הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
אוכל במציאות מדומה
ביקור במסעדה וירטואלית שתספק חוויה מדומה של אכילה אולי יסייע לטיפול בסובלים מהפרעות אכילה
אנשים הסובלים מאנורקסיה ובולימיה יכולים להפחית את החרדה שיש להם סביב אוכל באמצעות ביקור במסעדה וירטואלית בה הם יחוו חוויה מדומה של אכילה. חוקרים מאמינים שהטכניקה יכולה לשנות את היחסים הלא-בריאים של המטופלים עם אוכל, עד לנקודה בה הם יהיו מסוגלים בסופו של דבר ליישם זאת עם הדבר האמיתי.
המראה של אוכל גורם לחרדה עצומה בקרב הסובלים מהפרעות אכילה. כתוצאה הם מפתחים הרגלי אכילה בלתי בריאים. טיפול במסגרתו משתמשים באוכל אמיתי אינו תמיד יעיל, מכיוון שזה עלול ליצור חרדה גבוהה מידי.
הגישה החדשנית פותחה לאחר שחוקרים מצאו שמזון המוצג בסביבה של מציאות מדומה גורם לאותן תגובות רגשיות כמו מזון אמיתי.
הממצאים שפורסמו בכתב העת Annals of General Psychiatry, עלו ממחקר שנערך על עשר נשים הסובלות מאנורקסיה, עשר נשים הסובלות מבולמיה ומספר דומה של נבדקות ביקורת בריאות. בשלב הראשון שמו על השולחן מול הנבדקות סדרה של שישה מזונות עתירי קלוריות. בזמן זה מדדו להן את הדופק, מידת ההזעה ורמת המתח הנפשי.
בשלב הבא הציגו את אותם פרטי מזון תוך טיול במציאות מדומה אל תוך מסעדה בה הנבדקות יכלו להתנסות באופן וירטואלי עם המזונות.
רמת המתח שנמדדה הייתה זהה באופן סטטיסטי בין החשיפה האמיתית למזון לבין החשיפה הוירטואלית. החוויה של מציאות מדומה נמצאה כחזקה הרבה יותר מהצגת תמונות של המאכלים.
המסקנה היא שחשיפה וירטואלית אפקטיבית באותה המידה כמו חשיפה למזון אמיתי, ולכן יכולה להוות אמצעי יעיל להערכה וטיפול בחרדה סביב אוכל, אשר מאפיינת הפרעות אכילה. בשיטה של מציאות מדומה, ניתן לבנות את הביטחון סביב אוכל בצורה איטית ומבוקרת בטרם יפגישו את המטופל עם אוכל של ממש.
http://www.annals-general-psychiatry.com/content/9/1/30
תרגמה וערכה: מיכל אפק
פז79