סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
אבחון סוכרת – סימן מקדים לסרטן הלבלב
חוקרים ישראלים מצאו כי במהלך השנה שלאחר אבחון בסוכרת גדל משמעותית הסיכון לסרטן הלבלב. לרופאים מומלץ לבצע בדיקות בקרב מאובחנים חדשים עם סוכרת במטרה לשפר את הסיכויים לזיהוי מוקדם של הגידול הסרטני הקטלני
סרטן הלבלב מהווה כיום את אחד הגידולים הסרטניים הקשים ביותר: למרות שהוא מהווה רק 2% מכלל מקרי הסרטן, ממוקם סרטן הלבלב במקום הרביעי ברשימת הגידולים הסרטניים הקטלניים בישראל: רק 6% מהחולים נותרים בחיים כעבור חמש שנים, פרט לנשים ערביות שאצלם שיעורי הישרדות גבוהים יותר העומדים על 16.6% כעבור חמש שנים מהאבחנה.
לפי נתוני משרד הבריאות, בשנים האחרונות אף עלה באופן מובהק שיעור הלוקים בסרטן הלבלב באוכלוסייה הערבית: עלייה בהיקף של פי 3.1 במספר המאובחנים בקרב גברים ערבים בין 1990 ל-2014 – מה שמיצב את המחלה במקום השמיני ברשימת הגידולים הסרטניים הנפוצים באוכלוסייה זו, ואילו בקרב נשים ערביות מדובר בסרטן החמישי בשכיחותו. גם בקרב גברים יהודים מתועדת מאז 1990 עלייה בתחלואה בסרטן הלבלב בהיקף נמוך יותר – בשיעור של כ-1% לשנה.
על רקע קטלניות המחלה – בעולם הרפואי והמדעי מתועדים ניסיונות רבים לפתח בדיקות לאבחון מוקדם של סרטן הלבלב, בניסיון לשפר את סיכויי ההישרדות וההחלמה של החולים. מספר בדיקות דם לזיהוי מוקדם של סרטן הלבלב פותחו בשנים האחרונות, אך נכון להיום כולן עדיין במסגרת מחקרית, ואף בדיקה לא אושרה כבדיקת סקר לאוכלוסייה נרחבת.
עבודות רבות זיהו בעבר קשרים בין סוכרת לסרטן הלבלב. עתה מדווח צוות חוקרים מישראל כי זוהה שאבחון בסוכרת עשוי להוות למעשה סימן מקדים ראשון להתפתחות סרטן הלבלב, ועל רופאים המטפלים באנשים שאובחנו עם סוכרת להפנותם לבדיקות נוספות כדי לשלול את האפשרות למחלה הקטלנית או כדי להוביל לגילוי מוקדם שיפחית מהסיכון לתמותה.
סיכון עודף שנים לאחר האבחנה
החוקרים ממכון גרטנר, משרד הבריאות, אוניברסיטאות תל אביב וחיפה, לצד חוקרים ממכון פיינשטיין לחקר הרפואה בניו יורק ואוניברסיטת מקמסטר בקנדה, ביקשו לבחון לעומק את היקף הסיכון לסרטן הלבלב בקרב אנשים שאובחנו עם סוכרת. זאת על בסיס מאגר נתונים של 4,097 חולי סרטן הלבלב לאורך 11 שנים – בין ינואר 2002 לדצמבר 2012, מתוך מאגר של אוכלוסייה שכללה 2.1 מיליון בוגרים המבוטחים בקופת חולים כללית. 7.2% מכלל הנבדקים במאגר אובחנו עם מחלת הסוכרת.
בהצלבה עם נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, נמצא כי בשנה הראשונה לאחר אבחון בסוכרת קיים סיכון גבוה יותר לאבחן סרטן הלבלב – סיכון גבוה פי 15.2 בקרב נשים ופי 13.9 בקרב גברים. הסיכון העודף ירד בשנה השנייה לאחר האבחנה בסוכרת לסיכון הגבוה פי 5.4 בקרב נשים ופי 3.5 בקרב גברים, והסיכון הוסיף לרדת והתייצב לסיכון הגבוה פי 2.9 עד 3.3 בקרב סוכרתיים להיות מאובחנים עם סרטן הלבלב החל מהשנה השלישית לאחר האבחנה בסוכרת וכך הלאה – עד 11 שנים לאחר האבחנה, המועד בו הסתיימה תקופת המעקב.
בחישוב נוסף נמצא מבין אלו שהוגדרו סוכרתיים עוד בתחילת המחקר בשנת 2002 אובחנו 14.1% מהגברים ו-13.3% מהנשים עם סרטן הלבלב לאורך המעקב. מכאן מסיקים החוקרים כי אחד מכל שמונה מאובחנים עם סרטן הלבלב אובחן בעבר עם סוכרת, והאבחון בסוכרת עשוי להוות אצלם תסמין ראשון לסרטן הלבלב.
החוקרים מצאו גם שיעורים גבוהים של תחלואה בסוגי סרטן אחרים בקרב סוכרתיים – לרבות סרטן מסוג קרצינומה של הכבד שהסיכון לאבחן אותו היה גבוה פי 7.3 בקרב גברים ופי 8.2 בקרב נשים בשנה הראשונה לאחר האבחון בסוכרת, וכן סרטן כיס המרה שהסיכון לאבחנו היה גבוה פי 9.5 בקרב גברים ופי 8.2 בקרב נשים בשנה לאחר האבחון בסוכרת.
חלון הזדמנויות
בעקבות הממצאים ועל רקע קטלניות סרטן הלבלב והיקף התחלואה הגבוה בסוכרת במדינות המערב שהולך ועולה, החוקרים קוראים לרופאים המאבחנים אנשים עם סוכרת להיות מודעים לסיכון העודף לסרטן הלבלב וזאת כדי לנסות לאתר סרטן זה בשלב מוקדם ולשפר את סיכויי ההישרדות מהמחלה הקטלנית.
בין השאר מציינים החוקרים את הצורך לבחון אצל כל מאובחן חדש עם סוכרת, לפי המקרה הספציפי – את הצורך באנמנזה מעמיקה לסרטן הלבלב, הפנייה לבדיקות הדמיה מקיפות ובכללן אולטרה סאונד בטן והפניה לבדיקות דם לרמות אנזימים בכבד ובלבלב.
החוקרים מציינים כי ראיות נוספות מעבודות לאחרונה מצביעות על כך שקיים חלון הזדמנויות לאבחון מוקדם בסרטן הלבלב שמפחית מקטלניות המחלה.
במחקר השתתפו פרופ' רחלי דנקנר, פרופ' לורנס פרידמן, ד"ר הרצל גרשטיין, פרופ' יוסף (ג'סי) רוט ופרופ' ליטל קינן-בוקר, וממצאיו מדווחים בגיליון אפריל 2018 של כתב העת Diabetes Metabolism Research and Reviews.
קשר סבוך
הקשר בין סוכרת לסרטן הלבלב היווה מוקד למחקרים רבים בשנים האחרונות. בין השאר, בפברואר 2018 דיווחו חוקרים מגרמניה בכתב העת Cancer Letters כי מנגנון העלייה ברמות הסוכר בדם מעודד אנזימים שונים שעלולים להאיץ פעילות ממארת בתאי הלבלב.
ככלל, סוכרת נמצאה קשורה בסיכון מוגבר לפתח סוגים שונים של סרטן, ולצד סרטן הלבלב שהיה שכיח פי שש יותר אצל סוכרתיים – מחקר נרחב משבדיה מצא בשנת 2010 עוד 23 סוגי סרטן שקשורים לסוכרת, לרבות סרטן תאי הכבד, סרטני הכליות, בלוטת התריס, המעי הדק, הוושט ומערכת העצבים שהיו שכיחים יותר מפי שתיים אצל הסוכרתיים, לעומת האוכלוסייה הלא-סוכרתית.
כמו כן, בשנים האחרונות נבדק הסיכון בין תרופות מסוימות לסוכרת לבין סיכון מוגבר לסרטן הלבלב.
עם זאת, הקשר בין שתי המחלות סבוך. כך, למשל, במארס 2016 דיווחו חוקרים ישראלים כי בניגוד לטענה המוכרת, סוכר אינו מזין בהכרח תאי סרטן וגורם להתפתחות גידולים, ואצל חולי סרטן וסוכרת שטופלו באינסולין – צריכת סוכר עשויה אפילו לתרום להישרדות.
Diabetes Metabolism Research and Reviews, doi: 10.1002/dmrr.3018