מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותאבוקדו מפחית כולסטרול ''רע במיוחד''

אבוקדו מפחית כולסטרול ''רע במיוחד''

חוקרים נתנו לנבדקים לאכול אבוקדו אחד בכל יום ומצאו ירידה בכולסטרול הרע המחומצן


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אבוקדו נחשב לאחד המזונות הבריאים ביותר, בין היתר בזכות העובדה שהוא מכיל כמויות גדולות של שומן חד בלתי רווי שנקשר לירידה ברמות של כולסטרול "רע" (כולסטרול LDL). אבל נראה שיש באבוקדו משהו מעבר לחומצות השומן שמסייע בהפחתת כולסטרול מזיק.

 

במחקר חדש חוקרים מאוניברסיטת פן סטייט מצאו כי תוספת של אבוקדו ביום לתזונה בריאה מפחיתה רמות של כולסטרול "רע" (LDL) ובאופן ספציפי מפחיתה חלקיקי כולסטרול LDL קטנים ודחוסים (sdLDL). סוג זה של כולסטרול נחשב ל"רע במיוחד" ונוטה יותר להתחמצן ולהוביל למחלות לב וכלי דם. ואכן נצפו בקרב הנבדקים גם רמות מופחתות של כולסטרול LDL מחומצן תחת דיאטת האבוקדו.

 

החמצון מזיק לגוף האדם באופן דומה לאופן שבו חמצן מזיק למזון – דמיינו תפוח חתוך שמשחיר. החוקרים מסבירים שכאשר חלקיקי כולסטרול LDL מתחמצנים נוצרת תגובת שרשרת שעשויה לעודד הצטברות של טרשת עורקים.  

 

כמויות גדולות של לוטאין

 

המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of Nutrition נערך בקרב 45 גברים ונשים בגילי 21 עד 70 עם עודף משקל או השמנה ורמות גבוהות של כולסטרול LDL. כל נבדק התנסה בשלוש דיאטות להפחתת כולסטרול בסדר רנדומלי. כל דיאטה נמשכה חמישה שבועות.

 

דיאטה אחת הייתה דיאטה עם הפחתה בשומנים, בה כרבע מהקלוריות הגיעו משומן: 7% חומצות שומן רוויות (SFAs), 11% חומצות שומן בלתי רוויות (MUFAs) ו-6% חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFAs). שתי הדיאטות האחרות הכילו כמות גדולה יותר של שומנים (כשליש מהקלוריות), בשתיהן 6% חומצות שומן רוויות, 17% חומצות שומן בלתי רוויות ו-9% חומצות שומן רב בלתי רוויות. אחת מהדיאטות העשירות יותר בשומנים כללה אבוקדו אחד (136 גרם) ביום ובשנייה מקור השומנים הבריאים היו שמנים עשירים בחומצה אולאית.

 

בדיקות דם חשפו כי בהשוואה למצבם של הנבדקים בתחילת המחקר ובהשוואה לדיאטות האחרות, דיאטת האבוקדו הפחיתה כולסטרול LDL קטן וצפוף ורמות של LDL מחומצן וגם העלתה את הריכוז של נוגד החמצון לוטאין. מכאן עולה שייתכן שלוטאין שקיים בכמויות גדולות באבוקדו הוא הרכיב הביואקטיבי שמגן על הכולסטרול מחמצון.

 

 

עוד מזונות שמפחיתים כולסטרול

 

The Journal of Nutrition (2019). DOI: 10.1093/jn/nxz231