השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אובדן של חצי שעת שינה עלול לגרום להשמנה
מחקר: גם אם תחסירו רק חצי שעה משנת הלילה בימי חול, תגדילו הסיכון לסוכרת והשמנה, לפי מחקר חדש
לירידה של 30 דקות בלבד בשנת הלילה בימי החול במהלך השבוע עלולות להיות השפעות שליליות מרחיקות לכת על האטה בקצב חילוף החומרים ועלייה במשקל, כך מצא מחקר חדש.
במחקר שהוצג בתחילת מארס 2015 בכנס השנתי של החברה האמריקאית לאנדוקרינולוגיה ENDO 2015 שנערך בסן דייגו, נמצא כי הקשר בין מחסור בשעות שינה לבין התפתחות סוכרת והשמנה חזק יותר ממה שנחשב עד כה, ואפילו ירידה של חצי שעה בלבד בשעות השינה בלילה משפיעה על עלייה במשקל ועל תנגודת לאינסולין - מצב המבשר על התפתחות סוכרת.
במסגרת המחקר, שנערך בשלוחת בית הספר לרפואה של אוניברסיטת קורנל (Cornell) בקטאר, נכללו 522 נבדקים שאובחנו לאחרונה עם סוכרת סוג 2 שחולקו לשלוש קבוצות: בקבוצה הראשונה קיבלו הנבדקים טיפול רפואי סטנדרטי בתרופות, בשנייה זכו גם להתערבות לשיפור הפעילות גופנית ובשלישית להתערבות לשיפור התזונה והפעילות הגופנית גם יחד. במקביל נתבקשו הנבדקים לנהל יומן המתעד את הרגלי השינה שלהם לאורך השבוע.
בהשוואה לנבדקים שהקפידו על שעות שינה קבועות לאורך השבוע, נמצא כי אלו שצברו חוב בשעות השינה, שהחסירו משעות השינה בימי החול והשלימו את החוסר בסוף השבוע, היו בסיכון גבוה ב-72% להיות מאובחנים עם משקל עודף או השמנה.
כעבור שנת מעקב, כל ירידה של חצי שעה בלבד בשינה בימי החול העלתה ב-17% את הסיכון לעודף משקל והשמנה והגדילה ב-39% את הסיכון לתנגודת לאינסולין - המהווה סמן מקדים להתפתחות סוכרת, בהשוואה לאנשים שלא החסירו משנתם בימי השבוע.
חוב מצטבר בשעות השינה
החוקרים מותחים ביקורת על ההרגל הרווח של מבוגרים עובדים להחסיר משעות השינה במשך השבוע ולהשלים אותן בסופי שבוע. לטענתם, החוב שהצטבר מהורדה של חצי שעה בלבד של שעת שינה בכל יום חול בשבוע עלול להיות משמעותי לבריאותו של האדם. המחקר מומן על ידי המכון הלאומי לחקר רפואה בבריטניה (NIHR).
החוקרים קוראים לשלב בתוכניות למניעת סוכרת והשמנה גם את השינה, שמשפיעה על קצב חילוף החומרים בגוף. לטענתם, שילוב שמירה על שעות שינה מספקות לצד פעולות לשמירה על אורח חיים בריא, לרבות הקפדה על תזונה בריאה ופעילות גופנית סדירה, הוא המתכון המוביל להצלחה הגבוהה ביותר במניעת השמנה וסוכרת.
המחקר החדש מוסיף ראיות לחוזקו של הקשר בין שינה להשמנה וסוכרת, שתואר בשנים האחרונות בעבודות נוספות – עבודות המצביעות על תפקידה החשוב של שנת הלילה בשמירה על מאזן האנרגיה של הגוף. במחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת Psychoneuroendocrinology נמצא כי אנשים עם חוסר בשינה בוחרים מנות גדולות יותר של מזון משמין בהשוואה למה שהם בוחרים לאכול אחרי לילה של שינה נורמלית. בשנת 2013 חוקרי ה-Mayo Clinic מצאו כי שינה קצרה ב-80 דקות הביאה לכך שאנשים צרכו 550 קלוריות נוספות ביום שלאחר מכן. מחקר שהוצג במאי 2009 בכנס של החברה האמריקאית לרפואת בית החזה העלה כי בקרב נשים שמחסירות משנתן חלה ירידה ברמות הורמון הלפטין שאחראי על תחושת השובע, והן נוטות לאכילת יתר והשמנה. מחקר נוסף אמריקאי משנת 2009 העלה כי הסיכון להשמנה גדל בקרב אנשים שישנים פחות מחמש שעות בלילה פי 3.7 בקרב גברים ופי 2.3 בקרב נשים, בהשוואה לאלו שישנים 8-7 שעות בממוצע בלילה.
עבודה שפרסמו בפברואר 2015 חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת מישיגן תיארה את המסלול הביולוגי לקשר שבין מחסור בשעות שינה לבין סוכרת בקרב גברים, כפי שבא לידי ביטוי בעלייה ברמות חומצות השומן החופשיות בדם, המובילה לעלייה בסיכון לכשל בוויסות רמות הסוכר בדם. בשנים האחרונות מתוארת תופעת תסמונת האכילה הלילית המהווה אף היא חוליה המקשרת בין זלילה בשעות הלילה לבין עלייה בסיכון להשמנה.
לילי 20
סוף סוף אנשים מבינים שיש קשר הדוק בין שינה עריבה לבין משקל תקין.אני ממליצה על דיסק :"שינה ללא תרופות" שמסייע להירדם בתוך מס' דקות ובהמשך מסייע להפחית במשקל.60%מהישראלים סובלים מנדודי שינה חלק נוטלים כדורי שינה וסובלים מתופעות לוואי.חשוב להימנע מכדורי שינה ולנסות לעבור לאלטרנטיבות המסייעות להירדם בכיף.הדיסק מסייע גם להיפטר מעישון.מי שרוצה יכול לפנות אליי למייל peac12@walla.com.בהצלחה לכולנו להישאר טובים ובריאים
שלומ
חצי שעה פחות מכמה?
BMartin
מעניין,
אני מאוד מקפיד על 8 שעות שינה בלילה לפחות, לעיתים גם שנצ, אולם המאזניים, נמוך על הריצפה, השמועה לא הגיעה אליהם...