה תרופתית באופיאטים, כשניתנה למטופלים אפשרות בחירה כתרופה ראשונה בין מורפין, אוקסיקודון או הידרוקודון בשילוב פרצטמול המשווק בישראל בתרופה זידון.

 

נבדקים בקבוצה השנייה טופלו במשככי כאבים פשוטים, וניתנה להם אפשרות בחירה כתרופה ראשונה בין נוגדי דלקת לא סטרואידים – NSAIDs, המשווקים בישראל בין השאר בתרופות נורופן, אדקס ואדוויל, וכן משככי כאבים המכילים את החומר הפעיל פרצטמול, הנמכר בישראל בתרופות אקמול, דקסמול ונובימול. המטופלים החליפו בין התרופות שניתנו בכל קבוצה בהתאם לתגובה לכאב.

 

בתום שנת מעקב, התברר כי בשני אומדנים להערכת עוצמת הכאב והתפקוד תחת כאב, לא זוהה שינוי מובהק סטטיסטי בין שתי הקבוצות, באופן שמצביע על כך שהטיפול במשככי כאבים מסוג אופיאטים לא היה מועיל יותר מאשר הטיפול במשככי כאבים קלים.

 

מעבר לכך, בבחינת עוצמת הכאב, זו הייתה פחותה באופן מובהק יותר בקבוצה שטופלה במשככי הכאבים הקלים דווקא – 3.5 נקודות בסקלה לעוצמת הכאב בשם BPI Severity Scale, לעומת 4 נקודות בקבוצה שטופלה באופיאטים.

 

בנוסף, כצפוי, תופעות הלוואי התרופתיות דווחו יותר בקבוצה שטופלה באופיאטים, לרבות עצירות, שינויים בקצב הלב ובעיקר הסכנה להתמכרות המלווה את השימוש בתרופות אלה. נבדקים בקבוצה שטופלה באופיאטים דיווחו לאורך שנת הטיפול על 1.8 תופעות לוואי בממוצע למטופל, בהשוואה ל-0.9 תופעות לוואי למטופל בקבוצה שטופלה במשככי הכאבים הקלים.

 

החוקרים מסכמים כי הטיפול באופיאטים בקרב אנשים עם כאבי גב וכאבי מפרקים וירכיים – אינו טוב יותר מהטיפול במשככי כאבים קלים, והממצאים אינם תומכים בתחילת טיפול באופיאטים בכאבים כרוניים מסוג זה בעוצמה מתונה עד גבוהה.

 

המחקר מומן על ידי חטיבת הבריאות במשרד הממשלתי האמריקאי ליוצאי צבא (U.S Department of Veterans Affairs), וממצאיו מדווחים בגיליון מארס 2018 של כתב העת JAMA השייך להסתדרות הרפואית האמריקאית.

 

סכנת התמכרות והרעלה

 

בראיון לתקשורת האמריקאית חידדו החוקרים כי ידוע שאופיאטים מלווים בסיכון נוסף להתמכרות שאינו קיים באופן עוצמתי במשככי כאבים קלים, אך מתברר כי עבור הסובלים מכאבים כרוניים בגב ובמפרקים ובירכיים – סיכון זה אינו מלווה ביתרון כלשהו.

 

המחקר מעלה מחדש את הדיון הציבורי סביב הסכנות בשימוש באופיאטים ובעיקר סכנת ההתמכרות. בארה"ב לפי נתוני המרכז האמריקאי לבקרת מחלות התמותה על רקע נטילת סמים ותרופות ממשפחת האופיאטים, לרבות הרואין ותרופות מרשם כמתדון ואוקסיקודון גדלה פי ארבע מאז שנת 1999, וכיום 60% ממקרי התמותה על רקע נטילת תרופות במינון יתר קשור באופיאטים.

 

לפי נתונים מישראל על הרעלות מתרופות שלא הסתיימו בהכרח במוות – עיקר ההרעלות הוא ממשככי כאבים קלים (41.5%) ואילו מיעוט הוא כתוצאה מאופיאטים (4.5%) שהשימוש בהם בארץ נמוך יותר בהשוואה לארה"ב.

 

בניגוד למממצאי המחקר, בינואר 2017 יזמו האיגודים המקצועיים בהסתדרות הרפואית הנחיות חדשות המבקשות לעודד את השימוש באופיאטים לכאבים כרוניים בקרב רופאים ראשוניים בישראל. כיום רופאים רבים נמנעים מלטפל באופיאטים במקרים של כאבים כרוניים עקב הסיכון שהן טומנות להתמכרות - תופעה שכבר זכתה בקהילה הרפואית לכינוי 'אופיופוביה' (Opiophobia), ונפוצה לפי עבודות מחקר בעיקר בארה"ב ובקנדה, ופחות מכך במדינות אירופה.

 

מנגד, במחקר ישראלי שפורסם בשנת 2009 בכתב העת Pain Medicine, שבחן את השימוש באופיאטים בקופת חולים כללית, דווח על גידול של 96% בצריכת אופיאטים בין שנת 2000 (צריכה של 15.7 מ"ג לאדם) לשנת 2006 (29.3 מ"ג לאדם) ועל גידול של 60% במספר המטופלים שקיבלו לפחות מרשם אחד לאופאיטים באותן השנים.

 

מחקר ישראלי נוסף שפורסם ביולי 2016 העלה כי מטופלים לכאב בישראל נוטים לשימוש בעייתי באופיאטים, כמו גם במריחואנה רפואית, בין השאר על רקע אי ידיעה בנוגע לשימוש הנכון בחומרים אלה על ידי רופאים. בקרב המטופלים באופיאטים, 17.1% הוגדרו עם שימוש בעייתי לפי הגדרות רפואיות המצביעות על נטייה להתמכרות. שימוש בעייתי באופיאטים זוהה בקרב גברים (19.6%) יותר מאשר נשים (14.4%), ובעיקר בקרב מטופלים בגילי 30 עד 34 (20%), גילי 45 עד 64 (19.7%) וגילי 18 עד 29 (19.2%), בהשוואה למטופלים בגילי 65 ומעלה (8.8%). כמו כן זוהו הבדלים מובהקיים סטטיסטית בשימוש בעייתי בין מטופלים באופיאטים שאינם עובדים (23.5%) או עובדים במשרה חלקית (21.5%) לבין אלו שעובדים במשרה מלאה (10.9%) או פנסיונרים (4.5%), וכן בין מטופלים גרושים או פרודים (33.3%) לבין נשואים או הגרים עם שותפים (16.7%), רווקים (9.6%) ואלמנים (8.1%), ואלו המתגוררים בעיר (18.7%) בהשוואה למתגוררים בכפר (8.4%).

 

 

JAMA, doi:10.1001/jama.2018.0899

מיכל.בת.צבי
27/03/18 23:51

''בינואר 2017 יזמו האיגודים המקצועיים בהסתדרות הרפואית הנחיות חדשות המבקשות לעודד את השימוש באופיאטים לכאבים כרוניים בקרב רופאים ראשוניים בישראל''?!? 'אופיופוביה'? ברצינות? הרי הנתונים על התמכרות ומוות בארה"ב עקב השימוש באופיאטים ממש מבהילים! פחד ריאלי אינו פוביה. ההנחיות האלה, והביטוי המגוחך - הזה מעוררים חשד לפעולה למען יצרני התרופות האלו.