מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותאוכל שתייה טרשת נפוצה

אוכל שתייה טרשת נפוצה

כיצד קפה, אלכוהול, תה ודגים משפיעים על ההתקדמות של מחלת הטרשת הנפוצה? תלוי במהלך המחלה


 באנשים עם מהלך מחלה התקפי קפה ושתייה מתונה של אלכוהול עוזרים לעכב את התקדמות המחלה (צילום: Shutterstock)
באנשים עם מהלך מחלה התקפי קפה ושתייה מתונה של אלכוהול עוזרים לעכב את התקדמות המחלה (צילום: Shutterstock)

 

מחקר חדש בדק את השפעתם של מזונות בהם קפה, אלכוהול, תה, דגים וגם של עישון, על התקדמות מחלת הטרשת הנפוצה. הממצאים הראו כי קיים פער קריטי בהשפעת התזונה על המחלה בין אנשים עם טרשת נפוצה עם מהלך התקפי לבין כאלו הסובלים מטרשת נפוצה עם מהלך פרוגרסיבי. 

 

לא ברור מה משפיע על מהלך מחלת הטרשת הנפוצה, אך כיום יש הסכמה כי קיימת אינטראקציה נדירה בין שילוב של מספר גנים לתנאים סביבתיים מיוחדים. בין התנאים הסביבתיים נמצאים וירוסים, זיהום סביבתי, חשיפה לאור השמש וכנראה גם המזון והמשקאות אותם אנו צורכים.


מחקרים קודמים בחנו את השפעתם של גורמים סביבתיים על התקדמות המחלה והראו שעישון מביא להתדרדרות מהירה, אלכוהול במידה מתונה יכול לעכב את התקדמות המחלה, מזון שומני מן החי יכול להחמירה, אך דגים שומניים ושומן מן החי יכולים דווקא לתרום למצב הבריאותי, וכך גם שתייה מבוקרת של קפה ותה ירוק.


המחקר החדש שפורסם בכתב העת European Journal of Neurology ביקש לבחון את כל הגורמים הללו ואת השפעתם על טרשת נפוצה בקרב מדגם גדול. בנוסף, החוקרים האירופאיים ביצעו הבחנה חשובה בין אנשים עם טרשת נפוצה במהלך התקפי (המתבטאת בתקופות בהן ישנה התפרצות של הסימפטומים ואז תקופה של הפוגה בה יש היעלמות חלקית או מוחלטת שלהם), לבין אנשים עם טרשת נפוצה עם מהלך פרוגרסיבי  (המתבטאת בהחמרה קבועה של הסימפטומים במשך הזמן). 


החוקרים חילקו שאלונים לאנשים עם טרשת נפוצה בבלגיה וכך אספו נתונים לגבי רמת הפגיעה הנוירולוגית שלהם, עישון, שתיית קפה, תה ואלכוהול כמו גם אכילת דגים, בנוסף למשתנים דמוגרפיים ורפואיים נוספים, מ- 1,372 משתתפים.


התוצאות הראו עד כמה חשובה ההבחנה בין מהלכי המחלה השונים. בקרב האנשים עם מהלך מחלה התקפי נראה ששתיית קפה מידי יום וכן שתייה של אלכוהול (1-7 מנות אלכוהול מידי שבוע) עוזרת לעכב את התקדמות המחלה. שתיית התה נמצאה ללא השפעה, אך אכילת דגים בתדירות גבוהה (גם רזים וגם שמנים) נמצאה כמיטיבה. עישון הסיגריות נמצא באופן מובהק כגורם המחמיר את מצב המחלה ומביא להתדרדרות מהירה יותר.

 

לעומת ממצאים אלו, בקרב האנשים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית, לא נמצאה כל השפעה של המשתנים הללו, למעט השפעה קטנה מאוד אך מובהקת לכך שדגים שמנים (כמו סלמון) דווקא מביאים להתדרדרות מהירה יותר של המצב הנוירולוגי בהשוואה לדגים רזים.

 

התדרדרות המחלה נקבעה במחקר כמספר השנים שעוברות מתחילת המחלה עד שהאדם מגיע לרמת פגיעה נוירולוגית המתוארת כ- EDSS=6, מצב בו הוא זקוק לאמצעי עזר כדי ללכת.


המחקר מבליט את ההבדלים בין מהלכי המחלה - ההתקפי והפרוגרסיבי - ואולי תומך בהנחתם של כמה חוקרים הטוענים שצריך להתייחס למהלכי המחלה הללו כמחלות שונות לגמרי.

 

החוקרים ציינו כי יש לקחת בחשבון שייתכן והממצאים מראים כי אנשים אשר אצלם המחלה מתקדמת באופן איטי יותר, הם בעלי אורח חיים שונה - שהם צורכים יותר קפה, אלכוהול ודגים, בהשוואה לאנשים אצלם המחלה מתקדמת ומחמירה בקצב מהיר ומשנה את אורח החיים. כלומר שמצבם הנוירולוגי של החולים משפיע על מה שהם אוכלים ושותים, ולא להפך.

 

 

 European Journal of Neurology. published online: 25 NOV 2011

תזונה לטרשת נפוצה - שיחה עם התזונאית הדס חרדון בפודקאסט שומעים בריאות