מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אומגה 3 – האם היא באמת תגן על הלב?
עוד סיבה לאכול דג בחג: מחקר מראה כי ייתכן שתוספי תזונה המכילים אומגה 3 לא בריאים ללב כפי שחשבנו
תוספי תזונה המכילים אומגה 3 הם מתוספי התזונה הנרכשים ביותר. חלק מהסיבה לכך היא שאומגה 3 נקשרה, בין היתר, לשמירה על בריאות הלב. אבל מחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי Journal of the American Medical Association מראה כי ייתכן והתוספים לא מגנים על הלב כפי שחשבנו. עדיף לצרוך אומגה 3 ישירות מדגים.
אומגה 3 היא חומצת שומן רב-בלתי-רוויה בריאה החיונית לגוף. הגוף אינו יכול ליצרה ולכן חייב לקבלה ממקור תזונתי חיצוני. את חומצת השומן ניתן למצוא בעיקר בדגי ים ממים עמוקים וקרים כמו סלמון.
כדי לבחון את ההשפעות של אומגה 3 על בריאות הלב וכלי הדם, חוקרים יוונים מבית החולים האוניברסיטאי Ioannina בחנו מידע מ-20 מחקרים קליניים מבוקרים שכללו יחד כמעט 70,000 מטופלים. חלק מהמחקרים נערכו באנשים בריאים וחלק בדקו השפעת צריכת אומגה 3 באנשים שכבר סבלו ממחלות לב וכלי דם, כמניעה שניונית. בשניים מהמחקרים השתמשו בייעוץ תזונתי להעלאת צריכה של אומגה 3 והיתר בחנו שימוש בתוספי תזונה, במינונים שונים עם מינון ממוצע של 1.51 גרם ליום.
ניתוח הממצאים העלה כי תוספי אומגה 3 לא היו אפקטיביים יותר מפלצבו במניעת התקפי לב, שבץ, מוות מוקדם בכלל ומוות ממחלות לב.
זהו לא המחקר הראשון שמטיל ספק ביעילות תוספי אומגה 3 למניעת מחלות לב וכלי דם. ניתוח של 14 מחקרים שפורסם באפריל האחרון מצא כי תוסף אומגה 3 לא מפחית סיכון להתקפי לב, שבץ או מוות באנשים עם רקע של מחלות לב וכלי דם.
הסבר אפשרי אחד לתוצאות הוא שתוספי התזונה לא מספקים את אותן הטבות שמספקת חומצת השומן במצבה הטבעי - כשהיא בדגים.
במאמר שפרסם משרד הבריאות בשנת 2009 הבהירו מומחי המשרד כי השפעות האומגה 3 ברורות רק בהפחתת שומנים בדם ושלגבי יתר היתרונות כביכול, דרושות הוכחות נוספות. בשלב זה הם לא ממליצים על צריכת תוספי תזונה של אומגה 3 אלא רק על צריכת דגים, להם יש יתרונות תזונתיים נוספים. לפי המלצות האיגוד הקרדיולוגי הישראלי שפורסמו בשנה שעברה, יש לצרוך אומגה 3 ישירות מדגים, אך לאנשים עם מחלה קרדיווסקולארית שאינם מרבים באכילת דגי ים, מומלץ ליטול תוספי אומגה 3 (רצוי משמן דגים) במינון של כ-1 גרם ביממה.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
גיא בן צבי
אכן בבעלותי חברה שמיבאת ומשווקת אומגה 3. אבל תגובתי לא קשורה בכך. העובדה שאני קשור בחברה שמשווקת אומגה 3 לא מורידה בהכרח מערך המידע שאני מביא. אגב התבקשתי לפרסם את תגובתי בעקבות בקשה של אחת מעורכות כמוני. אשר רואה בי כנראה "מומחה" בנושא
הקישור שאת נתת הוא רק לאבסטרקט בעוד שאני קראתי את המחקר במלואו ומסתמך על ניתוח של המידע המפורט המובא בו ואני טוען שהמסקנות כפי שהן מופיעות במחקר וביחוד הצורה שהמדיה פירשה אותן איננה נכונה ואיננה טובה, אפילו מזיקה. לצערי גם את נפלת במלכודת שלהם בכך שאת מביאה דברים בשם אומרם ללא ניתוח ופרשנות.
עזבי את התגובה של GOED שהם באמת גוף מעונין, לכל הפחות אני מבקש שתיכנסי לקישור שנתתי בפוסט הקודם של דר כץ הרופא של US NEWS
ההסבר שלו מאיר עיניים ולדעתי את חבה לקוראייך לפחות את הצד הזה של המטבע.
צום קל ונעים וגמר חתימה טובה
גיא
אלה הר-נוי
שלום גיא,
אני מבינה שאתה עובד בחברה המייצרת אומגה 3
אנחנו מביאים לגולשים שלנו את כל המידע בנושא - בין אם המחקרים מחזקים את השימוש באומגה 3 או שלא
קודם כל - גם משרד הבריאות וגם איגוד הקרדיולוגים ממליצים קודם על צריכת דגים לפני צריכת אומגה 3
אז אני בטח לא מסכנת את החולים כשאני מביאה המלצה זו
כתבת שהסקתי לא נכון
זה לא אני מסיקה - זה החוקרים
הלינק למחקר נמצא בתחתית הכתבה, וכל אחד יכול לקרוא
זו מסקנתם
Conclusion Overall, omega-3 PUFA supplementation was not associated with a lower risk of all-cause mortality, cardiac death, sudden death, myocardial infarction, or stroke based on relative and absolute measures of association.
תודה וחתימה טובה
אלה
גיא בן צבי
אלה שלום. מקריאת הניתוח שלך למחקר אני סבור כי לא תרגמת את המשמעות שלו בצורה מדויקת. הטקסט המלא של המחקר הנ"ל מצוי בידי וקראתי אותו בעיון. לדעתי מסקנתך כי תיסוף שמן דגים לחולי לב ואנשים בסיכון למחלת לב היא מיותרת היא מסקנה מסוכנת לאותם חולים. ראי להלן תגובה שלי למחקר המדובר ששלחתי הבוקר למספר ידידים
גיא בן צבי
שלום יקירים
בימים האחרונים מסתובב ברשת מחקר שהתפרסם בJAMA
Rizos EC Ntzani EE Bika E Kostapanos MS and Elisaf MS (2012). Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events: A systematic review and meta-analysis. JAMA 308:1024-1033
שכותרתו היא ש"אין השפעה כלשהיא לצריכת שמן דגיםעל מחלות לב ותמותה ממחלות לב" .
המחקר התפרסם בקול תרועה רמה בחו"ל ובמידה מסוימת בארץ. הטקסט המלא של המחקר בידי ואשמח לתת אותו למי שירצה לנתח אותו בעצמו.
תגובה של GOED למחקר עלתה אצלנו באתר.
בנוסף לכך קיבלתי היום תגובה צחה וברורה של רופא שאיננו קשור בGOED או בתעשיה המנתח את המחקר ומשמעויותיו. לדעתי מאיר עיניים.
http ://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/2012/09/20/value-of-omega-3-not-up-for-debate
הניתוח של הנ"ל מראה שבניגוד לכל הסיכויים (ובניגוד לכותרות הבומבסטיות בווינט) המחקר מראה שכן יש תועלת בשמן דגים אפילו לחולי לב המטופלים בתרופות state of the art בעוד שברך כלל נהוג שאצל מי שמטופל בטכנולוגיות תומכות החיים החדשות ביותר לא ניתן בהגדרה לראות שיפור נוסף....
אשמח לתגובות, הארות, הערות ושאלות
גמר חתימה טובה וצום קל ונעים
גיא