לחץ דם
מנהלי קהילה
אוכמניות עשויות להפחית לחץ דם
מחקר: צריכת כוס אוכמניות בכל יום במשך 8 שבועות תפחית את לחץ הדם באופן משמעותי
אוכמניות עשויות להיטיב עם מצבן של נשים להן לחץ דם גבוה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
במסגרת המחקר המבוקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת מדינת פלורידה בארה"ב, 48 נשים לאחר גיל המעבר בגילאי 45 עד 65 עם לחץ דם גבוה, התבקשו לאכול בכל יום במשך 8 שבועות 22 גרם של אבקת אוכמניות מיובשות – כמות שוות ערך לכוס אוכמניות טריות, או אבקת פלצבו (דמה) עם מראה וטעם דומה.
לאחר 8 שבועות בקבוצה שקיבלה אוכמניות לחץ הדם הסיסטולי (הערך הגבוה במדידת לחץ הדם, המבטא את הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם בעת התכווצות שריר הלב) ירד מממוצע של 138 מ"מ כספית ל-131 מ"מ כספית. לחץ הדם הדיאסטולי (הערך הנמוך, המבטא את הלחץ המופעל על כלי הדם כאשר הלב רפוי) ירד מ-80 מ"מ כספית ל-75 מ"מ כספית בממוצע. בקבוצה שקיבלה פלצבו לעומת זאת לא נצפו שינויים בלחץ הדם.
החוקרים גם מצאו כי בקרב הנשים שקיבלו אוכמניות הרמות של גז הנקרא תחמוצת חנקתית (NO) היו גבוהות יותר לאחר 8 שבועות, בעוד שבקבוצת הביקורת לא נצפו שינויים ברמות הגז בגוף. תחמוצת חנקתית הוא גז שמרגיע ומרחיב כלי דם וכך מפחית את לחץ הדם.
המחקר מצטרף למחקר שפורסם ב-2011 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition שמצא כי בהשוואה לנחקרים שלא אכלו אוכמניות, אלה שאכלו לפחות מנה אחת של אוכמניות בשבוע הפחיתו את הסיכון שלהם לפתח יתר לחץ דם ב-10%. המחקר כלל 180,000 משתתפים שהיו במעקב במשך כ-14 שנים.
מחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת Circulation מצא כי לנשים שאוכלות תותים או אוכמניות באופן קבוע עשוי להיות סיכון מופחת להתקף לב בהמשך החיים. החוקרים עקבו אחר יותר מ-93,000 נשים במשך 18 שנים. לאחר שנלקחו בחשבון גורמי סיכון להתקפי לב כמו גיל, לחץ דם גבוה, השמנה, פעילות גופנית, עישון והיסטוריה משפחתית של מחלות לב, נמצא כי הסיכון להתקף לב היה נמוך ב-34% בנשים שאכלו יותר מ-3 מנות (מנה = כחצי כוס) של אוכמניות ותותים בשבוע, בהשוואה לנשים שאכלו פחות מהפירות – גם אם הן אכלו פירות וירקות אחרים.
8 מזונות שיפחיתו את לחץ הדם