מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותאבחון של דלקת חוליות מקשחת – רק אחרי שנים עם כאבים

אבחון של דלקת חוליות מקשחת – רק אחרי שנים עם כאבים

מחקר אירופאי: עיכוב באבחון נפוץ בקרב הסובלים מדלקת חוליות מקשחת (AS) ובאופן טיפוסי חולים מסתובבים ללא אבחנה יותר משבע שנים לאחר הופעת התסמינים - מה שמעמיד אותם בסיכון לנזקים בלתי-הפיכים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דלקת חוליות מקשחת (AS - אנקילוזינג ספונדיליטיס) היא מחלת מפרקים דלקתית כרונית עם מעורבות של עמוד השדרה ומפרקי הכסל עצה, אשר עלולה לגרום עם הזמן לאיחוי החוליות בעמוד השדרה, לירידה בגמישות של עמוד השדרה ולפגיעה ביציבות.

 

התסמינים המרכזיים שמאפיינים דלקת חוליות מקשחת כוללים כאבים בגב התחתון ובאגן. תסמינים אופייניים נוספים כוללים נוקשות בעמוד השדרה ומיוחד בגב התחתון ובירכיים - ובעיקר נוקשות בוקר או לאחר פרק זמן ממושך ללא פעילות. התסמינים עשויים להחריף או להשתפר עם הזמן, או להופיע לסירוגין בדפוס של התלקחויות.

 

ידוע כי דלקת חוליות מקשחת, בדומה לכלל דלקות המפרקים, מאובחנת באיחור בקרב רבים מהחולים. כעת מתפרסם בכתב העת Rheumatology מחקר חדש שמראה כי למרות התפתחויות בהבנה של המחלה ובטיפול בה, עדיין קיימים עיכובים ארוכים באבחון שלה, מה שמותיר את המטופלים בסיכון לפגיעה באיכות החיים ולנזקים בלתי הפיכים בעמוד השדרה.

 

החוקרים ממספר מוסדות ובראשם חוקרים מאוניברסיטת סביליה בספרד, ביקשו לבחון את משך העיכוב באבחון ואת הגורמים שמעלים את הסבירות לעיכוב באבחון. לשם כך הם התבססו על מטופלים עם דלקת חוליות מקשחת שנכללו בבסיס נתונים ענק שממפה דלקת חוליות מקשחת ב-13 מדינות באירופה – שיתוף פעולה של אוניברסיטת סביליה, הפדרציה הבינלאומית לדלקת חוליות מקשחת וחברת התרופות נוברטיס. לטובת המחקר, בשנים 2017-2018 המשתתפים התבקשו להשיב על סקר שבדק מידע סוציודמוגרפי, חיי יום יום, מחלות נוספות, נכות וטיפולים. סך הכל נכללו במחקר 2,652 משתתפים.

 

ניתוח הנתונים העלה כי העיכוב הממוצע של אבחון דלקת חוליות מקשחת עמד על 7.4 שנים. העיכוב הממוצע הגדול ביותר באבחון היה בנורווגיה – 10.6 שנים, בעוד שהעיכוב הקטן ביותר היה בבריטניה – 2.6 שנים בממוצע מהופעת התסמינים ועד קבלת אבחנה.

 

לא מתייחסים ברצינות לכאבי גב

 

הגיל החציוני בעת הופעת התסמינים לראשונה היה 26.6 שנים, בעוד שהגיל החציוני לאבחנה היה 34.1. מחצית מהמטופלים ראו יותר משלושה רופאים לפני שקיבלו אבחנה נכונה, ו-79% מהמטופלים אובחנו בסופו של דבר על ידי ראומטולוג.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי עיכוב גדול יותר באבחון נפוץ במטופלים שהיו צעירים יותר בעת הופעת התסמינים לראשונה וגם בנשים. 

 

החוקרים מציינים כי באופן טיפוסי התסמינים מתחילים להתפתח לראשונה כאשר המטופלים באמצע שנות ה-20 לחייהם והם מעבירים בממוצע שבע שנים עם כאב לסירוגין, דלקתיות, עייפות, בדיקות רפואיות רבות, ביקורים מיותרים אצל מומחים, חוסר ודאות, חרדה והשפעה על איכות החיים ובחלק מהמקרים פגיעה בקריירה, לפני שהם זוכים לאבחנה נכונה ובעקבותיה מקבלים את הטיפול הנכון שביכולתו לעכב את המחלה.

 

הקשר בין עיכוב ארוך יותר באבחנה וגיל צעיר יותר בעת תחילת התסמינים עשוי לנבוע, לדברי החוקרים, מאחר שכאב גב בצעירים הוא משהו שנוטים להזניח או לא לקחת ברצינות מספיק כדי להפנות לראומטולוג או לתהליך אבחון נכון על מנת לאשר או לשלול את האפשרות לכאב גב ממקור דלקתי.

 

הממצאים באשר לעיכובים ארוכים יותר בנשים עשויים לנבוע מגורמים כגון הנחה כי דלקת חוליות מקשחת היא ״מחלה גברית״ ומאחר שבקרב נשים שכיחה יותר דלקת חוליות ללא עדויות רדיוגרפיות ושילוב של מחלות נוספות לצד מחלת המפרקים כגון פיברומיאלגיה.

 

החוקרים סיכמו כי ״לזיהוי מוקדם ואבחון של דלקת חוליות מקשחת חשיבות עליונה למטרת הטיפול המרכזית שלו, שהיא למקסם את הבריאות לטווח הארוך, לשמור על איכות חיים, ולמנוע נזק מבני מתקדם״. עוד הם הוסיפו כי חינוך של אנשי הרפואה באשר לצורך בהפניה לראומטולוג הוא המפתח לקיצור האיחורים באבחון.

 

 

 

Rheumatologyhttps://doi.org/10.1093/rheumatology/keab369