מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אבוקדו מפחית כולסטרול ''רע במיוחד''
חוקרים נתנו לנבדקים לאכול אבוקדו אחד בכל יום ומצאו ירידה בכולסטרול הרע המחומצן
אבוקדו נחשב לאחד המזונות הבריאים ביותר, בין היתר בזכות העובדה שהוא מכיל כמויות גדולות של שומן חד בלתי רווי שנקשר לירידה ברמות של כולסטרול "רע" (כולסטרול LDL). אבל נראה שיש באבוקדו משהו מעבר לחומצות השומן שמסייע בהפחתת כולסטרול מזיק.
במחקר חדש חוקרים מאוניברסיטת פן סטייט מצאו כי תוספת של אבוקדו ביום לתזונה בריאה מפחיתה רמות של כולסטרול "רע" (LDL) ובאופן ספציפי מפחיתה חלקיקי כולסטרול LDL קטנים ודחוסים (sdLDL). סוג זה של כולסטרול נחשב ל"רע במיוחד" ונוטה יותר להתחמצן ולהוביל למחלות לב וכלי דם. ואכן נצפו בקרב הנבדקים גם רמות מופחתות של כולסטרול LDL מחומצן תחת דיאטת האבוקדו.
החמצון מזיק לגוף האדם באופן דומה לאופן שבו חמצן מזיק למזון – דמיינו תפוח חתוך שמשחיר. החוקרים מסבירים שכאשר חלקיקי כולסטרול LDL מתחמצנים נוצרת תגובת שרשרת שעשויה לעודד הצטברות של טרשת עורקים.
כמויות גדולות של לוטאין
המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of Nutrition נערך בקרב 45 גברים ונשים בגילי 21 עד 70 עם עודף משקל או השמנה ורמות גבוהות של כולסטרול LDL. כל נבדק התנסה בשלוש דיאטות להפחתת כולסטרול בסדר רנדומלי. כל דיאטה נמשכה חמישה שבועות.
דיאטה אחת הייתה דיאטה עם הפחתה בשומנים, בה כרבע מהקלוריות הגיעו משומן: 7% חומצות שומן רוויות (SFAs), 11% חומצות שומן בלתי רוויות (MUFAs) ו-6% חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFAs). שתי הדיאטות האחרות הכילו כמות גדולה יותר של שומנים (כשליש מהקלוריות), בשתיהן 6% חומצות שומן רוויות, 17% חומצות שומן בלתי רוויות ו-9% חומצות שומן רב בלתי רוויות. אחת מהדיאטות העשירות יותר בשומנים כללה אבוקדו אחד (136 גרם) ביום ובשנייה מקור השומנים הבריאים היו שמנים עשירים בחומצה אולאית.
בדיקות דם חשפו כי בהשוואה למצבם של הנבדקים בתחילת המחקר ובהשוואה לדיאטות האחרות, דיאטת האבוקדו הפחיתה כולסטרול LDL קטן וצפוף ורמות של LDL מחומצן וגם העלתה את הריכוז של נוגד החמצון לוטאין. מכאן עולה שייתכן שלוטאין שקיים בכמויות גדולות באבוקדו הוא הרכיב הביואקטיבי שמגן על הכולסטרול מחמצון.